Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niezbyt optymistyczne zakończenie. Sam nieraz zastanawiam się, co tak naprawdę wygrywa w życiu zło, czy dobro, i raczej skłaniam się ku tej pierwszej opcji. Zresztą wystarczy prześledzić historię, żeby stwierdzić, że nigdy nie było dobrze. 

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Annie Myślę, że warto cieszyć się czterema porami roku. Marzyłem dawno temu o tym, aby zamieszkać na Alasce i podczas zimy czytać dużo książek w ciepłym domku i tylko od czasu do czasu wyjść na mróz aby przewietrzyć płuca. :)

@Nata_Kruk Nato, jak wiesz, najważniejsze to cieszyć się każdą chwilą życia. :)

@Annie Myślę, że warto cieszyć się czterema porami roku. Marzyłem dawno temu o tym, aby zamieszkać na Alasce i podczas zimy czytać dużo książek w ciepłym domku i tylko od czasu do czasu wyjść na mróz aby przewietrzyć płuca. :)

Opublikowano

@Nata_Kruk

Bardzo poruszający, a jednocześnie gorzki w swojej wymowie wiersz. Niesamowite jest w nim to niepokojące przejście - od naszej codziennej, banalnej prozy życia i powtarzalnego narzekania na upał, aż po tak głęboki, egzystencjalny mrok.

Metafory takie jak "rozwarstwianie czasu", "słowa które krwawią" czy "wnętrzności w ciągłej kipieli" dotyczą tego ciężaru, z którym wielu z nas mierzy się na co dzień, pod powierzchnią zwykłych rozmów o pogodzie.

Puenta jest mocna i wstrząsająca. Ta "urywająca się z pętli myśl" zmusza do zatrzymania się i zadania sobie pytania o naszą kondycję. O to, co z nas zostanie w tym "kojącym jutrze" i czy w tym podzielonym świecie ta druga połowa zachowa jeszcze w ogóle swoje człowieczeństwo.

Świetny tekst!

Opublikowano

@Nata_Kruk

zaczyna się od pogody a konczy pytaniem o człowieka i wtedy okazuje się   że pory roku są tylko kalendarzem naszego wnetrza

to jest świetnie napisane bez jednego zbędnego słowa

a ostatnie pytanie nie szuka odpowiedzi

ono sprawdza czy jeszcze potrafimy ją w sobie odnalezc

niepokojąco aktualny wiersz

serdecznie pozdrawiam Nata:)