Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@LessLove

Jest w tym wierszu wyraźna intencja – pokazania duszy, która daje i prowadzi.

To się czyta jasno.

Zabrakło mi jednak trochę „ciała” w obrazie – więcej konkretu, mniej ogólnych pojęć. Pochodnia, święci, cnota – to wszystko już znamy, a chciałoby się zobaczyć coś własnego, Twojego, więcej Ciebie :)

Najmniej przekonuje mnie końcówka – brzmi bardziej jak dopowiedzenie niż naturalna puenta.

Masz temat, tylko warto go jeszcze doszlifować, żeby naprawdę zaświecił jeszcze piękniej

:)

Opublikowano

@LessLove 

Piękne ujęte: 

"Nie szuka gniazda, a świeci innym" I  "Nigdy się nie spala" - to jest kluczowe w calym wierszu.
Dajesz obraz duszy, która płaci za światło innych brakiem swojego odpoczynku, a mimo to się nie wypala. 

I to "Od Miłości Pana" na końcu wyjaśnia wszystko.  Dlatego może świecić dalej. 

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

"Jest Dusza Przychodnia?"

co tłamsi nas co dnia

jak nam lekarza odwołają w mig

nam obce co święci

przeklinać mam chęci

a przecież telefon od duszy miał być

człek wziąłby kałacha

rozwalił watahę

lecz miłość do Pana nie zezwala mi

on ćwiczy cierpliwość

pokorę gnie chciwość

szlachetny do nieba w skromności mam iść

:)

Opublikowano

@wiedźma To chciałem Wam powiedzieć

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Również to, że świadomość naszej niezbywalnej jedności (tożsamości istnienia) może być dla każdego z nas źródłem wewnętrznego pokoju. Byliśmy-jesteśmy-będziemy dla Niego i w Nim, jeśli się nie wyrzekniemy Jego/ Miłości.

Opublikowano

@Jacek_Suchowicz

Oj tak, tłamsi, męczy i dręczy, ością w duszy sterczy

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Kiedyś doszedłem do wniosku, że zarówno nasz fizyczny "kostium", jak cała biografia, jest dekoracją dla dialogu naszej wolnej woli z Tym Który Jest. 

Życie krótkie, życie długie. Ciało piękne, ciało brzydkie. Życie pełne nieszczęść i to łatwe, pełne szczęścia - są nieistotnym z pewnej perspektywy ekranem, na którym tworzy się obraz naszych wyborów wolnej woli, budujący lub unicestwiający nas dla TKJ. 

Na początku była MIŁOŚĆ, później było "słowo". Na końcu znów będzie MIŁOŚĆ, w której będziemy lub nie, już z własnej wolnej woli.

Wszystko inne jest dekoracją, która ma wymierną wartość "tylko" w naszym życiu.

Dziękuję Ci i pozdrawiam :-)