Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Poet Ka

Poe.

pięknie i z niezwykłą wrażliwoscią przywołałas   ten świat, który już nigdy nie wróci.

te limuzyny zapach perfum i kurz na drodze do monte carlo to obrazy, które pod Twoim piórem odzyskują dawny blask .

dziękuję Ci za tę magiczną podróż do czasów, gdzie elegancja mieszała się z hazardem życia.

jednak ta historia ma swój mroczny   przemilczany rewers, o którym tak trafnie przypominasz między wierszami.

skoro przywołujemy postać Marty, ukochanej marszałka, nie sposób uciec od prawdy ostatecznej. pod tym "lekko drżącym śpiewem” kryje się przecież niewyobrażalna makabra.

wiersz nie jest dobrym miejscem.

komentarz już tak.

Marta thomas-zaleska nie tylko " straciła życie” w przenośni.

jej los dopełnił się w sposob brutalny i do dziś niewyjaśniony.

zamordowana, poćwiartowana, odnaleziona w walizkach wyrzuconych do rzeki.

to straszliwy kontrast dla świata rautów i pereł, o którym piszesz.

Twoja Marta jest przez to jeszcze bardziej krucha i tragiczna.

dziękuję, że nie boisz się patrzeć historii prosto w jej ponure  oczy, nawet gdy jej spojrzenie jest tak przerażająco zimne. 

to co Poe namalowałaś słowami to poetycka perełka.

masz dziewczyno dużą klasę!!!

wyśmienitą:)

Opublikowano

Cóż, była z niej bohaterka niezbyt pozytywna, tak jak i sam Rydz Śmigły, być może zginęła, bo za dużo wiedziała na temat swojego faceta, który być może był zdrajcą Polski, albo uwikłała się w jakąś aferę gangsterską, albo kolejny romans...

Opublikowano

@Poet Ka  przypomniałaś o Grace Kelly- księżnej Monaco- miała wszystko,

ale Ty piszesz o żonie marszałka Rydza- Śmigłego.

Straciła życie za wcześnie, ktoś je skrócił

ciekawy wiersz- dobrze że przypominasz, dzięki

Opublikowano

Wracam do formy wiersza – nie jest klasyczna, a rymy są częstochowskie. Uznałam, że w ten sposób osiągnę większy dramatyzm. Podobnie postąpiłam z akcentami w ostatnim wersie.

Wszelkie poprawki, mimo że teoretycznie ulepszały wiersz, w praktyce brzmiały źle.

Przypomina mi to Zapolską – niby styl taki... ale przynajmniej uniknęła pustosłowia i nadmiernej kwiecistości, charakterystycznej dla literatury kobiecej dawnych lat. Bo np. wiersze Konopnickiej – poza scenkami z życia, "Rotą", "Na jagody" i sierotką – nie wszystkie były dobre.

A Zapolska? Niby ten styl, niby epatowanie sensacją, stawianie na rozbuchane mody literackie, pomimo ich krytyki, ale jednak osiągnęła, co chciała – dramatyzm, wyrazistość, kontrasty.

O to mi chodziło, więc tak zostało. Bo poprawki odbierały duszę.

Lepszy ten wiersz jako piosenka aktorska.

Opublikowano (edytowane)

@Poet Ka

no nie.

to co piszesz to czysta  kokieteria twórcza.

Twoja skromnosć bywa zwodnicza, ale tekst broni się sam.

to nie kwestia warsztatowych uproszczeń, lecz świadoma, neodekadencka stylizacja, w której oszczędnosć formy potęguje tragizm postaci .

Marta nie potrzebuje gęstych metafor - wystarczy jej ten drżący śpiew i zapach richelieu, by ocalic  od zapomnienia świat, który przeminął.

możesz kokietować czytelników bo autor ma takie prawo.

ale to jest

bardzo precyzyjne, dojrzałe i celowe pisanie !!!!!!!!!!!!

Poe, naprawdę:)

@Poet Ka

kto dopadł Martę - tego się już nigdy nie dowiemy.

ale warto by poszperać w archiwach byłego Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego.

i znaleźć nazwisko agenta (oficera MBP) o nazwisku Kosmala który pod innymi nazwiskami działał w tym czasie we Francji.

wspominał o nim bodajże Światło.

czytałem kiedyś.

czy to jakiś trop?

nie wiem.

Edytowane przez Migrena (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Poet Ka

Ciekawy portret kobiety zawieszonej między dwiema epokami. Przywołanie postaci Marty to jakby opowieść o hazardzie z losem. 

Wszystko już zostało powiedziane wcześniej, więc dodam, że podoba mi się klimat  Monte Carlo w Twoim wierszu, gdzie czuć odurzający zapach fałszywych perfum :)