Ten utwór został doceniony przez użytkowników. viola arvensis Opublikowano 28 Kwietnia Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia (edytowane) Są ludzie w grzechu tak zakorzenieni, że już nie czują i nie widzą tego, a choćbyś im oczy siłą chciał odmienić ciebie oskarżą o czynienie złego. Oni wydają owoce zepsute sami się karmią i innych częstują, w głowach czart śpiewa na fałszywą nutę tak pogubieni nie wiedzą, że trują. Nie wszystkich da się ocalić, ratować nawet gdy kochasz miłością najszczerszą czasem wypada uciec i się schować ochronić siebie jak rzecz najcenniejszą. Lecz nigdy modlić się nie zapominaj westchnieniem w niebo pozmieniasz kierunek, tak właśnie złemu możesz się sprzeciwiać szczerą modlitwą przynieść im ratunek. Edytowane 28 Kwietnia przez viola arvensis (wyświetl historię edycji) 22
andrew Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia @viola arvensis Więc pomodlę się, za Wszystkich, za mnie i za Ciebie, spotykamy się kiedyś ... w niebie. Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
viola arvensis Opublikowano 28 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia @andrew oby tak się stało ! Dzięki serdeczne, i pozdrowienia ciepłe dla Ciebie :) 1
Berenika97 Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia @viola arvensis To wiersz z przesłaniem. Uzmysławia, że miłość bliźniego ma granice, a troska o siebie jest duchowym obowiązkiem, nie samolubstwem. Jednocześnie nie pozwala na zupełne odwrócenie się plecami - modlitwa pozostaje gestem solidarności nawet wtedy, gdy bezpośrednia pomoc jest niemożliwa. Zastanawia i skłania do głębszej refleksji. 3
viola arvensis Opublikowano 28 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia @Berenika97 bardzo ładnie to wytłumaczyłaś. Dziekuję za Twoją obecność. To już jest chyba tak, że każdy czeka na Twój cenny komentarz pod swoim wierszem :) 1
Berenika97 Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia @viola arvensis Bardzo dziękuję za tak ciepłe słowa! Ale zapewniam Cię, że nie każdy! :))) A poza tym - to raczej jest niewykonalne. :) 1
jjzielezinski Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia @viola arvensis Przepiękny i prawdziwy wiersz Wiolu. W istocie, czasami jedyne co można zrobić to modlić się za tych co potrzebują, w nadziei że Pan Bóg zamieni "Szawła" w "Pawła", a potem wykorzysta to jako swoje narzędzie w walce ze złem. W każdym razie ja zawsze mam taką nadzieję modląc się. Pozdrawiam serdecznie! J. J. Zieleziński P.S. Czy tam w ostatnim wersie nie powinno być przypadkiem "modlitwą" zamiast "modlitwa"? 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bo moc modlitwy bywa niezmierzona szybko nie działa prostuje relacje odmieniając nas zmienia otoczenie ochroni w każdej niebezpiecznej akcji :))) 1
viola arvensis Opublikowano 28 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia @Berenika97 każdy może nie ale znakomita większosc Cię wypatruje. Jestem pewna ! @jjzielezinski bardzo cenny obraz z Szawłem przytoczyłeś. Nikogo nie można spisywać na straty. Dziekuję za uwagę - zaraz poprawiam. Pozdrawiam ciepło Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Migrena Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia @viola arvensis jest w tym wierszu coś z dawnego moralitetu. średniowieczna nuta, wyraźny rytm, rym, porządek, który dzis wydaje się niemodny, a jednak u Ciebie brzmi nie jak stylizacja tylko jak wspaniały autentyk. piszesz wbrew czasowi, a może obok niego i to jest w tym działaniu najwspanialsze. Twój wiersz nie szuka efektu, tylko prawdy i dlatego jest cenniejszy niż brylanty rzucane przez grzeszników w ofierze Bogu. piękna poezja. nie do zapomnienia. 2
viola arvensis Opublikowano 28 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia @Jacek_Suchowicz święte słowa! A i istotne to co piszesz, że " szybko nie działa". Czasem na owoce trzeba czekać długo, bywa że całe życie ale zawsze warto. Pozdrawiam ciepło Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Charismafilos Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia @viola arvensis mnie pomaga oddzielenie grzechu od grzesznika :) łatwiej o miłosierdzie i miłość :) 1
viola arvensis Opublikowano 28 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia (edytowane) @Migrena to prawda, nie ma co owijać w bawełnę - w pisaniu bywam niemodna, w życiu zresztą też odstaję i w nic się nie wpasowuję, bo tak trzeba... Myślę, że mamy tylu teraz modnych i trendy autorów, że można spokojnie pozostać sobą, a kto wrażliwy i mądry- jak Ty, ten prawdę, autentyczność i bycie sobą doceni. Zwłaszcza w swiecie czatów GPT itp śmieci. Dziekuję Ci pięknie za mądrą i szczerą wypowiedź i każde cieple słowo. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Charismafilos a to gratuluję, bo to już "wyższa szkoła duchowej jazdy". Też się staram ale często z marnym skutkiem Edytowane 28 Kwietnia przez viola arvensis (wyświetl historię edycji) 1
Charismafilos Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia @viola arvensis świadomość mojej własnej grzeszności też pomaga :) Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni; odpuszczajcie, a będzie wam odpuszczone. [Łk6,37] 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia Witaj - takich grzesznych nawet modlitwa nie uratuje - wiersz na tak - Pzdr,serdecznie. 1
viola arvensis Opublikowano 28 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia (edytowane) @Charismafilos piekna postawa ! Popieram. @Waldemar_Talar_Talar tego nie wiesz Waldemarze. "Kto jest bez winy niechaj pierwszy rzuci kamień" Edytowane 28 Kwietnia przez viola arvensis (wyświetl historię edycji) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia @viola arvensis Violu, czyli nadstawić drugi policzek - tak najlepiej, ale nie każdego stać na taki gest. 1
viola arvensis Opublikowano 29 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia @Alicja_Wysocka Alu, z tym nadstawianiem drugiego policzka to chodzi o to, żeby nie reagować złem na zło, żeby w zderzeniu ze złem nie odpłacić tym samym i nie pozwolić złu się roznieść/rozpanoszyć dalej. No a wiersz jest dosłownie dosłowny Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miłego dnia! 1
viola arvensis Opublikowano 29 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia @Stukacz @Natuskaa @Leszek Piotr Laskowski @Łukasz Jurczyk @Poet Ka @Andrzej P. Zajączkowski Dziękuję Wam za pozytywny odbiór. Pięknego dnia ! 2
Sekrett Opublikowano 29 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia @viola arvensis Modlitwa to słowa, a słowa nie czyny Zawróć pociąg na dobry tor podziękują szyny. Karma wróci pod strzechy. Kot się ucieszy. Wszystkich nie nawrócisz tą swoją podróżą ale 10% to też jest dużo. 2
Rekomendowane odpowiedzi