Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Cześć Karolinko! Co u Ciebie?

Nic.

Jak minęły święta?

Normalnie.

Co dobrego jadłaś?

Żurek.

Wszystko w porządku?

Tak.

Ładnie rysujesz, podoba mi się!

Zachodzące słońce.

Potrzebujesz czegoś ode mnie?

Nie.

Cieszę się, że mogłem z Tobą porozmawiać.

0906 koniec na dziś!

Do następnego razu Karolinko!

Opublikowano

Pozór rozmowy, w której słowa padają - jedna osoba próbuje się zbliżyć, a druga odpowiada tak, jakby stała za zamkniętymi drzwiami. Wszystko działa „technicznie”, ale sens się nie wydarza, więc między „Nic” i „Normalnie” rośnie cisza większa niż sama rozmowa ;)

Opublikowano

@Charismafilos pytania są zdawkowe i odpowiedzi. Po jednej stronie brak motywacji do rozmowy (dlaczego?), a po drugiej brak wiary w jej powodzenie (stąd schematyzm). Co było wczesniej? Pewnie obojętność na treść w komunikacji- zastąpienie tej treści własnymi oczekiwaniami, po drugiej stronie brak zainteresowania rozmówcą ze względu na jego dotychczasową postawę. Po trzecie problemy- może w szkole, może w kontaktach koleżeńskich, może natury egzystencjalnej, w których rozwiązanie K. nie wierzy. A tych problemów nie da się całkowicie zwerbalizować. Mało tego, nie wygląda na to, żeby one rozmówcę interesowały, żeby ich wypowiedzenie przyniosło coś sensownego.

Opublikowano (edytowane)

@Charismafilos odpowiedzi

wymijające, udzielane na schematyczne pytania, pokazują, że rozmówczyni nie ma ochoty na powierzchowną rozmowę. W komunikacji rodzica z dzieckiem każda strona potrzebuje czegoś innego. Przewidywane cele (opiekun) mają być praktyczne- przepytanie, sprawdzenie czy wszystko ok, wyegzekwowanie czegoś. Druga strona (syn lub córka) oczekiwałaby rozmowy dla samej rozmowy, dla nawiązania kontaktu. Taka rozmowa wymagałaby czasu, to by nie była rozmowa na kwadrans. 

Edytowane przez Poet Ka
literówka (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Poet Ka cieszę się, że drążysz! Zuch! Ale wiesz, że robisz to dla siebie? :) A ja cieszę się, z każdą dodatkową Twoją myślą nad tym tekstem, czuję się naprawdę doceniony, dziękuję! Cel osiągnięty ;)

Wersja reżyserska oczywiście, jak zawsze jest, i zagadki są. Ale jak pisał klasyk: Kupujcie i spożywajcie, <dalejże, kupujcie> bez pieniędzy i bez płacenia za wino i mleko! Niech się każdy częstuje, tym co potrzebuje :)