Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@vioara stelelor

tym wierszem wiesz świetnie, że  nieśmiertelność to pułapka.

cokolwiek trwale stoi, nie czuje wiatru
nie ogrzeje, nie przytuli, nie pokocha.

ale pytasz : po co sława jeśli nie dotyka życia
wybiera ciało, krew, oddech, obecnosć.

miłość jako prawdziwa ontologia .

życie zamiast monumentu !

umrzeć kochanym - oto najwyższa mądrosć.

i ja się z tym zgadzam.

to cholernie ciekawy wiersz.

a Ty Horacy ?

wolisz spiż niż milość !

biedaku.

Opublikowano

@vioara stelelor

Twój wiersz dotyka mnie jak cichy wiatr w porannych liściach – delikatnie, a jednak zostawia ślad w sercu. W nim jest prawda, bliskość i ta niezwykła siła, która sprawia, że każde słowo drży swoim znaczeniem.

Czytając, czuję w sobie pieśń, której nie potrafię ułożyć w słowa, a jednak brzmi naprawdę.

Dziękuję Ci, że mogę w niej być obecna, że Twoje słowa tak mocno poruszają i mnie,

i innych, którzy je czytają.

Opublikowano

@vioara stelelor

Ten wiersz to niezwykle poruszający i głęboko humanistyczny i piękny manifest.

Najważniejszym punktem odniesienia w wierszu jest bezpośrednio przywołane „exegi monumentum” (wybudowałem pomnik) z pieśni Horacego. Tutaj podmiot liryczny nazywa ten pomnik „przeklętym”. Sława nie jest nagrodą, lecz formą kary i samotności. Poeta nie chce być „pomnikiem trwalszym niż ze spiżu”, bo spiż jest zimny i martwy.

Wiersz genialnie buduje napięcie poprzez zestawienie dwóch światów:

Świat sławy - „próżny odlew”, „posąg”, „kruszec”, „ramiona ze spiżu”, „nieruchome włosy”. Te elementy jedynie odbijają światło, ale same w sobie są puste i bezużyteczne.

Świat natury i miłości (żywy i ciepły)- „rozkwitnąć”, „czułe światło”, „wiatr”, „słowa gorące”, „krew”.

Posąg nie czuje wiatru ani słońca, a jego spiżowe ramiona nie potrafią nikogo przytulić ani ogrzać. 

Podmiot liryczny wyznaje dramatyczną prawdę o byciu wielkim twórcą - hołdy i pokłony tłumów nie mają żadnego znaczenia w zderzeniu z osobistym cierpieniem. Stawanie się „bogiem słów” odczłowiecza.

Najważniejsze są ostatnie strofy. Podmiot liryczny jest gotów zapłacić najwyższą artystyczną cenę -„nie napisać ani jednej strofy” - w zamian za możliwość odczuwania. Woli być śmiertelnym, zwykłym człowiekiem, który kocha „bezgranicznie” i ostatecznie umiera, niż wiecznym, ale niekochanym pomnikiem. Śmierć w miłości („umrzeć kochanym”) zostaje tu wyniesiona ponad artystyczną nieśmiertelność.

Tekst przypomina bardzo intymne, ciche wyznanie, strumień myśli płynący prosto z serca.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

celne

przypomina się ksiądz Twardowski:

"Nie bądź pewny że czas masz bo pewność niepewna
zabiera nam wrażliwość tak jak każde szczęście
przychodzi jednocześnie jak patos i humor
jak dwie namiętności wciąż słabsze od jednej
tak szybko stąd odchodzą jak drozd milkną w lipcu
jak dźwięk trochę niezgrabny lub jak suchy ukłon
żeby widzieć naprawdę zamykają oczy
chociaż większym ryzykiem rodzić się niż umrzeć