Simon Tracy Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Opublikowano 16 Lutego „Największym luksusem śmiertelności jest tworzyć coś, co również umrze.” Czas płynie nieubłaganie. Przypominacie mi o tym ciągle, niczym natrętne mechaniczne zegary, prędkie stopery czy piaskowe, szklane klepsydry. Macie obsesję na jego punkcie, ponieważ jesteście ostatnim pokoleniem. Cywilizacją końca. Za dnia wyrzymacie każdą sekundę, z mokrych od niewolniczego potu koszul. Nocami patrzycie bezsennie na cienie sufitowe w sypialni. I wracacie utrudzonymi myślami do czasów błogiego dzieciństwa, nie przynosi Wam to ulgi a strach. Obłęd nieuniknionego widma śmierci, która w każdej chwili może wyjść z szafy i zabrać Was do siebie. Znacie dobrze smak, depresyjnej niemocy. Porażki planów i zawodu otoczenia. Kto chciałby brać udział w walce o byt, gdyby wiedział, że zawsze kolejka jest równa długości ludzkiego istnienia. A jedynym wolnym miejscem jest to w ogonie stawki. Na samym jej końcu. Czas odliczam w gonitwie gwiazd. W koniunkcjach i przesileniach. W miesiącach winy. W latach kary. W wiekach przekleństwa. W erach prędkich i jasnych jak błysk świetlny. W galaktykach zimnych i martwych jak bezdenne oczy czarnych dziur. Jestem poza horyzontem czasu i zdarzeń. Nie podlegam prawom natury. Jestem wolną cząstką. Rzucaną na linię zdarzeń. Czasami wydaję mi się, że pędzę naprzód a potem okazuję się, że nigdy nie ruszyłem się z punktu zero. Lub przytomnieje w dalekiej przeszłości, otoczony gotyckimi aniołami, wiktoriańskimi balami i przepychem śmietanki salonu. Mówicie, że straciłem już wszystko. Nie zyskałem nic. Bo w życiu nie można nic zyskać. Mam swoją samotną planetę i różę o którą pieczołowicie dbam. Ona nawet nie kwitnie. Rośnie z każdym rokiem mocniej. Nie rozmawiam z nią bo ona nie potrzebuję moich słów by mnie zrozumieć. Wie wszystko. Jest najcenniejsza. Choć dla każdego innego nie ma żadnej wartości. Tylko ja widzę jej piękno i powab. Inni gorszą się jej osobliwym wyglądem. Jej ciernie ranią duszę do głębi, korzenie nie pozwalają zapomnieć, łodygi zniewalają przeguby i więżą w okowach szaleństwa. Gnilny swąd otępia zmysły. Blizny krwawią trucizną nektaru. Liście opadają zanim się w pełni rozwiną. Ta róża będzie strażnikiem mojego grobu. Ostatnimi słowami poety. Króla ulicy i nędzy. Wyklętego karalucha, literackiego ścieku. Planeta leżała daleko poza najodlejszymi rubieżami. Tam naprawdę kończył się świat. A zaczynały zaświaty. Już z wysoka widział wszystko jak na dłoni. Poeta leżał bez życia na wznak. Rażony gromem nagłego zgonu. Oczy miał czarne i duże, lico spokojne, przypominało maskę. Na planecie nie miał kompletnie niczego. Schronienia, jedzenia czy wody. Była na niej jedynie usypana rękoma mogiła. A na jej kopczyku krzak dzikiej róży. Kruk wylądował zaraz obok niej. Wiedział, że była ona jedyną miłością poety. Jego całym skarbem i dorobkiem. Lecz nikt nigdy nie uważał ją za piękna ani nawet właściwą. Przeżyła twórcę i to było jego celem. Lecz teraz jej los był przesądzony. Nie mogła liczyć na innego opiekuna. Kruk wyrwał krzak z mogiły i uniósł się z nim w przestwór kosmosu. Leciał tak przez świetlne eony. Bez odpoczynku i przystanku. Wleciał wreszcie do jednej z czarnych dziur, Jej tunel zaprowadził go do innego wymiaru. Wypuścił z dzioba krzak róży z ukrytą w nim duszą poety. Poza horyzont czasu, przestrzeni i wszelkich, przeszłych i przyszłych zdarzeń 6
Lenore Grey Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Opublikowano 16 Lutego @Simon Tracy Piękny... Ten motyw róży na osobnej planecie kojarzy mi się nieco z "Małym Księciem" Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oczywscie tutaj mamy klimat mroczniejszy, gdzie język sam w sobie jest planetą. To chyba mój ulubiony fragment: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pięknie napisane, Simon.
Simon Tracy Opublikowano 16 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego @Lenore Grey No tak to faktycznie "Mały Książe" choć nigdy nie lubiłem tej książki, wydawała mi się zawsze dziecinnie małostkowa i naiwna. U mnie jest mały książe dekadent pielegnujący poetycką różę choć wie że nie ma to sensu bo będzie ona skazana na zagładę po jego śmierci. Parafrazując Horacego - nieśmiertelność jest niemożliwa nawet gdy pomnik sobie stawiam. Ale dla mnie sztuka to i tak cały świat. Moja samotna planeta. 1
Berenika97 Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Opublikowano 16 Lutego @Simon Tracy "Nie mogła liczyć na innego opiekuna" - ten moment, gdy kruk ratuje krzak róży, wyrywa go z mogiły i przenosi poza czas... Mało który wiersz tak przejmująco opowiada o ocaleniu tego, co w życiu najważniejsze, choć dla innych bezwartościowe. Na obrzeżach mego ogrodu rośnie dzika róża - teraz będzie mi przypominać Twój wiersz. Bo to tekst, który zostaje w głowie. :)
Simon Tracy Opublikowano 16 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego @Berenika97 I to jest przewrotna analiza Bereniko ponieważ kruk zsyła różę w trwały niebyt i skazuje na śmierć w pustce. Lecz gdyby została na planecie czekałby ją dokładnie taki sam los. Zapomnienie a potem śmierć w cichej pustce. Oba założenia są nieuchronne i prowadzą do śmierci, jednak można zadać pytanie czy kruk nie jest posłańcem miłosierdzia? 1
Berenika97 Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Opublikowano 16 Lutego @Simon Tracy No tak, a ja wyobraziłam sobie, że kruk zaniósł różę i duszę poety do nieskończoności. Chyba doszukiwałam się jakiejś nadziei. 1
Simon Tracy Opublikowano 16 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego @Berenika97 Takie rzeczy to nie u mnie w poezji. :) 1
Berenika97 Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego @Simon Tracy No tak, ale miałam nadzieję, że trochę znajdę w tym utworze nadziei. A właściwie to szukałam jej trochę na siłę. :) 1
Christine Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego @Simon Tracy Tekst jest świetny. Przeczytałam wcześniejsze komentarze,bo najpierw skojarzyło mi się tak jak @Lenore Grey a potem też doszukiwałam się trochę innego zakończenia. To świadczy o tym, że to wiersz bardzo ciekawy, bo każdy czytelnik interpretuje do według swojego myślenia. Muszę stwierdzić, że spodobał mi się. Pozdrawiam. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 2 Marca Zgłoś Opublikowano 2 Marca Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Simon Tracy @Simon TracyWarto wspomnieć o białych dziurach:
Rekomendowane odpowiedzi