Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Berenika97 Opublikowano 12 Lutego Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 12 Lutego To był czas gromu, z niebios uderzony, gdy niebo pękło pod biczem płomieni. Świat stanął nagle, blaskiem oślepiony, w huku uderzeń świt ziemię odmienił. Dąb wyrósł z wiary, porośnięty siłą, na szczytach wzgórz, gdzie srogie wichry gonią. To, co się w lęku przez wieki ukryło, trwa teraz mocno pod Peruna dłonią. Tu nie ma trwogi, co nie jest już męstwem, ani milczenia, co nie brzmi wyrokiem. On karze zdradę i włada zwycięstwem, patrząc na ziemię swym surowym okiem. Niechaj topory lśnią na skraju świata, gdzie sprawiedliwość wykuwa się w huku. On jest tym prawem, co narody splata, cięciwą napiętą na gwiezdnym łuku. Perun w mitologii słowiańskiej to najwyższy bóg, władca niebios, piorunów, burz, wojny i sprawiedliwości. Jako gromowładca, utożsamiany z siłą i porządkiem, był jednym z najważniejszych bóstw, często przedstawianym z toporem. Jego symbolem był dąb (męskie drzewo życia). Obraz wygenerowany AI Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 19
Wędrowiec.1984 Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego @Berenika97 Świetne! Swego czasu studiowałem np. celtyckie klimaty. Skończyło się wierszem o druidach. Bardzo lubię takie pisanie, a jak jeszcze jest ładnie zrymowane, to tym bardziej. Poza tym, są tutaj, nie wiem jak to powiedzieć, elementy poetyckiej tajemnicy. Bardzo mi się podoba. 1
Marek.zak1 Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego @Berenika97 Jest moc, a wierszyk zgrabnie napisany. Ciekawe, czy Zeus i Perun mają jakieś wspólne korzenie bo są do siebie bardzo podobni, jeśli chodzi o moc, pioruny itd.? Pozdrowionka 1
Berenika97 Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego @Wędrowiec.1984 Bardzo dziękuję! Celtycka mitologia jest bardzo ciekawa, ale niewiele jej czytałam. Ale w każdej są podobne elementy- magia, kult przodków a przede wszystkim silne związki z naturą. Pozdrawiam. @Marek.zak1 Bardzo dziękuję! Podobieństwo jest bardzo wyraźne. Mitologie mają wspólne korzenie poprzez język indoeuropejski. Ale głębiej nie badałam tematu. :) Pozdrawiam.
Łukasz Jurczyk Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego @Berenika97 Świetnie, że kontynuujesz serię z mitologii słowiańskiej :) Już Prokopiusz z Cezarei w Wojnach gockich pisał o Słowianach: " Uważają oni, że jeden tylko bóg, twórca błyskawic, jest panem całego świata i składają mu w ofierze woły i wszystkie inne zwierzęta ofiarne". A jest to źródło pisane jedne z pierwszych dokumentujące pojawienie się Słowian na arenie historycznej. Pozdrawiam 2
Berenika97 Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego @Omagamoga @Łukasz Wiesław Jasiński Serdecznie Panom dziękuję! Pozdrawiam. :) @Łukasz Jurczyk Bardzo dziękuję! Świetnie, że o tym piszesz - to bardzo ciekawa informacja. Muszę do tego wrócić. Pozdrawiam serdecznie. 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego @Berenika97 Nooo! Bereniko, zbieram się z podłogi. Ze smakiem i na kryształowo podany wiersz, winszuję :) 2
Berenika97 Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego @Alicja_Wysocka Jejku! Taki komplement z Twoich ust to dla mnie jak mistrzostwo w olimpiadzie! Serdecznie dziękuję! Pozdrawiam. 2
Whisper of loves rain Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego Bardzo lubię mitologię w rożnym wydaniu i tu trafiłaś w mój gust. Bardzo mocny, monumentalny wiersz — czuć w nim mit, grom i surową siłę dawnych wierzeń. Obrazy są plastyczne, a język podniosły, dzięki czemu całość brzmi jak fragment starej pieśni o bogach i prawie wykuwanym w ogniu. Czyta się jak hymn — z rozmachem i charakterem. Świetna robota! Niechaj topory lśnią! 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego @Berenika97 Kiedyś pisałam wyłącznie rymem i wiem ile to 'kosztuje' Zważywszy na szalę zamiłowań do pióra, cenię wyżej takie pisanie i pewnie tak mi zostanie, co nie oznacza, że jednak 'skręcam' i próbuję innych dróg. A Jacek Suchowicz pewnie mi tego nie daruje :) 1
Migrena Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego @Berenika97 Bereniko. czytając Twój wiersz, myślę przede wszystkim o Twojej niezwykłej dyscyplinie poetyckiej . o tym, jak rzadko dzis spotyka się tak konsekwentnie poprowadzony ton , bez chwiejnosci, bez przypadkowego wersetu, bez nadmiaru. każde słowo wydaje się tu postawione z pełną świadomoscią ciężaru i brzmienia. masz w sobie coś z klasycznej rzeźbiarki słowa. bo nie improwizujesz tylko budujesz. Nie opowiadasz tylko formujesz. jest to pisarstwo, które ufa formie i potrafi ją udźwignąc .. rytm nie jest tu ozdobą, tylko kręgosłupem. a obraz nie jest fajerwerkiem, tylko elementem większej konstrukcji . bardzo cenię w Twoim pisaniu tę wewnętrzną powage. i nie teatralną, lecz wynikającą z przekonania, że poezja jest czymś więcej niż chwilowym gestem. w Twoich tekstach czuć odpowiedzialność za słowo. a to jest dziś rzadkie i bardzo piękne. piszesz Nika z siłą, ale bez krzyku . z podniosłoscią,. ale bez patosu. i to właśnie świadczy o Twoim kunszcie. i mnie się to co robisz w poezji bardzo podoba :) 1
Berenika97 Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego @Whisper of loves rain Bardzo dziękuję! Ogromnie dziękuję za tak wspaniały komentarz! To dla mnie niesamowite, że udało mi się oddać atmosferę mitu i dawnych wierzeń. Twoje słowa o "hymnie z rozmachem" to duży komplement. Pozdrawiam. :) @Alicja_Wysocka Rozumiem doskonale! Piękne, że mimo preferencji pozwalasz sobie na eksperymenty - to właśnie pokazuje prawdziwą pasję do pisania i talent. A Jacek na pewno zrozumie. :))) @Migrena Bardzo dziękuję! Czytam Twój komentarz wielokrotnie i za każdym razem odkrywam w nim coś nowego. Dziękuję za te słowa - one same są poezją. "Budujesz, nie improwizujesz" - jakie to własnie budujące. :) . Ta dyscyplina, o której piszesz, to dla mnie coś fundamentalnego, choć nie zawsze łatwego. Bardzo dziękuję, że dostrzegłeś różnicę między podniosłością a patosem - to subtelna linia, którą staram się nie przekraczać. Twoje słowa są dla mnie ogromnym darem. Serdecznie pozdrawiam. 2
Amber Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego @Berenika97 To jest wiersz na zimowe wieczory przy kominku. Dobrze się czyta. Pozdrawiam serdecznie. 1
Berenika97 Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego @Amber Bardzo dziękuję! To samo pomyślałam o kominku będąc pod Twoją zimą. Nieźle nam to wyszło. :))) 1
andrew Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego @Berenika97 ... to my za boga często się mamy dla siebie dobra wyglądamy ... Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
Berenika97 Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego @andrew Bardzo dziękuję! Tak czasami mamy! :))) Pozdrawiam. @KOBIETA Serdecznie dziękuję! Pozdrawiam. :) 1
[email protected] Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego @Berenika97 Nie mógł On pozostać, byłby tylko nasz, "Dagome iudex", teraz tylko masz! Miłego wieczoru Bereniko, cudowny wiersz. 1
viola arvensis Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego @Berenika97 bardzo ładny rytm i wspaniałe rymy ! Pomysł na wiersz znakomity. Napisany wzniośle ale na idealnym poziomie. Cudownie się rozwijasz w poezji. Usciski Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego (edytowane) @Berenika97 Moje klimaty, fascynuje mnie historia Słowian. Pozdr. ******************* Edytowane 26 Lutego przez Wiechu J. K. (wyświetl historię edycji) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego @Berenika97 szacun - tak lubię i więcej takich poproszę :)) 1
Rekomendowane odpowiedzi