Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Berenika97 Opublikowano 7 Lutego Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 7 Lutego (edytowane) Choć skrzydła ma postrzępione, Nie patrzę smutno w jego stronę. Czemu mi serca żal nie rozdziera? Bo nie opłakuję dezertera. Edytowane 8 Lutego przez Berenika97 (wyświetl historię edycji) 10
Trollformel Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego @Berenika97 Zastanawiające, niepokojące czasy nastały, chociaż nie wiem czy kiedykolwiek był pokój. 1
Berenika97 Opublikowano 7 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego @Trollformel Bardzo dziękuję! Na świecie raczej nie było - po wojnie światowej były setki konfliktów lokalnych. Ale ten jest tuż obok i może przerodzić się w konflikt światowy. Oby nie! :) Pozdrawiam.
APM Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego @Berenika97 To co się dzieje teraz na świecie, to chyba nawet dla gołąbka za dużo. 2
Berenika97 Opublikowano 7 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego @APM Bardzo dziękuję! Gołąbek - symbol pokoju jest już zapomniany, jakby pokój nie interesował już samozwańczych władców świata.
Charismafilos Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego @Berenika97 ciekawa perspektywa, ale Twój znak rozpoznawczy :) Pokoju nie da się wytworzyć.
Charismafilos Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego @Berenika97 rozumiem. Tylko dopytam - czy to wskazanie tylko dla mnie, czy ogólna zasada pod Twoimi wierszami?
Berenika97 Opublikowano 7 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego @Charismafilos Ach! Rzeczywiście niezręcznie wyszło, oczywiście, że nie tylko dla Ciebie. Już usuwam. Przepraszam. @Charismafilos Ale teraz ja dopytam. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Co jest moim znakiem rozpoznawczym? @KOBIETA Bardzo dziękuję! Pozdrawiam. :) 1
Charismafilos Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego @Berenika97 nie się nie stało. Pisanie przez internet ma tą słabość, że ciężko czasem wyczuć co interlokutor ma na myśli :) Dlatego warto dopytać :) Pozdrawiam serdecznie :) @Berenika97 ja np. lubię u Ciebie nieoczywistą perspektywę narracji, często mnie zaskakujesz! Podziwiam ten talent u Ciebie. 1
Christine Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego @Berenika97 Gołąbek pokoju - symbol pokoju zwiał z pola walki - czyli nie zanosi się na pokój. Nic nie wskórał. Smutne! 1
Marek.zak1 Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego Fakt, w tej walce o pokój trzymamy kciuki za zwycięzców, a nie za dezerterów. Pozdrowionka 1
hollow man Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego @Berenika97 Nic nie wiem co się dzieje na świecie. Chyba jakiś update zrobię. 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego (edytowane) @Berenika97 zapomniany gdy pazerność bogiem nad świat powoli ściąga armagedon gdy lekcje z cierpienia odrobi człowiek gołąbek ozdobi niebo pozdrawiam Edytowane 7 Lutego przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 1
iwonaroma Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Opublikowano 8 Lutego Despotom tego świata przydałoby się rozdziobanie przez kruki i wrony Czy nie powinno być: serca miast serce? Albo coś źle czytam... 1
Berenika97 Opublikowano 8 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego @Christine Bardzo dziękuję! To miała być "gorzka fraszka". I tak to wyszło - do tego smutno. Pozdrawiam. @Marek.zak1 Ja trzymam kciuki za tych sprawiedliwych, ale najczęściej nie są to zwycięzcy. Bardzo dziękuję! Pozdrawiam. :) @Jacek_Suchowicz Bardzo dziękuję! Twój wiersz też nie napawa optymizmem. Czy zawsze musi człowiek dostać lekcję z cierpienia, aby docenił czyste niebo i białego gołębia? Pytanie retoryczne. Pozdrawiam. @hollow man Dziękuję! Zrób! Może się przyda. @iwonaroma Bardzo dziękuję! Masz rację - podwójnie. Serce przecież się odmienia. Dzięki! :) Pozdrawiam. @Rafael Marius @Czarek Płatak Serdecznie dziękuję! Pozdrawiam. 4
UtratabezStraty Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Opublikowano 8 Lutego @Berenika97 , skoro gołąbek pokoju jest dezerterem, to znaczy, że wpierw był żołnierzem. A mi się wydaje, że tego doświadczenia bycia żołnierzem brakuje wielu przedstawicielom mojego pokolenia polskich obywateli, łącznie ze mną (rocznik urodzenia 1977). 1
Berenika97 Opublikowano 8 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego @UtratabezStraty Niekoniecznie! Czasownik "dezerterować" ma wiele znaczeń. SJP podaje - "rezygnować z uczestniczenia w jakiejś trudnej sytuacji z powodu strachu przed negatywnymi konsekwencjami, które mogą być z tym związane". Gołąbek pokoju zrezygnował w dążeniu do zawarcia pokoju. Wydało mu się to za trudne w tej sytuacji. 1
UtratabezStraty Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Opublikowano 8 Lutego Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No właśnie! I tu mamy problem. Bo strach niekoniecznie musi być najlepszym doradcą. A do budowy trwałego pokoju są potrzebni ludzie, którzy mają odwagę, żeby zmieniać stosunki społeczno-polityczno-ekonomiczne na bardziej sprawiedliwe.
Berenika97 Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego @UtratabezStraty Ja tylko odniosłam się do słowa "dezerter" . Nie musi być wcześniej żołnierzem ten, kto dezerteruje. To jest tylko fraszka , bez głębszej, poważnej analizy. 1
Leszczym Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Opublikowano 16 Lutego @Berenika97 Jak ja go dobrze rozumiem :) 1
Rekomendowane odpowiedzi