Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@hollow man myślę że to wiersz bardzo smutny o takim punkcie krytycznym którego każdy z nas doswiadczyć musi 

Dla jednych jest to strata kogoś dla innych zmaganie się z poważną chorobą 

Jeszcze inni są tak okaleczeni psychicznie że wystarczy o dwa słowa za dużo aby osiągnąć ten pułap 

Jeśli źle odczytałam to przepraszam 

Opublikowano

Chemioterapia to też często droga do śmierci przez przedłużająca się mękę, wierzymy jednak do końca, że się uda (przecież są osoby, ktorym się udaje).

Współczesny świat oszukuje, że nie istnieje piekło.

A może często funduje ludziom piekło, jednocześnie zabierając perspektywę zbawienia.

Pzdr.

Opublikowano

@hollow man

Intrygujący jest Twój wiersz. Bardzo smutny . Przedstawiłes  niezwykle przejmującą wizję osiągania "punktu zero". Najbardziej uderza mnie to przejście od totalnego rozpadu-zapominania imion, prowizorycznych grobów- do mistycznej jedności z naturą. To nie jest tylko obraz końca świata.  

Opublikowano (edytowane)

@Gosława

Tak, to były mroczne czasy i otchłań spozierała w oczy. Dziękuję.

@wierszyki

Jeśli te obrazy w jakiś sposób wiążą się z doświadczeniem raka, to tak jak@Gosławapisze - jako 'punkcie krytycznym', gdzie przestrzeń na transcendencję staje się niemalże namacalna.

Na zbawieniu się nie znam. Mam natomiast wrażenie, że chrześcijanie zapominają, że celem jest zbawienie za życia. Tylko nie wchodźmy, proszę, w dyskusję teologiczną.

Dziękuję.

@Berenika97

Cieszę się, że dostrzegasz pewne pogodzenie się, ale i promyk nadziei w tym wierszu. Wtedy było bardzo ciemno, ale ten promyk się tlił.

A tak na marginesie, to zauważyłem, że Ty to chyba jesteś tutaj taką postacią realizującą archetyp Wielkiej Matki.

@MIROSŁAW C.

Jeśli mógłbym poprosić o rozwinięcie, bo nie wiem jak się odnieść. I oczywiście - dziękuję.

Wszystkim pozostawiającym znak, że czytali i się podobało - również dziękuję.

Edytowane przez hollow man (wyświetl historię edycji)