Simon Tracy Opublikowano 24 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2025 Teraz szukacie powodu. Pytacie o sumienie. O powód tego całego okrucieństwa i zła. Lecz czy to ja szukałem Was, czy to Wy przyszliście do mnie? Powodem jest sprawiedliwość i zemsta. Sumienia we mnie brak. Powodem również ludzka nienawiść i moja niejedna łza. Co Wy wiecie o bestii, która się tu wylęgła. Trzymaliście się z dala od mroku tych ścian i ciasnej klatki. A bestia w niej uwięziona, szarpała wściekle pręty. I wyła żałośnie do księżyca aż do gardła zdartego. Później odkryliście przypadkiem ślady krwi od posesji prowadzące w las. W głąb kniei prowadził Was, jej blask szkarłatny. Zaprowadziły Was aż na polanę, gdzie przy zwalonym nocną burzą świerku, leżał chłopiec. Dusza umknęła już z ciała martwego. Po pogrzebie. Odkryliście jego pokój. Jego za życia zbudowany grobowiec. Gdzie wszędzie walały się pamiętniki, wiersze. Słowa wśród ścian zbłąkane, szukały niedokończonych prac. I wtedy zrozumieliście, że kiedyś nie była to bestia a zraniony, zniszczony człowiek. Lecz teraz mimo wszystko. Dziękuję Wam. Zabiliście we mnie wszystko. Zamęczyliście coś, czym i tak nie chciałbym być. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 7
Lenore Grey Opublikowano 24 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2025 @Simon Tracy Piękny Bardzo obrazowy
Simon Tracy Opublikowano 24 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2025 @Lenore Grey Dziękuję bardzo. Długo się zastanawiałem co dziś tutaj wrzucić. 1
Gosława Opublikowano 25 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2025 To jest taki trochę list pożegnalny Przerażający Ja mam nadzieję że w ten świąteczny czas nic Ci głupiego drogi autorze nie strzeli do głowy Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Simon Tracy Opublikowano 25 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2025 @Gosława Dla mnie to normalne nie różniące się od siebie dni. Nie robię w trakcie nich nic innego, dziwnego i odbiegającego od normy powszedniej. Głównie pije i piszę. Dziś już ukończyłem kolejny poemat.
Clavisa Opublikowano 27 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2025 Nie warto litość zachować dla ludzi co z resztek dobra odzierają Oni i tak wydali już osąd Wygodny dla nich samych. Niech sumienie ich pożre, a lustro pęka z odrazy Gdy będziemy odchodzić wyrywając groty ich strzał. 1
Berenika97 Opublikowano 27 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2025 @Simon Tracy Twoje słowa niosą w sobie ogromny ból i poczucie krzywdy, które wyraźnie ciąży od lat. Wiersz jest surowy - pokazuje, jak cierpienie może przemienić człowieka w coś, czego sam nie chce rozpoznać w sobie. Rozumiem tę wściekłość na tych, którzy "odkryli" prawdę dopiero po tragedii, którzy nie widzieli, gdy było jeszcze czas. Ta metafora bestii w klatce, wycia do księżyca - to potężny obraz samotności i rozpaczy, której nikt nie zauważył. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Simon Tracy Przychodzi na myśl bestia z Gévaudan, a także ta bardziej przerażająca z Apokalipsy św. Jana (rozdz. 13).
Rekomendowane odpowiedzi