Ten utwór został doceniony przez użytkowników. iwonaroma Opublikowano 20 Listopada 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2025 wróg czy przyjaciel? to zależy czy jesteś młody czy bardzo stary czy jesteś zdrowy czy bardzo chory czy wierzysz a może nawet już wiesz czy nie wierzysz a nawet nie chcesz wiedzieć ludzie - liście jedni lekko opadają późną jesienią skruszeni ale barwni piękni innych żywozielonych wcześniej porywa wichura lub ktoś zerwie dla zabawy dla sztuki dla nauki albo ot tak zupełnie bez powodu 11
Marek.zak1 Opublikowano 20 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2025 (edytowane) Bardzo trafne. Trzy tygodnie temu w moich ramionach odeszła moja bokserka, która przeżyła prawie 14 lat, nie chodziła od kilku dni, nie jadła i nie piła, piszczała i trzęsła się z bólu. Weterynarz zrobił jej zastrzyk, po czym powoli gasła, płakałem i głaskałem ją po głowie i całowałem. Śmierć w tych warunkach, była jej przyjacielem. Edytowane 20 Listopada 2025 przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji) 2
huzarc Opublikowano 21 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2025 @iwonaroma To bardzo spokojny, mądry wiersz, jak medytacja o przemijaniu rozpisana w metaforach. 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 21 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2025 @iwonaroma Bardzo trafna alegoria, prawdę mówiąc. 1
Manek Opublikowano 21 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2025 Białe wiersze rzadko do mnie przemawiają. Albo ich nie rozumiem, albo nie potrafię w nich znaleźć poezji. Ten mi się bardzo spodobał. Jest bardzo mądry. Pozdrawiam 1
Migrena Opublikowano 21 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2025 @iwonaroma jedna z poetek powiedziała, że portal nabrał ostatnio czaru domu pogrzebowego. jakby smutki nas ogarnęły. Iwona. Twój wiersz mówi do mnie, że śmierć nie ma własnej natury, i że to my nadajemy jej sens, zależnie od wieku, wiary i miejsca, w którym stoimy w życiu. Metafora liści - majstersztyk poetycki ! pozdrawiam :) 1
Nata_Kruk Opublikowano 21 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .... ten fragment szczególnie, choć całość, to całość. Wichury życia bałaganią strasznie niekiedy, człowiek się zatraca.. ale są bliscy, którzy próbują pomóc, bo po prostu trzeba. Życzę życiowej.. flauty... :) 1
Rafael Marius Opublikowano 21 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak byłem mały to tak robiłem z liśćmi nie z ludźmi rzecz jasna. 1
Berenika97 Opublikowano 21 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2025 @iwonaroma Wiersz otwiera się pytaniem o śmierć — czy jest wrogiem, czy przyjacielem — i od razu wskazuje, że odpowiedź nie jest uniwersalna. To jest zależne od kontekstu egzystencjalnego jednostki. Równie istotne są wymiary duchowe i poznawcze. Ten, kto wierzy — w Boga, w sens, w życie pozagrobowe — może postrzegać śmierć inaczej niż ten, kto w nic nie wierzy i nie chce wiedzieć. Dla każdej z tych postaw śmierć ma inne znaczenie. Zachwyciłam się Twoją metaforą ludzi jako liści - niektórzy schodzą z życiową godnością, zaś inni są niszczeni wcześniej — czasem przez nieprzewidziane okoliczności, czasem przez innych, czasem z braku powodu. Kontrast między młodszymi liśćmi a starszymi podkreśla naturalność przemijania i różne losy, które spotykają ludzi. Wiersz ma charakter refleksyjny i uniwersalny. Zadaje pytanie - o niepewność naszego postrzegania rzeczywistości. To świetny i fascynujący tekst. 2
Wiechu J. K. Opublikowano 21 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Marek.zak1 Bardzo mi przykro Marku z tego powodu. To samo przeszedłem w 2000 roku.
iwonaroma Opublikowano 23 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Marek.zak1 oj, Twoja kochana Sowa... Tak, gdy umiera bliska nam istota cierpimy bardzo. Wszyscy tak mamy co oczywiście nie jest pocieszeniem, bo jednak cierpienie jest czymś bardzo indywidualnym. Dzięki za głos @huzarc :) dzięki @Wędrowiec.1984 :) dziękuję @Manek Bardzo mi miło, dziękuję :) Również pozdrowienia @Migrena :) no cóż, listopad ;) Dziękuję i również pozdrówka:) @Nata_Kruk oj, bałaganią te wichury... Dzięki za życzenia:) @Rafael Marius Też tak robiłam:), myślę, że liście nigdy nie są złe na dzieci. Dzięki :) @Berenika97 Dzięki za tak pogłębiony komentarz i oczywiście za głos :) @Adler @Waldemar_Talar_Talar @Wiechu J. K. Podziękowania 4
Rekomendowane odpowiedzi