Ten utwór został doceniony przez użytkowników. huzarc Opublikowano 15 Listopada 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 Masz dla mnie krzyk, złość, obelgi. Masz wściekłość, niezgody i gniew, wytatuowany błyskawicą w różowej fryzurze. Bunt. Ulica, ekran, walka. Ja nic nie mówię. Mam uśmiech za przyłbicą i gaz w rękawicy dłoni, który rozpylę brokatem w twe oczy. Unieważnię cię. 14
Toyer Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 @huzarcKrzyk dzieli - uśmiech łączy - z jego pomocą można podziały unieważnić
Alicja_Wysocka Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 @huzarcCoś jak nadstawianie drugiego policzka. Powinno działać - ale... nie zawsze.
KOBIETA Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 @huzarc Ignorowanie, wycofanie i zaprzeczanie rzeczywistości ;) No cóż :) jakoś trzeba sobie radzić z błyskawicą i różem :) świetny ! pozdrawiam :)
Wiechu J. K. Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @huzarc Dość ciekawy sposób powiedzenia: żegnam ;)
Berenika97 Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 @huzarc Unieważnię - czyli sprawię, że przestaniesz istnieć, że twój krzyk, twój bunt, twoja złość staną się nieważne, niewidzialne. Wiersz mówi o tym, jak system (społeczny, polityczny, osobisty) neutralizuje autentyczny gniew - nie walcząc z nim wprost, ale unieważniając go, ośmieszając, gasząc błyskami i brokatem. Ciekawe!
Migrena Opublikowano 16 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2025 @huzarc mocny kontrast między jawnym gniewem a cynicznym wyrachowaniem. wers "rozpylę brokatem" genialnie oddaje brutalność aktu uniewazniania. celne i zwięzłe ujęcie współczesnej polaryzacji.
Nata_Kruk Opublikowano 16 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @huzarc... tylko się nie śmiej... to Michał Wiśniewski, wypisz, wymaluj..;) Dom ewidentnie podzielony, ale ten brokat, rozpylony prosto w oczy, to jednak "walka" i obrona zarazem, by na koniec unieważnić... jego - ją - zdarzenia. Treściwe, krótkie i dobre.
Czarek Płatak Opublikowano 16 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2025 o, nie wiem, czy to dobra interpretacja, ale coś czuję, że się jednoczę
Moondog Opublikowano 17 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2025 (edytowane) @huzarc Wiesz ja stanę w opozycji do tego tekstu ponieważ dyskredytacja a stawia Cię na wyższym szczeblu w oczach drugiego co jest odbierane protekcjonalnie i nie sprzyja rozwiązaniu konfliktu a może go pogłębić lepsza jast rozmowa przedstawienie argumentów w mojej opinii Pozdrawiam Edytowane 17 Listopada 2025 przez Moondog (wyświetl historię edycji)
huzarc Opublikowano 17 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2025 @Moondog Ciężko się rozmawia, gdy system wytwarza conajmniej dwie osobne bańki, dwa osobne alfabety, dwie osobne rzeczywiści. Dopiero gdy wspólny strach i realne zagrożenie pojednają skonfliktowanych ten język nabiera wzajemnej komunikatywności. Ale jak sytuacja definiuje postawy w stylu kto kogo w imię racji, wówczas przemoc i symbolika mają większe znaczenie niż dialog.
Rekomendowane odpowiedzi