Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Października 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 Prosiłam - tak, aż drżały ściany, żeby wszystko się cofnęło, żeby Bóg odwrócił los jak kartkę w kalendarzu. Chciałam cudu - żeby ciało zapomniało o bólu, żeby nie było sali, świateł, skóry szytej nitką. Ale przyszedł inny cud: nie z ognia, nie z błysku, tylko z ciszy. Zrozumiałam, że można się zgodzić - nie z rezygnacji, lecz z odwagi. Że spokój też bywa uzdrowieniem, i że serce, które przestaje się bać, to największy cud ze wszystkich. Dziękuję za inspirację @Berenika97 12
huzarc Opublikowano 29 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 @Alicja_Wysocka Ten wiersz porusza bardzo delikatne miejsce, czyli doświadczenie, gdy prosimy o cud, a życie przynosi nam coś zupełnie innego. Twoje słowa są jak łagodna dłoń położona na ramieniu w chwili, kiedy brakuje już sił. Pozdrawiam:) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 @huzarcDziękuję :) Wiesz, to przedziwne uczucie, że najpierw prosisz o coś takiego, żeby tego nie było, żeby się tylko nie stało. A po pewnym czasie, prosisz o to, żeby koniecznie, żeby szybciej przyszło, to czego nie chciałam. I to nie było działanie farmakologiczne, tzw. "głupiego Jasia", bo to dostaje każdy przed operacją. To było dużo wcześniej. Ale z daleka, wygląda tak, jakby człowiek nie wiedział sam, czego chce.
Migrena Opublikowano 29 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 (edytowane) @Alicja_Wysocka Twój wiersz Alu to mistrzostwo w przejściu od rozpaczy do świadomej akceptacji. bardzo mocno rozumiem to odnalezienie cudu nie w błysku, a w ciszy i odwadze serca. zachwyciłaś mnie !!! ps. pozdrowienia dla Bereniki :) Edytowane 29 Października 2025 przez Migrena (wyświetl historię edycji) 1
Annna2 Opublikowano 29 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 @Alicja_Wysocka wiesz, kiedy pani Doktor powiedziała mi co mi jest, nie prosiłam o cud- powiedziałam sobie- trudno będę z Mamą. Na mojej sali leżała Pani, która rozpaczała gdy bolało mniej- pytała dlaczego. Piszesz o spokoju jako cudzie- tak się zastanawiam, że coś w tym jest, może tak. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 @Migrena Nie bardzo lubię się aż tak otwierać, bo to coś, co przypomina mi publiczny striptiz, to już nie jest abstrakcja, fantazja. Wiersz Bereniki sprawił, że muszę, że nie mogę zostawić tego tylko dla siebie, bo może komuś też pomóc w rozumieniu i przyjmowaniu, tego, co przynosi nam życie.
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 29 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 @Alicja_Wysocka wiersz nad wyraz realny. Sytuacja Która może się przytrafić każdemu z nas, ogarnia przerażeniem by później świadomie stawić czoła losowi i to też jest cud. Że uwolniliśmy w sobie pokłady siły witalnej- chęci życia i stawiamy mu czoła. A wsparcie idzie z niebios. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, Aniu. Przez miesiące, a nawet lata żyjesz w stresie, coraz większym, on także powoduje dodatkowe komplikacje i już żyjesz na granicy obłędu, to wszystko trwa niemiłosiernie długo. Leki nie pomagają bo szybko przestają działać. Więc kiedy przychodzi w końcu spokój, ta zgoda na, a niech dzieje co chce - to jest niczym cud. I myślałam sobie, trudno, jeśli umrę, przynajmniej nie będę cierpiała. @Robert Witold Gorzkowski Właśnie tak, Robercie, dziękuję za zrozumienie :) @Leszczym, dziękuję za zajrzenie. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 (edytowane) @huzarc, @Migrena, @Annna2, @Robert Witold Gorzkowski, @Leszczym, @viola arvensis Czytam Was i myślę, że to też jest cud - że ludzie potrafią się spotkać w słowach. Dziękuję, że zostaliście przy mnie na chwilę. Edytowane 29 Października 2025 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 1
viola arvensis Opublikowano 29 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 @Alicja_Wysocka bo trzeba mieć dużo siły i odwagi, żeby z pokorą przyjmować wszystko. Jedno bez drugiego nie ma racji bytu. Wspaniały wiersz! 1
Marek.zak1 Opublikowano 29 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 Moja bliska znajoma cierpiała bardzo, leki przeciwbólowe w coraz większej dawce, brak jasnej diagnozy i pewnego dnia, jak było już jasne, co się wydarzyło, (odkrył to przypadkowo młody lekarz w sanatorium, a przedtem kilku profesorów nie umiało) operacja i endoproteza. To nie było miłe, ale jednak odtąd było już tylko lepiej. Cud medycyny. Pozdrawiam 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 @Marek.zak1Dziękuję Marku, i teraz jest prawie jak sarenka. :) To też jest cud. @viola arvensisTak Violu, strach i ból jest destrukcyjny, zniekształca psychikę i w ogóle człowieczeństwo. 1
Deonix_ Opublikowano 29 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 Ala na biało - no faktycznie - Cud! A tak na zupełnie poważnie już - to naprawdę dobry i mądry wiersz. Pozdrawiam :) Deo 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 @Deonix_ Witaj Deo, trochę się przemalowałam, a co :) Dziękuję i pozdrawiam :) 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 29 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 Witaj - znam ten ból - ale cudem z niego wyszedłem - Pzdr.wieczorowo. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 @Waldemar_Talar_Talar Dziękuję Waldemarze, pozdrawiam empatycznie :)
lena2_ Opublikowano 30 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 Bardzo bliski mi temat, też na końcu odnalazłam spokój. Pięknie o tym cudzie napisałaś:):) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 30 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 @lena2_Dziękuję Leno, spokój, to nadal coś, czego potrzebuję i bardzo cenię. Pozdrawiam serdecznie :)
Nata_Kruk Opublikowano 30 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... Ala, to prawda.
Alicja_Wysocka Opublikowano 30 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 @Nata_KrukAle skąd takie wziąć? Można sobie życzyć, ale to nie jest proste. dziękuję Nato, pozdrawiam ślicznie :) 1
Rekomendowane odpowiedzi