Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Października 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 każda myśl się namyśla aż ból ściskam w dwupięściach jakieś słowa nieżywe namawiają do szczęścia a z porwanych pajęczyn i tęsknoty śródniebnej klecę bajki i baśnie na gęślikach dla ciebie aż się zdają prawdziwsze z nadwrażliwień i głodu bardziej mnie niźli tobie * szczęściem bywa też mozół 17
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 2 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @Alicja_Wysocka "każda myśl się namyśla" już ten wers niesie ze sobą fantastyczne przesłanie, dobry mięsisty wiersz nad którym można by było długo debatować. 1
huzarc Opublikowano 2 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @Alicja_Wysocka Ten wiersz czyta się jak mały eksperyment, w którym autor próbuje uchwycić, jak myśl przeżuwa samą siebie, aż boli. Bardzo ciekawie brzmi zestawienie „każda myśl się namyśla” – niby proste, a od razu wpada w ucho i zmusza do refleksji nad samym procesem myślenia. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @Robert Witold Gorzkowski, @huzarc, dziękuję za czytelną i ciepłą obecność :)
Julita. Opublikowano 2 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @Alicja_Wysocka Piękne Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @Julita.Jak miło, dziękuję :) 1
Annna2 Opublikowano 2 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @Alicja_Wysocka szczęściem bywa też mozół, tak sobie pomyślałam o tym szczęściu. Przestań się martwić- bądź szczęśliwa- tak łatwo się mówi, to takie proste, a szczęście to też mozół 1
Migrena Opublikowano 2 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @Alicja_Wysocka Alu. Wyciągnąłem z Twojego wiersza wniosek, że trud i mozół tworzenia stanowią najprawdziwsze, choć niełatwe, szczęście. I ja w pełni się z tym zgadzam. Jakże by inaczej :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @Annna2Napisałam w puencie, że szczęściem bywa też mozół - bo wierzę, że prawdziwa radość nie zawsze rodzi się z lekkości. Bywa owocem trudu, cierpliwości, a nawet bólu. To, co ma wartość, ma swoją cenę - i właśnie dlatego smakuje pełniej. Czasem największe szczęście kryje się w tym, że mimo wysiłku, mimo zmęczenia, możemy cieszyć się owocem własnych starań. Dziękuję za obecność :) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, nie tylko tworzenia w sensie twórczym, ale także w życiu. Tego, co przychodzi niejako samo, łatwo - nie cenimy trwale - takie mam obserwacje i wnioski z życia.
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @Leo Krzyszczyk-Podlaś , dziękuję 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 2 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 Witam - a z porwanych pajęczyn i tęsknoty śródniebnej klecę bajki i baśnie na gęślikach dla ciebie - cudownie - cały wiersz na tak - Pzdr.zadowoleniem. 1
Annna2 Opublikowano 2 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @Alicja_Wysocka per aspera ad astra- (wczoraj to napisałam "na skróty") przez trudy do gwiazd- bo ceni się bardziej to, co nie przychodzi bez trudu. Te gwiazdy, możliwe szczyty dla każdego inne. I trzeba próbować na własną miarę możliwości, Indywidualne Himalaje szczęścia 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @Waldemar_Talar_Talar Cieszę się Waldemarze, że tak przypadł Ci do gustu, dziękuję, doklejam pozdrowienia :)
viola arvensis Opublikowano 2 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @Alicja_Wysocka lubię czytać Twoje wiersze po kilka razy - za każdym razem płynie bardziej melodyjnie. Podobają mi się mądrości, które przemycasz między wersami, niby od niechcenia. To jest świetne i nie sposób ich wsadzić "między bajki" Z pozdrowieniami. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @viola arvensis Dzięki Violu, wzajemności, bajki zawsze czegoś uczą, a ja to lubię - to nie jest moja mądrość. Ukłony :) @Annna2 No właśnie, Anno, kiedyś napisałam wiersz o tym, jak się strach na wróble zakochał w gwiazdce. I wiesz co, ta jego miłość była prawdziwa, choć miał tylko serce, jak STRACH. Dziękuję :)
Manek Opublikowano 2 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tego jeszcze nie słyszałem. Czy jest to zwrot, którego jeszcze nie znam, Twój neologizm albo po prostu literówka? Jeżeli zwrot, to cieszyłbym się z dokładniejszych informacji na ten temat. Pozdrawiam 1
Marek.zak1 Opublikowano 2 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 Wydaje mi się, że szczęściem jest, jak widać, że z mozołu są jego efekty, ale to moje czytanie. Pozdrawiam 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @Manekneologizm - taki sobie zmyśliłam. @Marek.zak1Tak Marku dobrze czytasz, dzięki :) @Leszczym :) 1
Berenika97 Opublikowano 2 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @Alicja_Wysocka Wszystko już zostało powiedziane wcześniej. Twój wiersz o naturze tworzenia jest genialny. Cierpienie może stać się siłą napędową dla sztuki a paradoksalnie - szczęście można znaleźć w samym trudzie tworzenia. Podoba mi się opis tworzenia. Surowcem nie jest nic pięknego ani solidnego - lecz"porwane pajęczyny" - coś ulotnego i zniszczonego. A drugim składnikiem "tęsknota śródniebna" czyli wzniosła. I z tego klecisz (jak rzemieślnik) coś cudownego i to jest dar dla drugiej osoby. Ale puenta zaskakuje - to jest bardziej potrzebne twórcy. Może to terapia? No i opisuję Ci Twój wiersz, muszę chyba z tym skończyć, bo moje "gadulstwo" już mnie samą denerwuje. Ale czytając piękny wiersz czy tekst nie mogę się powstrzymać. :) A Twój jest rewelacyjny! :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @Berenika97 Duszko, jak ja lubię Twoje "gadulstwo" pod wierszami - jest zawsze na temat, zawsze do rzeczy, układne jak bukiety. Przykładasz się prawdziwie poetyckim sercem, dziękuję :) 1
Rekomendowane odpowiedzi