Ten utwór został doceniony przez użytkowników. viola arvensis Opublikowano 26 Września 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 (edytowane) Im bardziej się spieszysz tym bardziej nie zdążysz na zachody słońca i trzeźwość poranka i na wdzięczne kwiaty co podlewać trzeba i na ciepłe mleko wlewane do dzbanka. Nie zdążysz na miłość na przyjaźń nie zdążysz bo pędzisz na oślep nie patrząc na boki i na ptaki w górze co podziwiać trzeba na łąki i liście śniegi i obłoki. Nie zdążysz pomyśleć nim cokolwiek powiesz głębokich oddechów nie pozna twe ciało w tej ciągłej gonitwie nie znajdziesz wartości a to co dogonisz to będzie ci mało. Dzień za dniem przepędzisz i noc minie prędko i nad snem proroczym też się nie pochylisz choć świat pełen znaków przesłań, drogowskazów to pognasz jak wariat nie znajdując chwili. Na starość dogonisz zgorzknienie i pustkę i przykrą refleksję że wszystko minęło gdy głowę przyłożysz do zimnej poduszki zrozumiesz- to życie to tylko twe dzieło. Więc usiądź spokojnie zasmakuj w wolności i machnij swą ręką na pośpieszne życie podlej wszystkie kwiatki wypij ciepłe mleko oddychaj i śmiej się poczuj serca bicie... Edytowane 4 Października 2025 przez viola arvensis (wyświetl historię edycji) 19
andrew Opublikowano 26 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 @viola arvensis ... gdyby gdyby tak nie spieszyć się stać się dobrym kochać świat mimo... może życie smakowałoby jak manna kasza z sokiem malinowym zrobiona kiedyś przez mamę ... Pozdrawiam serdecznie Miłego popołudnia 2
viola arvensis Opublikowano 26 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 @andrew wow, jak ładnie :)
Alicja_Wysocka Opublikowano 26 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 @viola arvensis Jak przepis na życie. Racja, Violu, a przez pospiech i nieuważność, można po drodze- zdeptać i porozwalać. @andrewKaszka manna z malinami - pychotka :) 1
viola arvensis Opublikowano 26 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 @Alicja_Wysocka a jakże. Święte słowa Alu !
Berenika97 Opublikowano 26 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 @viola arvensis Twój wiersz to poetycka refleksja nad pędem współczesnego życia. Świetnie pokazujesz paradoks - im bardziej się śpieszymy, tym więcej tracimy. A także konsekwencje ciągłego pośpiechu - samotność na starość. Ostatnia strofa to poetycka recepta na lepsze życie czyli zatrzymanie się i delektowanie się prostymi, ale istotnymi rzeczami. Bardzo mądry i piękny wiersz! 2
Kwiatuszek Opublikowano 26 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 @viola arvensis Tak! Dokładnie tak jest. Drogowskazy są wszędzie, nie tylko w snach. Muzyka, książki, napotkani ludzie... Bardzo ładny wiersz:-) Pozdrawiam! 2
viola arvensis Opublikowano 26 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 @Kwiatuszek bardzo ładnie powiedziane Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Berenika97 bardzo dziekuję za Twoje uznanie 2
Nata_Kruk Opublikowano 26 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 @viola arvensis... można spuentować.. spiesz się powoli, a znajdziesz czas na małe przyjemności i zauważysz piękno, które jest.. czasem - często.. dosłownie obok.... :) Przesłanie treści jak najbardziej na tak. Życzę wyważonego pośpiechu. 2
viola arvensis Opublikowano 26 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 @Nata_Kruk dziekuję i wzajemnie! 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 26 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 Witam - podlej wszystkie kwiatki wypij ciepłe mleko oddychaj i śmiej się poczuj serca bicie... - i to nazywa się życie - Pzdr.wieczorowo. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 26 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 @viola arvensis Piękny wiersz Violu i wszystko co tam napisałaś to prawda lecz czym więcej lat mi przybywa tym bardziej przychylam się do przekonania, że człowiek ma ograniczoną kontrolę nad swoim życiem. Przeznaczenie odgrywa zasadniczą rolę, ludzie będąc za sterem swojego przeznaczenia mogą tylko nieznacznie zmienić kurs, który jest już wyznaczony z "góry". Tylko taka moja refleksja i zapewniam, że nikogo do tego nie przekonuję. Pozdrawiam serdecznie. 1
viola arvensis Opublikowano 26 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 @Wiesław J.K. wiesz, ja sie z Tobą poniekąd zgadzam, nie unikniemy tego co nam życie narzuca i do czego zapędza, to pewne i też z wiekiem i różnymi wydarzeniami/ okolicznościami w moim życiu to widzę, lecz często sami sobie, nawet już bezwiednie wrzucamy tzw.szósty bieg, niewiadomo po co i dlaczego, może tylko dlatego że żyjemy w pędzącym świecie, mam czasem wrażenie, że pędzącym na skraj jakiejś przepaści... Bardzo dziękuję za Twoją refleksje. Z ciepłymi pozdrowieniami Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Waldemar_Talar_Talar dziekuję Serdecznisci Waldemarze przesyłam. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 26 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 @viola arvensis Tak, rozumiem! Z własnego doświadczenia wiem, że taka właśnie jest ludzka natura, każdy człowiek poszukuje swojej drogi, tej lepszej, ulepszonej nawet jeśli ten świat pędzi na złamanie karku, ale tak w głębi serca wiem, że to tęsknota za rajem utraconym, wierząc, że taki istniał, wzmacnia nadzieję na lepsze. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie. :) 1
viola arvensis Opublikowano 26 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 @Wiesław J.K. zgadzam sie z Tobą w 100 %. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Migrena Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 @viola arvensis Wiersz mówi mi że pęd życia jest iluzją efektywności, która prowadzi do pustki, ponieważ prawdziwa wartość istnienia kryje się w uwaznym, świadomym spowolnieniu, a nie w nieustannej gonitwie za nieuchwytnym "więcej". Sugestywny ten wiersz jest bardzo :) Z bogatym poetyckim wnętrzem ! 2
viola arvensis Opublikowano 27 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 @Migrena dziekuje, pięknie napisaleś Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 bardzo mi się podoba a może w spokoju przewartościuj życie usiądź się zastanów wyłuskaj najlepsze to czego nie widać co się chowa skrycie ale jest motorem i daje nam szczęście :)) 1
Migrena Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 @viola arvensis ....bo Twój wiersz jest prześliczny :) 1
viola arvensis Opublikowano 27 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 @Migrena jejku, bardzo dziękuję Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Jacek_Suchowicz właśnie, i to jest rada na medal. Dziekuję Jacku!
Rekomendowane odpowiedzi