Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Berenika97 Opublikowano 8 Września 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 Może wciąż krążysz nocą – jak dym nad miastem, gdy wszyscy śpią, nikt nie słyszy – i znikasz. Byłaś marzeniem tysięcy, hasłem na murach, które zmywał deszcz , obietnicą na wiecach. Czas cię przykrył, został tylko szelest starych flag. Wzięli cię za towar, zakuli w paragrafach, a ty jak wiatr przez kraty uciekłaś w świat, niewpisana w formularze. Czy teraz mieszkasz w ekranach, w lajkach, komentarzach, algorytmie? Czy jesteś odbiciem naszych cyfrowych cieni? Gdzie można cię odnaleźć? 18
Annna2 Opublikowano 8 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 @Berenika97 można ją odnaleźć w sobie. Bo można być nawet niewolnikiem - jednocześnie będąc wolnym. Nikt wolności nie może pozbawić- wolności wyzbyć możemy się sami np. sprzedając ją za przywileje, korzyści, kasę- etc... 1
andrew Opublikowano 8 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 @Berenika97 ... marzenia wolność pragnienia nie ma na nie czasu realizujemy wszczepione obce myśli serwowane slogany powielamy bezmyślnie gramy role wykreowane przez media ... Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia @Berenika97 ... marzenia wolność pragnienia nie ma na nie czasu realizujemy wszczepione obce myśli serwowane slogany powielamy bezmyślnie gramy role wykreowane przez media ... Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
MIROSŁAW C. Opublikowano 8 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 @Berenika97 "Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery. Z niego wynika reszta" (George Orwell, Rok 1984) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 8 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 celnie gdzie cię można odnaleźć teraz gdzie cię szukać w przestrzeniach jakich gdy u wielu jesteś na ustach jak przykrywka eurokloaki zabierają nam cię wciąż po kawałku odcinają kolejne kupony jesteś prawie jak slogan wytarty na drobne dokładnie zmielony pozdrawiam 1
Marek.zak1 Opublikowano 8 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 Wolności zagrażają najeźdźcy lub właśni dyktatorzy, jakich w ostatnich latach wielu. Taki Mao (teraz następcy) Kim, czy Pol Pot, Chavez, Castro straszyli, straszą obcymi, a sami niszczyli i wciąż niszczą własne narody w imię obrony przed obcymi, patriotyzmu i tożsamości. Różnie bywało i różnie może być. Pozdrawiam serdecznie. 1
Leszczym Opublikowano 8 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 @Berenika97 Ekstra po prostu !!!! 1
Berenika97 Opublikowano 8 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 @Annna2Bardzo dziękuję! Zastanawiam się, czy w dzisiejszym świecie są jeszcze ludzie, którzy świadomie dokonują takich wyborów. Oby byli! @andrewBardzo dziękuję! Trudno od tego uciec, ale też nie można się tak zupełnie poddawać. Nie mam telewizji - wiem, jak manipulują, na studiach dziennikarskich uczą, jak przekonywać odbiorców do podawanych, nieprawdziwych informacji. Pozdrawiam. @MIROSŁAW C.Tak, świetnie, że przypomniałeś ten cytat. Ktoś napisał też, że niektórym osobom wolność jest niepotrzebna, bo jak ją mają, to nie wiedzą, co z nią zrobić. Bardzo dziękuję! @Jacek_Suchowicz Nie w hasłach, nie w sloganach z papieru, lecz w odwadze człowieka do prawdy czasem i do mocnego gestu. Bardzo dziękuję! @Marek.zak1Bardzo dziękuję za opinię. Nic dodać i nic ująć. :) @LeszczymBardzo dziękuję! :))) @Migrena@huzarcBardzo dziękuję! 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 8 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 @Berenika97Rozwinęłaś motyw wolności - widać w tym wierszu powiew zarówno polityczny, jak i osobisty, a przy tym refleksję nad współczesnym światem cyfrowym. Wolność jest niezbywalnym prawem każdego człowieka. Każdy może nią dysponować według własnej woli, choć z tą wolnością zawsze idą konsekwencje. 1
Berenika97 Opublikowano 8 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 @Alicja_WysockaBardzo dziękuję! Twoje komentarze są świetnie, nie wiem, jak to robisz, ale zawsze trafiasz w moje odczucia i przesłanie. Zgadzam się, że wolność to nie tylko przywilej, to również ogromna odpowiedzialność. 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 8 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 Witam - trudny wiersz - dla mnie wolność to możliwość swobodnego wyboru działania i rozwoju myślenia mówienia - dlatego żyjąc czuje się wolnym człowiekiem - nie boje się tak jak za komuny że ktoś zapuka i wybije mi wolność z głowy - Polska to nie Rosja Korea i tym podobne państwa - a w Polsce czuje się wolny co mnie cieszy - 1
Berenika97 Opublikowano 8 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 (edytowane) @Waldemar_Talar_TalarBardzo się cieszę, że czujesz wolność. Różne są też rodzaje wolności, ale zostawmy to filozofom. :) Bardzo dziękuję! Pozdrawiam. Edytowane 8 Września 2025 przez Berenika97 (wyświetl historię edycji)
viola arvensis Opublikowano 8 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 @Berenika97 bardzo ładnie i oryginalnie o tej wolności. Dzięki personifikacji, wiersz nabrał dodatkowych kolorow. Brawo! 1
Berenika97 Opublikowano 8 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 @viola arvensisBardzo dziękuję! :)))
Berenika97 Opublikowano 9 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2025 @Poezja to życie@iwonaroma@lena2_Bardzo Wam dziękuję!
Nata_Kruk Opublikowano 9 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2025 (edytowane) ... jak w słowach tej pięknej piosenki... ... wolności... ileż razy przez Ciebie płakano, bez Ciebie tyle samotności, dopóki będzie sens żyć, będę żył, żeby Ciebie.. mieć. Wiersz w zasadzie oddaje ten sam sens. Ona jest... ZAWSZE... tyle, ze wiecznie nam ktoś ją zakłóca, podkopuje, albo niszczy. Ale dopóki żyjemy... mając ją.. szanujmy to... jakie to trudne i skomplikowane. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Myslę, Bereniko... żę po wsze czasy... WOLNOŚĆ... taka właśnie będzie. Ja mam moją malutką.. i dziękuję za to stosunkowo częśto. Pozdrawiam. Edytowane 9 Września 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Berenika97 Opublikowano 9 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2025 @Nata_KrukBardzo dziękuję! Podzielam Twój pogląd, też się cieszę ze swojej malutkiej! :) Tej piosenki nie znałam - dzięki! 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 10 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2025 @Berenika97 wolność żyje w nas. Nie możemy się poddawać. Świat cyfrowy oferuje wbrew pozorom nie wolność tylko coraz większe zniewolenie. Wszystkie cyfrowe udogodnienia rozleniwiają nas. Przestajemy tak naprawdę jej potrzebować bo mamy ją w smartfonie. Tylko że to nie jest nasza wolność a narzucona. Ludzie nie potrafią już żyć bez mediów. Pogrążając się w ich treściach i stają się podatni na wszelkie pseudo udogodnienia i sugestie. My już nie wiemy że wolność to stan ducha a nie obowiązek do spełnienia. 1
Berenika97 Opublikowano 10 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września 2025 @Robert Witold GorzkowskiMasz rację, teraz wolność żyje tylko w nas. Pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 13 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2025 Coraz mniej... w imię naszego dobra... Pozdrawiam 1
Rekomendowane odpowiedzi