Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Berenika97 Opublikowano 30 Sierpnia Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia Myślisz, że jestem słowem w księdze, zakurzonym problemem filozofów? Nie. Jestem tkanką świata, spojrzeniem, które sięga głębiej. Zrzuć zasłony ze źrenic — nie mieszkam za oknem, lecz w pulsie światła, w rytmie nocy, w ciszy między słowami. Niebo pęka jak skóra i płynie z niego blask, drzewa to tylko odbicie myśli, ich korzenie - nici którymi są zszyte światy. Jesień nie jest czasem — to przejście bez progu, gdzie liść staje się pyłem, pył gwiazdą, która dawno zgasła, a wciąż płonie w twoim oku. Błękit to twoja krew, cisza wokół ciebie nie jest pustką — to wezwanie. Twoje imię wpisano w rdzeń wszechświata. Gdy spojrzysz w lustro i spytasz: "kim jestem?" — zapytasz wtedy o mnie. 15
Jacek_Suchowicz Opublikowano 30 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia bardzo ładnie a ja dodam przecież nie jesteś puchem marnym chwilową muzą dawnych wieszczy lecz tkanką świata też nie jesteś spojrzeniem co na wskroś prześwietli także nie mieszkasz w pulsie świata lecz w pulsach tych co ciebie wielbią i noc swym rytmem też rozkładasz i uczysz kiedy przynieść ciemność ... aleś narozrabiała komentarz doczeka się oddzielnego postu :)))) 3
Berenika97 Opublikowano 30 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia @Jacek_SuchowiczBardzo dziękuję! 1
Annna2 Opublikowano 30 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia @Berenika97 - jesteś człowiekiem. Po drugiej stronie szyby, za matrycą komputera siedzi człowiek- emocje uczucia- to Ty. Piękny 1
Berenika97 Opublikowano 30 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia @Annna2Bardzo dziękuję, masz rację - człowiek, jego uczucia i sens jego istnienia - niepojęte! 1
Toyer Opublikowano 30 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia Tkanka świata w pulsie światła mieszka - drzewa widziały więcej niż żyjący ludzie - myśl głęboka sięga - że nie skończonym jest kłębkiem - jesień to co roku wspomnienie - które czasem ma łzę w oku - wezwanie do ciszy - tak trudne jak dzisiaj czasy - w zwykłym lustrze odbija się ciało - w zwierciadle duszy - wszystko co oko nie widziało 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 30 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia @Berenika97 jestem dzisiaj zmęczony i jak dla mnie wiersz jest trudny w odbiorze, choć trzy ostatnie wersy na dłużej zatrzymują. 1
Berenika97 Opublikowano 30 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia @Robert Witold GorzkowskiBardzo dziękuję! Rozumiem Cię doskonale! 1
Rafael Marius Opublikowano 30 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia @Berenika97 Warto szukać tego co pod powierzchnią zjawisk się kryje. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 30 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia @Berenika97 Piękne są te obrazy kosmiczne zszywające się z ziemią: liść w pył, pył w gwiazdę, gwiazda w oko. To jak koło życia, które wciąż się obraca. Dla mnie to wiersz o tożsamości - ale nie tej codziennej („kim jestem w lustrze?”), tylko tej większej, gdzie człowiek i wszechświat to to samo. 1
Migrena Opublikowano 30 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia @Berenika97 Przemiana rzeczywistosci w doświadczenie metafizyczne. Cudowna perspektywa cyklu istnienia. Wiersz czuły i filozoficzny zarazem. Bereniko. To piękny medytacyjny wiersz. Piszę te słowa z wielkim szacunkiem do Ciebie. 1
Berenika97 Opublikowano 30 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia @Rafael MariusTo poszukiwanie zawsze prowadzi mnie do Stwórcy. Bardzo dziękuję! @Alicja_WysockaBardzo dziękuję! Doskonale mnie rozumiesz, a miałam obawy, co do tego wiersza. :) @MigrenaTwoje słowa - filozofa- są jak serca ukojenie. Bardzo dziękuję! @RomaBardzo dziękuję, rumienię się po Twoich słowach. :) @janofor@WochenBardzo dziękuję! 2
viola arvensis Opublikowano 30 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia @Berenika97 Bardzo głęboki wiersz. Twierdzę, że trzeba go czytać po mału a i wielokrotnie najlepiej, żeby też dotarł głęboko. Z podziwem Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Berenika97 Opublikowano 30 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia @viola arvensisBardzo dziękuję, chyba za bardzo lubię filozofię! :))) 1
Nata_Kruk Opublikowano 31 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia Metafizycznie jest. Bereniko.. to po prostu moje klimaty. Dobre zakończenie. 1
Berenika97 Opublikowano 31 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia @Nata_KrukBardzo dziękuję! Cieszę sie, że lubisz metafizycznie, to tak ja. :))) @FaLcorN@[email protected] Bardzo dziękuję! 1
lena2_ Opublikowano 1 Września Zgłoś Opublikowano 1 Września Ciekawie łączysz dwa równoległe światy, ten rzeczywisty i ten metafizyczny, głęboki wiersz:):) serdecznosci Bereniko:) 1
Berenika97 Opublikowano 1 Września Autor Zgłoś Opublikowano 1 Września @lena2_Bardzo dziękuję! Dokładnie tak! :) @Wiesław J.K.Bardzo dziękuję! 1
Rekomendowane odpowiedzi