Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Alicja_Wysocka Opublikowano 16 Sierpnia Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia Poznali się przypadkiem - jak to bywa w miejscach, gdzie ludzie zostawiają swoje samotności w kącie monitora, licząc na czyjś cień. On - Michał. Czekał na wezwanie do wojska, z tym trochę dziecięcym lękiem w oczach, jeszcze schowanym za humorem. Ona - zbyt czujna, by się całkiem zauroczyć, ale dość wrażliwa, by poczuć ten znajomy trzepot duszy, gdy ktoś mówi "też tak mam." Zaczęli pisać prywatnie. Najpierw krótkie zdania. Potem już całe kawałki siebie. Aż pewnego wieczoru… - Co jesz? -zapytał. - Mandarynkę. - Ja też. Zatrzymali się oboje. Jakby czas przez ekran się zgiął w pół. Ona poczuła, że nie jest już sama w pokoju. Słodki, lekko cierpki zapach mandarynek wypełnił nie tylko powietrze, ale i ciszę między nimi. - Obierasz paznokciem czy nożem? - Paznokciem. Nie lubię noża do owoców. - Ja też. I tak siedzieli, każde po swojej stronie miasta, po swojej stronie ciszy. Łzy przyszły bez zaproszenia. Nie wiadomo dlaczego. Może przez samotność, która nagle przestała być prywatna. Może przez czułość, która nie zdążyła się przerazić formy. Michał napisał tylko: - Płaczę. - Ja też. Byli w tym razem. Jakby jedli mandarynkę z jednego talerza. Jakby ekran był tylko przezroczystym szkłem, za którym szept staje się dotykiem. Potem długo już nic. Michał dostał wezwanie. Nie było pożegnania. Ani umowy. Została chwila, taka, która już nie potrzebuje ciągu dalszego, bo się domyka w pamięci. Ale w niej - w niej coś zakwitło. Nie w głowie. W ciele. Od tej pory każda cząstka mandarynki przypominała jej dotyk ust, których nigdy nie dotknęła, a czuła je do dziś - jak smak, który zostaje pod językiem długo po ostatnim kęsie. Z tej jednej chwili powstał wiersz. A z wiersza – tytuł jej pierwszego tomiku. „Mandarynki.” Bo nie wszystko, co ważne, musi być realne. Wystarczy, że było prawdziwe. 11
Berenika97 Opublikowano 16 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To podsumowanie to piękne myśli, które są najważniejsze w naszym życiu. Wartość i znaczenie nie zależą od jego namacalnej realności - tak jak marzenia, wspomnienia czy uczucia. A prawda może dotyczyć autentyczności przeżyć, intencji czy emocji. Opowiadanie lekkie , romantyczne, smaczne i pochnące mandarynkami. Bardzo mi się podoba. :) 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 16 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia @Berenika97 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ładnie to powiedziałaś, nie zależą, ale są i są także ludzkie, ważne, prawdziwe. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 16 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia Mieliśmy w wojsku kolegę, któremu dziewczyna w liście napisała, że ma innego chłopaka i z nim zrywa. Musieliśmy go przez jakiś czas pilnować w dzień i w nocy, bo obawialiśmy się, że zrobi sobie krzywdę. Pełniliśmy służbę z ostrą amunicją, on też. Wtedy nikt nie słyszał jeszcze o żadnych internetach, ale różne historie się zdarzały, a kolory relacji międzyludzkich bywają bardzo różne. Nie zawsze mandarynkowe. Ciekawe opowiadanie. Pozdrawiam. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 16 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia @Sylwester_Lasota Dziękuję Sylwestrze. Człowiek przecież sobie nie wybiera komu, czym i kiedy zakręci w głowie. Serdeczności :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 17 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia @TylkoJestemOna To miłe, dziękuję @MIROSŁAW C. :)
Alicja_Wysocka Opublikowano 17 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia @Corleone 11, dziękuję :)
Corleone 11 Opublikowano 17 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia @Alicja_Wysocka Proszę bardzo. :))* Alicjo: komu pogratulujesz ode mnie tomiku, zatytułowanego "Mandarynki"? Tobie samej? Michały tak czasem robią kobietom: znikają bez słowa i aspodziewanie. Bywa też, że kobiety robią tak im. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jakże istotna jest Owa Istotność Prawdziwości... Napisałaś bardzo interesująco. Dobrej nocy. Pozdrowienia. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 17 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia @Corleone 11 Pogratuluję, ucieszy się. Dzięki za czytanie i ślad Dobrej nocy, wzajemnie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Wiechu J. K. Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Alicja_Wysocka Rzeczywiście! :-))))) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 18 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia @Wiesław J.K. Dzień dobry Wiesławie, dzięki, że zajrzałeś :) 1
Leszczym Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia @Alicja_Wysocka Michały mają w życiu ogólnie przerąbane, a dodaje im tylko smaku czasem jakaś mandarynka. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 18 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia @LeszczymOjtam, ojtam, zaraz "przerąbane" Mam w rodzinie Michała, nic mu się nie porąbało. Będzie lepiej, bo gorzej już było, No wiesz ,raz na wozie'... Tymczasem :) 1
Wiechu J. K. Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Alicja_Wysocka Dzień dobry Alicjo! :) 1
Migrena Opublikowano 19 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia @Alicja_Wysocka Dlaczego to opowiadanie tak mi się podoba ? Bo jest szalenie ciekawie napisane :) I przypomina mi coś z bardzo niedawna, z przed chwili ...... Al. To wzruszający tekst jest. On żyje :)
Alicja_Wysocka Opublikowano 19 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia @Migrena Miło mi, że Ci się spodobał. Wiesz, czasem wchodzę do tekstu, do środka, jak do domu. I zabudowuję się dookoła - aż w końcu nie ma wyjścia, czasem muszę wylecieć kominem. Ale kiedyś zostanę tam na zawsze :) 1
Migrena Opublikowano 19 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia @Alicja_Wysocka A ja mam bujną wyobraźnię i już widzę - stoję sobie na ulicy, a tu nagle, z domu obok ktoś wylatuje kominem. To krzyczę: Al, to Ty ? A Ty cała w sadzy odkrzykujesz: no jasne, że ja. Któżby inny może wyleczeć prosto w gwiazdy ! O mój Boże ! 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 19 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia @Migrena Ale mnie złapiesz, gdybym nie doleciała? 1
Rekomendowane odpowiedzi