Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Migrena Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2025 (edytowane) dla Niej Poznali się tam, gdzie noc mówi ciszej niż dzień - na poetyckim portalu, w sieci utkanej z pikseli i tęsknot, gdzie dusze bose stąpają po promieniach światła, a milczenie splata rozmowy w jedwabne nici. Nie było przypadków - tylko myśli, które spotkały się w pół zdania, dwie dusze jak listy unoszone prądem - nie powietrza, lecz ciszy, co pachnie chłodem i nieskończonoscią. Ona - uśmiech skryty w słowie, On - cień jej nierealnych marzeń. Nigdy się nie dotknęli, a znali się głębiej niż ci, co dzielą jedną poduszkę - pisali do siebie jakby każde słowo było szeptem duszy, testamentem utkanym z granicy snu. Każde „dobranoc” - oddech gwiazdy, której światło, pochłonięte przez czas, płynie jeszcze do nas. Każde „tęsknię” - nie krzyk, lecz pękający lód pod stopą, której nigdy nie było. Tęsknili - nie za ciałem, nie za gestem, lecz za ciszą przed burzą, która nigdy nie nadeszła, pokochali nie twarze, lecz drżenia głosu, które tańczą między słowami - nie ciała, lecz dusze w maskach metafor. Ich miłość nie znała czasu ani miejsca, rosła cicho jak mech na zimnym kamieniu, jak światło w piwnicy - jak słowo, którego nikt nie wypowiedział, a które dotarło do serca. Nie wiedzieli, czy kiedykolwiek się spotkają. Lecz już byli w sobie domem - nie z cegieł, lecz z ciszy i marzeń. I to wystarczyło. Edytowane 8 Sierpnia 2025 przez Migrena (wyświetl historię edycji) 13
Berenika97 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2025 @MigrenaZatrzymałam się w tym świecie na dłużej, nie bez powodu. Piękny, nastrojowy tekst jak szept, jak cisza. Niesamowite metafory, uczucia ubrane w niezwykłe słowa są takie ulotne. I na koniec "I to wystarczyło" - jakie wieloznaczne, dla mnie to westchnienie, może rezygnacja. Dla mnie to takie bliskie. 2
sisy89 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Pięknie, nastrojowo, emocje w wierszu się wylewają, czuję to bardzo... Pozdrawiam serdecznie:) 2
Migrena Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2025 (edytowane) @Berenika97 Wspaniała Bereniko. Dziękuję. @sisy89 I ja Ciebie pozdrawiam pięknie. Bardzo dziękuję. Edytowane 8 Sierpnia 2025 przez Migrena (wyświetl historię edycji)
Kwiatuszek Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2025 @Migrena Byli więc silnie połączeni energetycznie. Bratnie dusze, może z poprzednich wcieleń? Cudownie napisane! Pozdrawiam serdecznie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 2
Annna2 Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Migrena każde miejsce dobre- tam gdzie rodzi się piękno 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Migrena moim zdaniem nie ma co trzeba się spotykać, a przynajmniej spróbować. Ja kiedyś byłem motorem napędowym każdej organizacji. Choć powiem szczerze ludzie robią łaskę że się spotykają i wymagają dużej atencji, jakby conajmniej dostali Nobla. Na dłuższą metę jest to uciążliwe bo ileż można karmić czyjeś ego. Tu na portalu zauważyłem że taką osobą która jest długo i dominuje pod wierszami jest @Alicja_Wysockawięc możesz jej się zapytać czy ktoś organizował już takie zjazdy literackie, albo też możesz założyć nowy wątek i zapytać się czy ktoś ma potrzebę spotkania. Na beju to właśnie tak działało ktoś napisał w którym mieście i kiedy się spotykamy i ludzie się do wątku dopisywali i spotykali. Tylko ważna zawsze jest jedna osoba która to organizuje i wszystko dogrywa bo tak jak już wspomniałem reszcie właściwie się nie chce i chcą przyjechać na gotowe. Mnie po tylu latach też już się nie chce ale jak ktoś zorganizuje to pojadę i choćby do Rzymu. To jest odpowiedź na twój wiersz. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam Robert 1
Migrena Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 (edytowane) @Robert Witold Gorzkowski Puenta powalająca :) Prawie cyniczna :) Dobrze. W poniedziałek napiszę do niej "pismo" z naszymi argumentami. Bo weekendy to Alicja z krainy poezji spędza raczej jako Alicja w krainie własnych czarów. Ja nigdy na takich spotkaniach nie bywałem. Jak już to na manewrach. Czasem z grochówką, czasem z "czarodziejką gorzałką". Ale teraz chętnie stracę dziewictwo. Z tym, że do tego potrzebne jest towarzystwo...... Zobaczymy Robercie.... @Annna2 bardzo mądre Anno słowa ! Dziękuję. @Kwiatuszek Kwiatuszku. Są połączeni. Tzn. ja i ta jedna jedyna - subtelna i piękna. Och, Boże. Pięknie Ci Kwiatuszku dziękuję. Edytowane 9 Sierpnia 2025 przez Migrena (wyświetl historię edycji) 1
Nata_Kruk Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 ... cóz ja tu mogę dodać... lirycznie, nastrojowo.. w tle cisza, któa dotyka. Piękne wrażenia. @Migrena.. ślę pozdrowienie. 1
Migrena Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Nata_Kruk a ja Nata, ze swoimi pozdrowieniami przesyłam Ci swoją roześmianą buzię. I proszę abyś też się uśmiechnęła. Jesteś przemiła, wiesz ? Dziękuję pięknie Nata . 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Robert Witold Gorzkowski, @Migrena Drodzy Panowie, dziękuję za propozycję dotyczącą spotkań literackich, ale chciałabym jasno zaznaczyć, że nie mam ani potrzeby, ani ochoty uczestniczyć w takich inicjatywach - tym bardziej ich organizować. Cenię sobie kontakt literacki w formie wirtualnej, tutaj, na portalu, gdzie każdy może dzielić się twórczością i opiniami w dogodnym dla siebie czasie. Uprzejmie proszę również o nieprzesyłanie mi prywatnych wiadomości z ‘pismami’ i ‘argumentami’ -naprawdę nie ma potrzeby mnie do czegokolwiek przekonywać. Literatura daje wolność - i z tej wolności korzystam. Każdy z nas ma prawo do własnych granic i preferencji. Pozdrawiam serdecznie, Alicja 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Robert Witold Gorzkowski przypomnę, że kiedyś (było dawno i prawda) odbywały się spotkania uczestników tego portalu Ja byłem tylko na dwóch; w Srebrnej Górze u p. Rewińskiego, (pokazał przy okazji jaką domek w kształcie piramidy zbudował dla zdrowotności). Mieszkaliśmy na prywatnych kwaterach a spotkania były w miejscowym barze oraz na spotkaniu organizowanym przez Bezeta w Pieninach k/Szczawnicy w schronisku górskim chyba w Palenicy - też wrażenia niezapomniane (jak pogrzebiesz w archiwach portalu przed rokiem 2010 to może uda się znaleźć relacje) Dla mnie jako człowieka stawiającego pierwsze kroki na tym ugorze pisarskim - frajda niesamowita (uczyłem się poezji) pozdrawiam 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Jacek_Suchowicz to jest nas trzech bez niewiast tyz dobze jak godoł pyzdra przynajmniej nie będzie tematów tabu.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Witam - Lecz już byli w sobie domem - nie z cegieł, lecz z ciszy i marzeń. - pięknie i poetycko - Pzdr. 3
Alicja_Wysocka Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Robert Witold Gorzkowski Drogi Robercie, Twoje słowa, że „ludzie robią łaskę, że się spotykają i wymagają dużej atencji” oraz że „dominuje pod wierszami Alicja_Wysocka” są dla mnie przykrym i niesprawiedliwym ocenieniem mojej aktywności na portalu. Moja aktywność to nie „dominacja”, a dzielenie się refleksją i wrażliwością. Komentuję to, co mnie porusza, w chwilach wolnych, bez żadnej ambicji czy potrzeby karmienia czyjegoś ego. Wierzę, że poezja zasługuje na szczery i uczciwy dialog - nie tylko na pochwały. I tego samego oczekuję w zamian. Mam nadzieję, że możemy tworzyć tu atmosferę wzajemnego szacunku i zrozumienia. Z pozdrowieniami, Alicja 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Alicja_Wysocka absolutnie moje słowa nie były o Tobie. To refleksje z Beja. Tu nikogo nie znam więc mówić i pisać nie chcę dopóki się nie spotkamy. Twój NIK którego użyłem wynika tylko z charyzmy którą darzą Ciebie użytkownicy portalu. Nie znam nikogo innego który by miał tyle polubień i wejść więc przepraszam jeśli moje słowa wypadły niezręcznie. Pozdrawiam Robert 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Robert Witold Gorzkowski Dziękuję za odpowiedź. Cieszę się, że wyjaśniliśmy sprawę. Wrażliwość to nie dominacja - a pisanie to dla mnie rozmowa, nie konkurs. Pozdrawiam, A. 2
Migrena Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Alicja_Wysocka Alicjo. My tylko z racji Twojego pięknego znaczenia na tym portalu pomyśleliśmy o Tobie. Zaimponowałaś mi swoją stanowczością. Ja osobiście chylę głowę przed Tobą. Nie gniewaj się na nas, marzycieli. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @MigrenaNie gniewam się - a jeśli już, to króciutko :) 1
Migrena Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 (edytowane) @Alicja_Wysocka I to jest w Tobie piękne :) Dzięki. @Waldemar_Talar_Talar Dziękuję Waldemarze. Bądź zdrów :) Edytowane 9 Sierpnia 2025 przez Migrena (wyświetl historię edycji) 1
Rekomendowane odpowiedzi