GrumpyElf Opublikowano 28 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2023 @Wędrowiec.1984 Jego alkoholowe zmagania na pewno naznaczyły całą twórczość, ale tak mówił o życiu, tak je widział - jako niekończący się proces coraz to nowych prób identyfikacji własnego ja, trwanie w tym procesie. Przestrzeń po tekście przypadkowa, nie zdawałam sobie z niej sprawy. 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2023 @GrumpyElf Rozumiem. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czy u Bukowskiego świadomość tego, o czym piszesz dociera w utworach z opóźnieniem? Czy podmiot liryczny u niego dopiero po czasie zaczyna zdawać sobie sprawę z przeróżnych rzeczy i wtedy dochodzi do wniosku, o którym napisałaś post wcześniej? 1
GrumpyElf Opublikowano 28 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2023 @Wędrowiec.1984 Nie chciałabym robić tym słowom takiej wiwisekcji, jeśli rozumiesz co mam na myśli. To był mądry facet; rozdarty między cielesnością, sentymentami i cholernie trafną oceną rzeczywistości. Dużo brał na klatę, a jednocześnie nic. Poczytaj go jeśli masz ochotę bliżej poznać.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2023 @GrumpyElf Rozumiem. Nigdy o nim nie słyszałem. Dowiedziałem się o Bukowskim z Twojego wiersza. 1
GrumpyElf Opublikowano 28 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2023 @Wędrowiec.1984 Bardzo mi miło, że dzięki mnie o nim usłyszałeś :) Polskie brzmienie nazwiska jest być może mylące; co prawda urodził się w Europie, ale jako małe dziecko przeprowadził się do Stanów i resztę życia spędził w Kalifornii.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2023 @GrumpyElf Tak, wiem. Przeczytałem artykuł na Wikipedii. Są tam informacje na ten temat, podparte przypisami do biografii, napisanej przez Barry'ego Milesa.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2023 @jaguar A to dobre. Odnoszę wrażenie, że Bukowski chce tutaj powiedzieć, że po prostu jest zawodowcem.
Krzysztof2022 Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2024 @GrumpyElf gratuluję tekstu pozdr. K. 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 20 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2024 Cudeńko... Łukasz Jasiński 1
Rekomendowane odpowiedzi