Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Sylwester_Lasota Opublikowano 11 Grudnia 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2023 (edytowane) Dyszy fabryka, a w niej maszyny, każda pracuje za ludzi czterech, idzie produkcja, lecą godziny, ale wnet plany pójdą w cholerę. Pierwsza na linii, jedna z ważniejszych, stara maszyna działać przestała. Przyszedł mechanik, potem elektryk, lecz ich przerosła sprzętu awaria. Bestia nieprosta, z zamorskich krajów, dobrze działała przez długie lata, więc mechanicy problem dziś mają, tuż przed Świętami figla los spłatał. Sprytny kierownik dzwoni po serwis i po dniach kilku sprowadza Glena. Glen, to inżynier, zna się na rzeczy, przed nim maszyna tajemnic nie ma. Trwało to chwilę, no... parę godzin, nasza maszyna znowu ożyła, winien był prosty, stary przełącznik, który zwyczajnie w niej się zacinał. Gdy odetchnęli technicy z ulgą: - Ty to już byłeś, zapewne, wszędzie - jeden z kolegów Glena zagadnął, a ten mu odparł na to uprzejmie: - Bywają miejsca w dzisiejszym świecie, do których jechać zwyczajnie warto, lecz są w nim także tak niebezpieczne, że życie nawet stracić jest łatwo. Byłem niedawno w nowej fabryce, którą milioner jakiś postawił, na południowym krańcu Afryki i teraz musi w wojnę się bawić. By strzec fabrykę oraz jej produkt, zbrojne po zęby straże ustawił przy każdej bramie, na każdym rogu, a i tak jeszcze kradzież się zdarzy. Gdy zapytałem jednego z ludzi, widząc strażników przy kupie złomu z automatami: Czemu to służy? Odparł mi szczerze: "Chroni od zgonu. Musisz być tutaj bardzo ostrożny, bo możesz jeszcze przypadkiem głowę przez nieroztropność swoją położyć, gdy się pochwalisz swoim smartfonem." Spojrzał Glen na nas, wszyscy słuchali, po krótkiej chwili mówił więc dalej: - Jednak najgorzej było, gdy byłem na Bliskim Wschodzie, w Jerozolimie. Kiedyś, w dzień wolny, mówi kierownik: "Dzisiaj wycieczkę zrobimy sobie." Wziął mnie do miasta, a tam przy drodze jakiś stał człowiek, a przy nim żołnierz, który Araba zaraz powalił, przydepnął butem, poniósł karabin i kolbą w głowę z rozmachem walił, aż krew tryskała... nie wiem czy zabił... Szepnął kierownik: "Tylko tam nie patrz. Nie waż się nawet odezwać słowem, odejść spokojnie dalej nam trzeba, jeśli coś powiesz, to ty być możesz." "Jedźmy" , powiedział, "zwiedzać Betlejem." To było przecież zupełnie blisko. Chciałem zobaczyć słynną Stajenkę i wam opowiem, jak wszystko wyszło. Była kolejka, długa ogromnie, ludzie w niej stali po kilka godzin. "Czekał nie będziesz", mówi kierownik, "Patrz tylko jak to tutaj się robi. Tam z policjantem jakiś ksiądz stoi, u nich możemy wszystko załatwić." To mówiąc wyjął z kieszeni swojej zwitek banknotów. Same dolary. Pogadał z jednym, pogadał z drugim, zręcznie odliczył żądane kwoty i kazał czekać, lecz po niedługim czasie już wszedłem do środka Groty. Byli tam ludzie. Jedni omdleli, inni modlili się nieustannie, a ja nie jestem zbyt religijny, nikłe wrażenie wywarła na mnie. Była tam srebrna gwiazda na środku, postałem trochę, zrobiłem zdjęcia. Myślałem tylko o tym jak łatwo było przekupić tamtego księdza. Wygląda na to, że na tym świecie wyznają wszyscy jednego boga. Kto jest bogaty i ma pieniądze, dla tego wszędzie otwarta droga. Gdy Glen zakończył swoją opowieść, koledzy jeszcze z nim żartowali, a ja tak w duchu myślałem sobie: Glen, aleś ty mi ćwieka zawalił. Ty znasz maszyny, jesteś inżynier. Czy gdzieś spotkałeś choć jedną, która dała by wierzyć przez krótką chwilę, że się złożyła bez konstruktora? Przecież i ciebie ktoś tutaj przysłał. Czy pozostawi bez technicznego wsparcia maszynę, solidna firma? Czy o klienta zadba swojego? Prawa działają takie na Ziemi, jak w niepoznanym nawet kosmosie, twoje historie się podobały, a resztę, szczerze, to mam już w nosie. Edytowane 21 Grudnia 2023 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 11
obywatel Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zostawiam serducho, ale muszę jeszcze poczytać bo jest co :) Bing mi tego nie przeanalizuje bo ma ponad 4000 znaków :))) Pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 12 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki. Również pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 12 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki. I zapraszam ponownie. Sylwester Lasota :) Również pozdrawiam :)
Dared Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2023 @Sylwester_Lasota Nie daję luba po znajomości, wybacz, szanuję Twoją twórczość, wiesz, ale taka jej obszerność przeraziła mnie, wiem, wiem głupi jestem
iwonaroma Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2023 Świetne. Czyta się. Mamona przesłoniła Naczelnego Konstruktora. Trzeba wnikliwie patrzeć, by widzieć przez te wszystkie zasłony współczesnego świata. Solidna Firma czuwa ;)
[email protected] Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2023 @Sylwester_Lasota Człowiek umiera, maszyny żyją bo Glen zaś kręci głową i szyją. Pozdrawiam Sylwku, Wesołych Świąt, baw się dobrze w imieniny.
Marek.zak1 Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2023 Świetny wiersz, a tak to działa. Wiesz, wolna wola wyklucza interwencje (S)twórcy. Kiedyś tu wrzuciłem tekst o wizycie w grobie Chrystusa za którejś z intifad. Byłem sam i reakcja podobna do reakcji peela. Do Betlejem wyjazdu nie było, bo stamtąd dobiegała strzelanina. To, że bogatemu diabeł dzieci kołysze, a biedny ma pod wiatr, to było zawsze. Pozdrawiam, a przeczytałem bez problemu do końca, bo tekst znakomity.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2023 (edytowane) udało się - dobrnąłem do końca!!! Słynne powiedzenie że "światem rządzi pieniądz i d..a" Teraz masz zadanie napisać o tej drugiej władczyni świata - już czekam Pozdrawiam:))) Edytowane 12 Grudnia 2023 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji)
Sylwester_Lasota Opublikowano 12 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zacznę od końca. Z pewnością nie jesteś głupi. W każdym razie nie da się wyciągnąć takiego wniosku z powyższego komentarza. To po pierwsze, a po drugie, masz rację. Bez sensu jest polubianie tekstów "po znajomości". Zgadzam się w 100%. Co do reszty, no cóż... dzięki i za taki feedback :). Pozdrawiam serdecznie.
Sylwester_Lasota Opublikowano 12 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak jakoś to wyszło. Czasami samo się pisze, a czasami życie nam pisze scenariusze, których sami byśmy nie wymyślili. Dzięki za dobre słowo. Pozdrawiam
Sylwester_Lasota Opublikowano 12 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję, wzajemnie. I również życzę dobrej zabawy w moje imieniny :))). Dziękuję serdecznie. Bardzo się cieszę z tego komentarza, a szczególnie raduje mnie ostatnie zdanie, bo obawiałem się, że ta dłużyzna będzie dla wielu osób przeszkodą nie do pokonania :). Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. Można powiedzieć, że wywołujesz wilka z lasu, bo od pewnego czasu chodzi za mną taki pomysł, jako pierwsza część większego projektu, którego nie chciałem rozpoczynać przed Bożym Narodzeniem, ze względu na szczególność tego okresu, ale w obecnej sytuacji czuję się sprowokowany i zobligowany do rozpoczęcia tego dzieła :))) No i... dziękuję za wyrozumiałość ;). Tak, wiem o czym piszę :))). Pozdrawiam Jacku :)
Marek.zak1 Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2023 @Sylwester_Lasota Napisałem "Odę do d..." w jednej wersji do demokracji, w drugiej do d... ale chyba nie wrzuciłem, jakoś nie miałem przekonania. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 12 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może jeszcze kiedyś przeczytamy :))) 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 12 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za uwagi. Skorzystałem, poprawione. :) No, Pan Tadeusz, to nie jest :))), ale wydaje mi się jednak, Koziołek Matołek też nie :))) Nie przeszkadzasz Agato, dzięki za poświęcony czas. (Raczej o dobrej firmie, która nie pozostawia sprzedawanych mechanizmów bez serwisu, bez względu na upływ czasu, ale i Twoja interpretacja mnie satysfakcjonuje) Pozdrawiam serdecznie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Natuskaa Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2023 Ważna maszyna która jest na przestoju to nie lada problem dla fabryki czy nawet mniejszego zakładu, a dobry serwisant to skarb... wie gdzie pokręcić i co poprawić, jaka się zakurzyła czujka, albo kabelek poluzował, a to wszystko wynika ze zdobytego doświadczenia. W jakich warunkach je zdobył i czy został odpowiednio wynagrodzony? Można się tylko domyślać, szczególnie, że to stara maszyna. Nowe maszyny serwisują firmy znajdujące się najczęściej w stolicy, a opłata za przyjazd ich pracowników i robociznę sprawia, że ludzie często pracują na maszynach sprawnych w "połowie", bo bywa, że mniejsze zakłady nie mają funduszy na wzywanie tak drogiego serwisu. Plus za pochylenie się nad tematem serwisanta. Ciekawa historia, warta przeczytania. Pozdrawiam :) 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 12 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Widzę, że znasz się na rzeczy :) Wielkie dzięki za tak rozbudowany i merytoryczny komentarz. Również serdecznie pozdrawiam. 1
poezja.tanczy Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 @Sylwester_Lasota Wyciągasz dość smutną prawdę Ale tak jest Stajenka nie ma lekko w dzisiejszych czasach Pozdrawiam serdecznie
Sylwester_Lasota Opublikowano 13 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W sumie... ta prawda sama się wyciągnęła, nawet nieco niezależnie od tego, co ja na ten temat myślę. Nie tylko Stajenka ma ciężko. Jakiś czas temu byłem na Świętym Krzyżu, gdzie w katakumbach klasztoru przechowywane są zmumifikowane zwłoki, jedni twierdzą, że Jeremiego Wiśniowieckiego, inni zaś że nieznanego mnicha. Dla tego, co chcę powiedzieć jest to akurat małoistotne. Są to po prostu szczątki ludzkie złożone w grobie, które poszliśmy zobaczyć. Był piękny letni dzień, ale to, co zobaczyłem w środku zmroziło mnie do szpiku. Nastolatki w przykrótkich szortach i bluzkach bez ramiączek, ktoś robiący sobie selfie z trumną w tle, ktoś jedzący loda, śmichy chichy i niewybredne żarty o zmarłym. Musiałem wyjść. Jeden plus, gdzieś tam jest wiersz o tym wydarzeniu na tym forum :). Pozdrawiam 1
poezja.tanczy Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 @Sylwester_Lasota Takie nieposzanowanie miejsc "szczególnych" jest niestety na porządku dziennym Jest jakieś rozluźnienie myślowe, że wszystko wszędzie pasuje. A nie do końca tak chyba jest...
Rekomendowane odpowiedzi