Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Jacek_Suchowicz Opublikowano 4 Grudnia 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2023 (edytowane) A po co wierszem stale mówić, kiedy powiedzieć nie ma czego, by wygrzebując miłe chwile dowartościować własne ego? Albo z ochotą utyskiwać, że niby muskasz a odpychasz, płakać że odszedł, albo gdybać: może powróci - jeszcze dzisiaj? I wciąż się wdzięczyć do metafor, neologizmów i idiomów. Rozupalniło słońcem lato, na rzęsach chodzić rymem komuś. Tworząc konstrukcje nielogiczne, koronki słowne poszarzałe, które z sensami wywiał mistral. W tej skrzącej bieli - kto je znajdzie? Czy warto taki wiersz napisać, gdzie mowa płynie rytmem, rymem, a treści szuka ktoś naiwny. Biedak się głowi już z godzinę! Edytowane 4 Grudnia 2023 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 19
Tectosmith Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Co Ty chłopie. Minuta, nie więcej. Czasami do końca nie wytrzymuję. Pozdrawiam. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2023 @Jacek_Suchowicz Wow! Udał Ci się jak babci placek :) a po co wierszem stale mówić kiedy powiedzieć nie ma czego żeby na świecie było milej i piękniej koronkowym brzegom I prozę można upiąć wierszem trochę nad formą się pochylić dziś prawie wszystko da się nagiąć cudne z cudacznym łatwo myli 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2023 @Jacek_Suchowicz Warto, ale nie wszędzie. Umiar również znać trzeba, ponieważ można się czytelnikowi po prostu znudzić. 1
duszka Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2023 (edytowane) @Jacek_Suchowicz Dla mnie to chyba najtrudniejsze (i najważniejsze) we własnym pisaniu znaleźć tą cudowną równowagę między konstrukcją wiersza i jego treścią, to ich optymalne współdziałanie. Uświadomiłeś mi to swoim wierszem. Pozdrawiam :) Edytowane 4 Grudnia 2023 przez duszka (wyświetl historię edycji) 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2023 Witam - ciekawie piszesz Jacku - Pozdr. 1
Kwiatuszek Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2023 @Jacek_Suchowicz Bardzo ładny wiersz:-) Pozdrawiam! 1
Rafael Marius Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2023 @Jacek_Suchowicz Faktycznie wiele wierszy jest niezrozumiałych. Nie tylko jeden, czy dwa wersy, ale nawet nie wiadomo jaki był sens całości. Ja uważam, iż tekst powinien mieć przesłanie. Z wyjątkiem tych opisowych, ale i tu nie zaszkodzi, gdy głębszy sens się pojawi. 1
kwintesencja Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Głowi się i dalej ni w ząb nie rozumie… Czasem mam wrażenie, że tak to u mnie wygląda;) pozdrawiam 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 4 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a podejdź do tego z luzikiem lekkim przymrużeniem oka - jakże często czytamy o niczym? :) 1
Moona Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2023 Najlepiej gdy forma kompatybilna z treścią. I żeby pisanie nie było męką. Ani dla twórców ani czytelników ;) Dla mnie poezjowanie to rozrywka i rozwój. Nie wiem, co lubię bardziej rymować czy bielić :)Pozdrawiam :) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 5 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Twórca niech się męczy, niech składa i dobiera słowa aby czytelnik skonsumował danie lekkostrawne. Czytelnik trawiąc, jeśli zostawi coś dla siebie zostawi to sukces gorzej gdy będzie musiał zażyć soku z kiszonej kapusty :) Lubię rymy, bo to jest jak łamigłówka - czytasz głośno i słyszysz! Wpojono mi raz na jutro, że tekst wolny winien być lapidarny i może dlatego większości wolnych nie rozumiem Pozdrawiam:)
Marek.zak1 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To moje motto. Też jestem za rymami, podobnie jak za muzyką z melodią. Pozdrawiam. 1
Nata_Kruk Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2023 na rzęsy wchodzić rymem komuś czasami trzeba kiedy smutki znów zaplatają sznury zmartwień a wtedy tylko tupnąć piórkiem ;) Pozdrawiam. 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 6 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zaraz od rozgrzeje świat rozweseli i sznury zmartwień rozerwie w mig a Ty na chwilę zapominasz z radością niosą słoneczne dni :) pozdrawiam 1
Rekomendowane odpowiedzi