Ten utwór został doceniony przez użytkowników. error_erros Opublikowano 8 Listopada 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Nocą wydarzył się pocałunek. Wdech się z wydechem zjednał w przełyku, Czas ścisnął supeł pośród warg styku, Dwa dźwięki drżały na jednej strunie. Krew odtańczyła szamański taniec, Płonęły twarzy dzikie ogniska, Z oka po skórze spłynęła iskra, Mokra i ciężka niczym czekanie. Aż jedność rozdarł chichot świtania, Dłonie na pustce się zacisnęły, Ciało wróciło w ugór pościeli, I tylko iskra tę noc przetrwała. 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corleone 11 Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 @error_erros Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo dobrym znajduję Twój powyższy wiersz. Mimo, iż "chichot świtania" wydaje się nie współgrać z resztą utworu - stąd zaproponuję "pobłysk świtania". Usunięcie inwersji uczyni "Pocałunek" jeszcze lepszym wierszem (--> "rozdarł jedność"). I dlaczego "Ciało", a nie "Ciała", skoro napisałeś o dwóch osobach? Serdeczne pozdrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
error_erros Opublikowano 8 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 @Corleone 11 Celowałem w taki układ, gdzie ciało reaguje na sen o pocałunku. Wymyśliłem sobie, że pierwsza strofa to opis zbliżenia (we śnie), druga to reakcja ciała na ten sen, a trzecia - na rzeczywistość, w której nie ma ani pocałunku, ani osoby, z którą odbywał się w marzeniu sennym. Dlatego na końcu jest już tylko jedno ciało ;> Chichot świtania, bo chodziło mi o jego "złośliwe" przyjście, a więc sprowadzenie na jawę. No kurde, mnie się wydaje, że tu wszystko ma sens... ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corleone 11 Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 @error_erros Rozumiem: miałeś taką koncepcję. Dzięki Ci wielkie za objaśnienie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Ale gdzie w Twoim wierszu dajesz do zrozumienia, że tytułowy "Pocałunek" dzieje się we śnie? Chyba, że utożsamiłeś noc ze snem i chciałbyś, aby Czytelnik domyślił się tego. Serdeczne pozdrowienia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
error_erros Opublikowano 8 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 @Corleone 11 Wydaje mi się, że ostatnia strofa to komunikuje. Może nie dosłownie, ale sądzę, że "Dłonie na pustce się zacisnęły/Ciało wróciło w ugór pościeli" to jasna sytuacja ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corleone 11 Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 (edytowane) @error_erros Wybacz, ale dla mnie jako czytelnika niezbyt jasna. W pierwszej strofie napisałeś "(...) Wdech się z wydechem zrównał (...)", a w drugiej "(...) Płonęły twarzy dzikie ogniska (...)" co pozwala wyobrazić sobie dwie całujące się osoby, skoro użyłeś liczby mnogiej. Jednak widać wyraźnie, jak innymi torami myślowymi mogą podążać autor i czytelnik Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Pozdrawiam Cię serdecznie. Edytowane 8 Listopada 2023 przez Corleone 11 (wyświetl historię edycji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
error_erros Opublikowano 8 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To niekoniecznie jest liczba mnoga ;> To jasne, oczywiście. Ciekaw jestem, jak inni to widzą, może ktoś jeszcze będzie łaskaw się wypowiedzieć. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.zak1 Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Bardzo mi się podoba, szczególnie po wyjaśnieniu. Teraz wszystko widzę logicznie, ale czy bez niego też by tak było, tego nie wiem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Franek K Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Nieźle wyszło. Mnie osobiście najbardziej urzekł "ugór pościeli" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
error_erros Opublikowano 8 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 @Marek.zak1 Spoko, ja zajrzałem na forum po dłuższym czasie, poczytalem to i tamto i większości tekstów też nie rozumiem ;D @Franek K Dziękuję! Bałem się, że to może brzmi zbyt pretensjonalnie, ale skoro Ci się podoba, to już boję się ciut mniej Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nata_Kruk Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 ... mnie się ten... chichot.. podoba, bo to w ogóle fajne słowo do wiersza... :) 'CZym' się.. error. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
error_erros Opublikowano 8 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 @Nata_Kruk Nie zastanawiałem się dotąd nad tym słowem jakoś szczególnie,.ale pod wpływem Twojego komentarza zacząłem i brzmi mi jakoś tak...teatralnie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czym się i Ty! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszczym Opublikowano 10 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 @error_erros Normalnie bieżący film Chłopi co w kinach :) Wszystko się zgadza :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
error_erros Opublikowano 10 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 @Leszczym Nie widzę związku, ale dzięki ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszczym Opublikowano 10 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 @error_erros No jak to? Szamański taniec, iskra, pocałunek nocą, dzikie ogniska, no naprawdę podobny klimat :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
error_erros Opublikowano 10 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 @Leszczym No skoro tak to widzisz, niech będzie ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędrowiec.1984 Opublikowano 15 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 @error_erros Bardzo fizycznie, a zarazem romantycznie. Kupuję to w całości. Stosujesz wyrażenia, których Ci zazdroszczę, pisząc szczerze. Widać, że masz tę wyobraźnię i romantyczny... dryg. :) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
error_erros Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Gwarantuję Ci, że jeśli chodzi o zazdrość o udane frazy, to większego zazdrośnika ode mnie nie znajdziesz ;D Ogromnie się cieszę, że do mnie zaglądasz i że Ci się podoba moje pisanie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędrowiec.1984 Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, ponieważ wielokroć piszesz wiersze, w których odnajduję bardzo dużą cząstkę samego siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
error_erros Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ach, miód lejesz w moje czarne serce! ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi