Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kiedy wracam po pracy

Na zbyt dużym łóżku

Przytulam polik do poduszki

Ciąży mi na ramionach

Jak przemoczony płaszcz 

Jedna myśl 

Że gdyby były to Twoje ręce 

Że gdyby były tu Twoja słowa 

To może by nie trzeba więcej to był dom

A tak jesteś myślą 

Która drażni umysł

Kiedy pracuję, kiedy tańczę, 

Kiedy zasypiam i gdy śnię

I że tą myślą jestem bardziej zmęczona

Niż mijającym dniem

Bo gdyby wcale Ciebie nie było 

Bo przecież tak nie wygląda miłość 

To byłoby lżej 

Edytowane przez ANNAJANEK (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

jestem w takim związku już kilka ładnych lat-szczerze pisząc -nie polecam... ale... wydaje mi się, że związki stacjonarne zazdroszczą nam tej ekscytacji  przy każdym, raz na jakiś czas zbliżeniu ;)

Opublikowano

Rzeczywistość jest brutalna. Większość takich związków, wcześniej czy później, się rozpada. A zdrugiej strony, te związki "na bliskość" też się sypią na potęgę. Takich pięknych czasów dożyliśmy

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Whisper of loves rain    Wiersz maluje przytulną koegzystencję w mansardzie, wśród dachów lubelskich kamienic pokrytych puszystym śniegiem.   Miało to specyficzny koloryt- przypominający emigrację w Paryżu albo stan wojenny.   Pełne uroku miejsce, poświęcenie sztuce, a przede wszystkim młodość i miłość unieważniały fakt trudnego życia (na stole tylko herbata i chleb). Dla peela były to najlepsze chwile.   Ostatnia część tekstu jest konstatacją, że wszystko można utracić, poza "chwilą" bliskości. Nawet jeśli nie ma już człowieka z którym dzieliło się ten wspólny świat.   Końcowe stwierdzenie, stanowi piękną puentę. Zostało napisane na przekór bezlitosnej rzeczywistości...
    • @Mel666 W tym wszystkim zastanawia jedno. Czemu tak się dzieje? Czemu jeden zginie od ugryzienia mrówki, a drugi żyje sto lat. No i ta bezsensowność, która aż krzyczy w Twoim wierszu. Może to po to, by komuś było łatwiej, albo by zrobić miejsce drugiej mrówce. Nie wiem. Ale to pytanie pewno zostaje na długo w człowieku. Pozdrawiam. 
    • Dzięki. Pozdrawiam. 
    • @Poet Ka Och ...

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @andrew Rwany sposób przechodzenia od myśli do myśli imituje chaos, którego doświadcza człowiek w codziennym życiu.   Wiersz jest próbą, a raczej wezwaniem do stworzenia sobie własnego świata i ostrzeżeniem przed tłumem.   Dwa ostatnie, krótkie wersy, niczym zaklęcia, dookreślają, że „swój mały świat” to „swój kawałek podłogi” i „azyl”.   Myśl oraz wezwanie są kierowane do bliskiej osoby (nie w całym utworze- ponieważ pojawia się forma "z nią", jest to element tej rwanej struktury), ale także do wszystkich ludzi – a właściwie do każdego z osobna.   Moim zdaniem ten urywany sposób pisania oraz powtórzenie myśli stanowią największą siłę utworu, nadając mu indywidualny rys.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...