Ten utwór został doceniony przez użytkowników. GrumpyElf Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2021 (edytowane) nie potrafię wyczuć fali zdarza się buduję zamki z piasku przypływ przychodzi i zabiera podobno cierpliwość jest formą akcji - nie mylić z przetrwaniem Edytowane 24 Sierpnia 2021 przez GrumpyElf (wyświetl historię edycji) 19
dach Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tylko to. Ale za to jakże piękne. Bardzo wymowne. Pozdr. 2
corival Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2021 @GrumpyElf Wiersz zachęca wręcz do pogłębionej analizy. Muszę przyznać, że zdarzają mi sie podobne stany. Pozdrawiam :) 1
Marek.zak1 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Wydaje mi się, że wytrwałość jest forma akcji, a cierpliwość czekania. Pozdrawiam 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Witam bardzo udane pisanie - tylko pochwalić wypada - Pozdr. 1
Igor Osterberg aliceD Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2021 tak niedużo wyrazów, a tak dużo treści. Czekanie wymaga wiele pokory, ale i determinacji w walce. jednak niestety czasem można "przeczekać" 1
Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2021 @GrumpyElf Zapewne rozminę się z Twoimi intencjami, ale widzę tu coś, co przypomina mi jeden z moich wierszy - "Jesień pochowa mnie żywcem". Bo odnajduję w Twoim wierszu podobne wyczekiwanie na kataklizm - falę. Niszczycielską siłę, w której jednak upatruje się jakiejś nadziei, do której się tęskni, choć niekoniecznie w ogólnym rozrachunku jest czymś właściwym.
Sylwester_Lasota Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2021 bierność może być jedną z możliwych reakcji ;) Pozdrawiam. 1
GrumpyElf Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2021 @dach Dzięki i pozdrawiam, Dachu. @corival Takie stany są moim zdaniem nieodzowne w życiu. I dobrze. Pozdrawiam, Cori! @Marek.zak1 Tak, ale czekanie - jeśli świadome i po coś, czy nie jest podjętą akcją? Pozdrawiam, Marku. @Gosława Zgadzam się, Reniu. Ślę przytulasy :) @zetjot Wzięłam tę uwagę, a nawet poszłam krok dalej. Dziękuję Ci :) @Waldemar_Talar_Talar Dziękuję i pozdrawiam z uśmiechem :) @Igor Osterberg aliceD Masz rację. Pozdrawiam. @error_erros Fala niszczy, ale po to żeby zbudować coś trwalszego? Oczywiście Twój scenariusz też jest możliwy. @Sylwester_Lasota Gandhi i Martin Luther King zmieniali tak świat. Pozdrawiam :)
iwonaroma Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Tak oszczędnie w formie a tak bogato w treści :) Rzeczywiście, jest duża różnica między cierpliwością a przetrwaniem. Pozdrowienia 1
Gość Radosław Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Wiersz godny uznania. Warty pośięcenia nieco więcej czasu. Troszkę mi zabrakło na początku pełnej spójnosci obrazu. W sensie co ma "wyczucie fali" do "zdarza"? Mi by pasowało tak: Nie potrafię wyczuć fali gdy buduję zamki z piasku ta konstrkcja według mnie zawiera informację, że podmiotowi zdarza się budować zamki z piasku, ale jednocześnie dwie "strofy" lepiej się ze sobą lączą. W Twojej wersji , gdy wszedłem w drugą strofę, powstał chaos. Trochę nad tym myslałem, zaglądałem do Ciebie, czytałem. Ciekaw jestem jak Ty to widzisz. Do dalszej części tekstu pozowlisz, odniosę się później. Pozdrawiam serdecznie ps. W wakacje sporo budowałem zamków i murów z synkami na plaży. Bardzo lubiliśmy stawiać blisko wody. tak, żeby co jakiś czas fala nam "zaatakwała" mury. Wtedy widzieliśmy po co je budować. ;)
GrumpyElf Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2021 @Radosław Hej, Radku. Okroiłam tekst znacząco, a Ty i tak zdołałeś wychwycić nadmiar. Dzięki. Rozumiem Twoją słuszną uwagę i pewnie usunę 'zdarza się', jednak bez dodawania "gdy'. Muszę się z tym przespać. Post scriptum ujęło mnie wyjątkowo - zobacz jak to wszystko jest dziecinnie proste :) Dzieci wiedzą w czym największa "zabawa". Ściskam.
Czarek Płatak Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Akurat w kwestii przetrwania cierpliwość może nie popłacać. Pozdrawiam 1
Gość Radosław Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2021 @GrumpyElf O tak. też mam takie postanowienia ;) Z wiersza bije świadomość siebie, wgląd i relfeksja. Rozumiem to w ten spsób, że podmiot chce wprowadzić w życie zmienę. Ale boryka się z siłami , które próbują zniweczyć jego działania. Często silne emocje (tu fale) sprawiają, że wracamy na utarte ścieżki, powrcamy do starych nawyków. Wtedy to co próbujemy ztworzyć - np. nowy nawyk, wydaje się jak zamek z piasku budowany na brzegu. Tak czytam Twój wiersz Elfiku. Odkrywam go stopniowo :)
Nefretete Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2021 @GrumpyElf Oryginalnie , zarówno w formie jak i treści! Fala wyczuje ciebie, kwestia czasu. A reszta poleci już sama. Zawsze warto mieć przy boku własną kotwicę-:)) Poxdrowionka dla ciebie! 1
GrumpyElf Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2021 @jaguar Nigdy w życiu nie wypiłam tyle słonej wody! Twoje komentarze zawsze z kocim pazurem :) Lubię. @Czarek Płatak Czasem żeby przetrwać trzeba wziąć nogi za pas i zapie....ać przed siebie, a nie czekać. Pozdrawiam :) @Radosław Świetna interpretacja. Widać, że nastawiałeś trochę zamków tego lata, obstawiam fortyfikowane kasztele :) @Nefretete A jak nie kotwicę, to chociaż bosak, żeby przywalić tej fali prosto w oczy xD Dzięki, że wpadłeś poczytać!
Wiechu J. K. Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @GrumpyElf Stereotypowo mówiąc: samo życie! Wiele można powiedzieć w paru słowach. Ostatnimi czasy lubuję się w takowych wierszach! 1
GrumpyElf Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2021 @Wieslaw_J._Korzeniowski Zawsze bardzo miło Cię widzieć. Pozdrawiam serdecznie i dzięki. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @GrumpyElf Miło mi GrumpyElfie :-)))) Lubię odwiedzać ten portal, wiem, że zawsze coś ciekawego znajdę dla mojej duszy, a Twoja twórczość ma ten haczyk, który mnie przyciąga. Pozdrawiam serdecznie! 1
Gość Radosław Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2021 @GrumpyElf Czasem człowiek stawia, czasem zamyka zamki ;)
Rekomendowane odpowiedzi