Ten utwór został doceniony przez użytkowników. GrumpyElf Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2021 (edytowane) Zupełnie jak bohater “Przypadku” Kieślowskiego Uderzam o ścianę życia w różnych odsłonach Dokonuję wyborów Łapię zakwasy duszy Mogę ostatecznie dotrzeć Do przeciwległych miejsc I nie poznać samej siebie Będąc tym samym człowiekiem Wolność bywa balastem Którego nie warto się pozbywać Jedno spojrzenie dziecka potrafi Dotknąć do żywego tak że filtruję się Przez katalog fałszów i prawd Pozostaje decyzja Co zrobić z wynikiem Na papierku lakmusowym Edytowane 3 Sierpnia 2021 przez GrumpyElf (wyświetl historię edycji) 10
Nikodem Adamski Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Interesujące. Uczucia jak na dłoni, choć zanurzone w nieznanym. 1
Pan Ropuch Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2021 (edytowane) @GrumpyElf Zakwas duszy tutaj bym coś zmienił... hmm... wciąż spijam cierpienie duszy mej *Kieślowski rozumiał wiele, ale tym czy mnie osobiście urzekł, to tym metafizycznym wręcz spojrzeniem i uniwersalizmem cierpienia, które ma w sobie każdy człowiek. Jego bohater przepięknie cierpiał, ale nie samo cierpienie czy też skala i jego wymiar były tu najważniejsze, a odpowiedź na nie i nadanie mu innego wymiaru i znaczenia... Tutaj dotykał człowieczeństwa najbardziej... Pozdrawiam Pan Ropuch Edytowane 2 Sierpnia 2021 przez Pan Ropuch (wyświetl historię edycji) 1
GrumpyElf Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 @Pan Ropuch Hej :) Wiem, że ten zakwas duszy może się nie podobać, ale tak to czuję i musiałam tak napisać. To jest wtedy, gdy się (wbrew pozorom) rośnie, kiedy boli. Bardzo kojarzy mi się to ze sportem i treningami, z cyklem doskonalenia. Twój komentarz do filmów Kieślowskiego jest bardzo w punkt, podobnie odczytuję i za to cenię. Pozdrawiam Panie Ropuchu. 1
Pan Ropuch Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 (edytowane) @GrumpyElf te sportowe potoczne zakwasy to jest krótkotrwały i nieporządany efekt treningu występujący od godziny maksymalnie do dwóch i są one całkowicie bezbolesne (organizm pozbywa się nadmiaru nadprodukcji w tym przypadku kwasu mlekowego) to co boli nazajutrz a nawet i przez kilka dni w ciele to są mikrourazy struktura mięśnia zostaje poprzerywana tu i ówdzie - gojąc się może się rozrosnąć ale wcale nie musi. Problem z mikrourazami polega na tym, że zwiększają ryzyko kontuzji czy przetrenowania jednym słowem nie są wbrew obiegowej opinii czymś dobrym (na zasadzie dobry trening ma boleć) prędzej są dla nas ostrzeżeniem i sygnałem, że coś zrobiłem(am) zbyt intensywnie, poruszyłam(em) niezbyt ostatnio używane mięśnie itd. etc. Pozdrawiam Pan Ropuch Edytowane 3 Sierpnia 2021 przez Pan Ropuch (wyświetl historię edycji) 1
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 @GrumpyElf "Zakwasy duszy" - interesująca konstrukcja. Bo choć brzmi paskudnie i totalnie nielirycznie, to jednak idealnie oddaje sens. Podoba mi się. Może warto uporządkować trochę szyk w pierwszym wersie trzeciej strofy?
GrumpyElf Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 @Pan Ropuch @Gosława @error_erros Muszę Was przeprosić, bo ostatnią godzinę kiedy pisaliście komentarze spędziłam na edycji i mocno zmieniłam tekst, ale zakwasy zostały ;)
GrumpyElf Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 (edytowane) @Pan Ropuch Dzięki bardzo za fachowy komentarz. Zupełnie na amatorskim poziomie mniej więcej tę wiedzę na temat zakwasów posiadałam i czy nie zgodzisz się, że wzrost (wewnętrzny) następuje gdy granica optymalnej intensywności zostaje przekroczona? Myślę, że zakwasy są pojmowane intuicyjnie, mikrourazy niekoniecznie dałyby skojarzenie, które jest tu potrzebne. No i pomimo, iż w idealnym cyklu treningowym nie powinno być mikrourazów i są one do uniknięcia, to jednak każdy je zna i kojarzy z wysiłkiem. @Gosława Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Uff, Reniu. Czasem człowiek porwany przez myśli jak przez jakiegoś dzikiego rumaka xxD a potem się poci żeby to było zrozumiałe ;D Edytowane 3 Sierpnia 2021 przez GrumpyElf (wyświetl historię edycji)
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chyba nawet mu to wyszło na dobre, jest bardziej konkretny i zwarty Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
GrumpyElf Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 @error_erros Dobrze, że tak uważasz, ugrzęzłam na tym tekście i musiałam samą siebie inwigilować "ale o co ci w ogóle chodzi" ;) Btw, teraz to już w ogóle jak rodzeństwo wyglądamy.
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może dla odmiany tym razem Ty zapuścisz brodę? Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
iwonaroma Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Świetny tytuł i końcówka z tym papierkiem lakmusowym :) Wewnątrz też wiersz fajnie płynie Pozdrowienia 1
GrumpyElf Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 @Nikodem Adamski Dzięki, Nikodem. Jak często wiemy co powinno się zrobić... A czy to robimy to już inna sprawa. @iwonaroma Bardzo mnie cieszą Twoje słowa, Iwonko. Pozdrawiam. @error_erros Jeśli Ty dla odmiany podejmiesz równie rewolucyjne zmiany w swojej aparycji, to rozważę to wyzwanie ;D
corival Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 @GrumpyElf Wybory życiowe potrafią zmienić człowieka. Zakwasy świetnie oddają ten szczególny moment, kiedy doświadczenia życiowe człowieka poturbują i zanim okrzepnie, przeanalizuje, czuje ból istnienia. Tak to sobie wymyśliłam. Świetny wiersz. Zmusił mnie do przemyśleń. Pozdrawiam :) 1
Czarek Płatak Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Na mnie działa tak spojrzenie zwierząt. A już to smutne, zgnębione to dla mnie zwierciadło nas - panów świata. 1
dach Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 @GrumpyElf to jest ciekawa konfrontacja- spojrzenie dziecka, jako zwierciadło. Zakwasy duszy... hm. Powiem tak. Jest to dość solidnie uzasadnione w całym wierszu. Jest motyw z terminologii sportowej ale dobrze wprowadzony w lirykę. Jest to wiersz bez wątpienia zrobiony na bazie własnych doświadczeń. Jest wiarygodny. Dobry wiersz. Pozdr. 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Witam - jestem na tak - Pozdr. 1
GrumpyElf Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 (edytowane) @Waldemar_Talar_Talar Dziękuję, Waldemarze. Pozdrawiam! @dach Coraz bardziej zaczynam się przekonywać, że bazowanie na swoich doświadczeniach dodaje pierwiastek, który zawsze się przemyci w tekście i często go obroni. Dziękuję Ci za wizytę i słowo. Pozdrawiam! @Czarek Płatak Tak, spojrzenia zwierząt również mają tę moc. Na mnie działa tak jeszcze piękno natury, kiedy aż w gardle coś staje na widok jej mocy i prostoty. LA woman pozdrawia :) @corival Ostatnio Twoje komentarze to kalka moich przemyśleń, umiesz się dokopać - co fach to fach jednak ;) Pozdrawiam :) Edytowane 3 Sierpnia 2021 przez GrumpyElf (wyświetl historię edycji) 1
dach Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2021 @GrumpyElf tylko taka twórczość jest prawdziwa. Czytelnik wytrawny bardzo szybko wyczuje fałsz. Takie jest moje zdanie - wykute na bazie wielu wielu doświadczeń. 1
Anna_Sendor Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2021 @GrumpyElf Zakwasy duszy - świetne! 1
Rekomendowane odpowiedzi