Ten utwór został doceniony przez użytkowników. OloBolo Opublikowano 10 Marca 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 KONKWISTADORZY Był to piękny dziewiczy kraj potem przypłynęli ludzie znikąd przywłaszczyli sobie nasz raj głosząc do nas należy przyszłość Splugawili ciała naszych żon córkom naszym zrobili bachory doprawili rogi nam abyśmy my przypominali im ich własne demony Naszych synów spędzili na rzeź w imię wyższej ich zdaniem racji krew płynęła tysiącem rzek w stronę Marii Łagodnej Panny Moje plemię wybito w pień bogów moich zdetronizowano sam zostałem muszę wciąż biec tłum żołdaków podąża za mną 10
Gość Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 @OloBolo Autor to poganin! Uciekajcie! Żartuję, piona, brachu :D
Gość Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 @OloBolo poruszyłeś trudny temat. Z chciwości i w ramach ewangelizacji uśmiercono w Ameryce 90% rdzennej ludności, a niektórzy szacują, że nawet 95%. Ogromny dramat tych ludzi... No tak mi się skojarzyło. Pozdrawiam :)
OloBolo Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 @error_erros Słowianin jeśli już . Dzięki. Pozdrawiam @MeeWoosh Cieszę się że się spodobał. 1
MeeWoosh Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 @OloBolo CUDOO , jestem rodzimowiercą ! Twój utwór niesie za sobą emocjonalny przekaz. 1
OloBolo Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 @Vanilla trudne tematy to moja specjalność ;) żartuję . dzięki za poczytanie . Pozdrawiam również :)
MeeWoosh Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 @Vanilla W punkt!!! Wszędzie gdzie się pojawi tkz ,,cywilizacja" , tzn. wyniszczenie gatunku ludzkiego . Przychodzą cierpienia , bieda , chciwość , nędza i śmierć. Ludzie Biali? bestie 1
OloBolo Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 @MeeWoosh z tym cudem to lekka przesada ,no, ale dzięki :) pozdrawiam .
Gość Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 @MeeWoosh no tak już jest, że bardziej rozwinięta cywilizacja dominuje tę słabszą, ale w tym przypadku doszło do ludobójstwa rdzennej ludności Ameryk. Czy biali to bestie... ? No taka wtedy była nasza mentalność, choć to w żaden sposób nie usprawiedliwia mordów, niszczenia odmiennych cywilizacji.
Gość Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ej no, to przecież był żart ;D
OloBolo Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 @error_erros ej no , przecież wiem . Uwierz mi na słowo , kto jak kto , ale na żartach to ja się znam :)
OloBolo Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 @Matt come back to ja dziękuję, że Ci się spodobał . pozdrawiam.
Marek.zak1 Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 Poruszający tekst. tez kiedyś sporo czytałem o Kortezie, Pizarro i innych podobnych. Tak było. 1
MIROSŁAW C. Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 @OloBolo ...bóg miłości, mieczem wciśnięty bezpośrednio w indiańską duszę... 1
jan_komułzykant Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 Nie tylko Ameryki były najeżdżane, Europę napadali m.in. Saraceni lub Maurowie - jak to o nich wtedy mówiono. Ciemna karnacja Sycylijczyków nie wzięła się znikąd. Cały Półwysep Apeniński z Sycylią i Sardynią włącznie od VII do X wieku opanowane były przez władców muzułmańskich. Fakt, że konkwistadorzy i ich następcy, w porównaniu z Saracenami byli dużo bardziej krwiożerczy. Dlatego Saracenów widzę bardziej w drugiej zwrotce Twojego wiersza :) ... co może Sycylijczyka wkurzać, jednak przez trzy wieki w pewnej „symbiozie” żyli i rządzili w podbitych regionach Italii. Ciekawy temat i wiersz. Pozdrawiam. 1
Antoine W Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 @OloBolo Cortes i Pizarro (polecam Królestwo złotych łez) - i serducho daję. (student historii nic nie ma o cywilizacjach mezoameryki. U nas, nie wiem jak w stanach) 1
Marek.zak1 Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 @jan_komułzykant Jeszcze można wspomnieć o wymordowaniu większości mieszkańców Kartaginy przez naszych rzymskich kulturalnych protoplastów, czy z nowszych czasów miliony wymordowanych Chińczyków podczas japońskiej okupacji. Ludzkość ma się czym chwalić i te pochwały to dla praktycznie każdej nacji. 1
jan_komułzykant Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 @OloBolo , @Marek.zak1 przedsionek diabła, czy meta? 1
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam 2
Rekomendowane odpowiedzi