Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Oxyvia Opublikowano 16 Lutego 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 Nad głęboką, szemrzącą Utopią rosną w kępach różnobarwne mrzonki. Kwitną bujnie, modrzą się i złocą, jak serduszka, gwiazdki oraz dzwonki. Mnóstwo mrzonek! Wciąż nowe odmiany, pełna tęcza kolorów i kształtów! Samosiejki, przez wiatry rozsiane, jak te szkiełka – złudzenia brylantów. Są marzenia o łatwych sukcesach, o miłości bez łez i bez winy, o bogactwie, co kapie wprost z nieba, i o sławie, co nie ma przyczyny. O kopciuszkach potulnych jak owce, o królewnach zamkniętych na wieży, co czekają bogatych cud-chłopców: królewiczów, obrońców, rycerzy. Są rojenia o raju tu w kraju, idealnie rządzonym przez Mądrych, są ułudy i wciąż baju-baju, mowa-trawa i znów lanie wody. Wszystko mija, czas leci jak motor, świat się zmienia przez noce i dzionki. Nad głęboką, szemrzącą Utopią ciągle żywe, niezmienne są mrzonki. 19.10.2020 r. 20
beta_b Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 Niby bajka a jaka prawdziwa. Dawno Cię Oxy nie było, wracaj podzielić się pisaniem. Ściskam ciepło, bb
Luule Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 Mrzonki-marzonki-cudneżonki:D witaj Oxy! No trafia do mnie ten wiersz, dobrze ujęte wszystko, w punkt, zgrabnie. I cóż dopowiedzieć, tak, myślę, że każdemu się marzy to i tamto,mnie z tym krajem przede wszystkim, i dalej światem ogólnie, żeby ludzie byli dobrzy, mądrzy, niezachłanni, żeby nie sterowały nami jakieś siły, co dla nich jesteśmy tylko pionkiem -'twoja jest krew a ich jest nafta'! Za Tuwimem. Oj chciałoby się. Ale to Utopia, głęboka, rów jakiś wręcz. co nie znaczy, że nasze czyny są bez znaczenia, i tego się chociaż trzymać trzeba. Pozdrawiam 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 Witam - wróciłaś i to jak... - bardzo ładny wiersz który bajkowo pachnie z czym mu do twarzy - Udanego popołudnia życzę.
Leszczym Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 @Oxyvia Jak dla mnie świetny wiersz. O jak z mrzonkami jesteśmy za pan brat:))
[email protected] Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 @Oxyvia Na wzorze pantum jakby poleciałaś, pędzlem po płótnie prawie jak Fałat. Pozdrawiam Oxyvio.
Gość Franek K Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 Bardzo :) Zastąpiłbym jednak ten motor np. pociągiem - pędzi jak pociąg? Pod rozwagę. Pozdrawiam. F.K.
Henryk_Jakowiec Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jeszcze małe są te dzwonki głos serduszek przytłumiony jednak, gdy wydorośleją zagrzmią niczym wielkie dzwony i porzucą sfery mrzonek w rzeczywistość się przeniosą będą coraz głośniej dzwonić pobrzękując ranną rosą. Witam i serdecznie pozdrawiam He Ja
tetu Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 Bardzo celnie. Podoba się. Zgadzam się z Frankiem, co do pociągu. Strofa nabierze dwuznaczności. Pozdrawiam.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 czy niezmienne te mrzonki wraz z wiekiem tu wątpliwość w mym sercu się budzi dojrzewają po nocach i we śnie bywa spadną i znikną wśród ludzi jedni żyją w ich świecie do końca inni cedzą przez palce los życia każda marność to dla nich błysk słońca wystawiają swój czek bez pokrycia lecz w przestrzeni nic nigdy nie ginie kiedyś przyjdzie film z życia zobaczyć obojętnie po której człek stronie to do końca rachunki swe płaci pozdrawiam
Sylwester_Lasota Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 Miło Cię znów czytać. I oczywiście, jak zwykle, bardzo dobry wiersz. Pozdrawiam
huzarc Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 @Oxyvia Wyśmienite. Pozdrawiam serdecznie:)
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 @Oxyvia Joanno z Twoją twórczością odwrotnie niż z winem czym młodsze tym lepiej smakuje. Moim zdaniem najlepszy z Twoich, które czytałem. Przyznam się - trochę przeczytałem. Pozdrawiam
zyzy52 Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 @Oxyvia Co do marzeń, to na pewno, jak istnieje Świat bywały. Ale w tym jest całe sedno, coby spełniać się zechciały. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Antoine W Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2021 @Oxyvia czasem bajka prawdziwsza od... a jak zgrabnie napisana, to miód na duszę po tym co wokół słyszę :)
Oxyvia Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cześć, Kochana Beto! Dzięki za miły komentarz i odwiedziny, fajnie Cię widzieć! Zaglądałabym częściej, gdyby nie to, że wena rzadko zagląda do mnie... Heja, Luule! Fajnie, że do mnie wpadłaś! :) Zgadzam się z Tobą w stu procentach: też mi się marzy idealny świat i też wiem, że to mrzonki i marzonki. Ale mrzonki są potrzebne - po to, żeby dążyć jak najbliżej do ideałów. Bez mrzonek nie ma do czego dążyć po prostu. @Bożena Tatara - Paszko Dziękuję, Bożena! Witaj, Waldemarze! Dziękuję za piękny komentarz! A dlaczego "sunie"? Co to zmienia? Dzięki za pochylenie nad wierszem. Dziękuję serdecznie za miłe słowa. :) Tak, jesteśmy za pan brat z mrzonkami, ale gorzej mają ci, którzy nie potrafią marzyć. Bardzo dziękuję. :) Wydaje mi się, że "pędzi jak pociąg" jest dość oklepanym frazesem, który już nie robi na nikim wrażenia. Chciałam wymyślić coś nowego, swojego, co na nowo sprawiłoby wrażenie pędzącego czasu... Heja, Henryku! :) Jaka miła niespodzianka! Dziękuję za piękną wierszowaną odpowiedź, pełną optymizmu i radości. Oby rzeczywiście wyrastanie z mrzonek (lub też dorastanie mrzonek) było dorastaniem do realnych planów i działań, które mają sens. 1
Oxyvia Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję bardzo za miły komentarz, cieszę się. :) Ale czy z pociągiem strofa byłaby bardziej dwuznaczna niż z motorem? Moim zdaniem przeciwnie, bo motor ma tu dwa znaczenia metaforyczne: jako pędzący czas (jak motor na szosie) oraz jako napęd działania (motor jako motywacja). Jacku, to jest bardzo mądre. Wszystko ma swoją cenę, za każdą swoją decyzję jesteśmy odpowiedzialni, tylko ludzie często zapominają o tym. Żyją mrzonkami... Pozdrawiam Cię serdecznie. Ach, Sylwestrze, jak miło mi czytać taką "oczywistość"! :))) Jak zwykle jesteś przemiły. Pozdrawiam ciepło. @huzarc Dziękuję serdecznie i też pozdrawiam. Andrzeju, dziękuję! Nie spodziewałam się aż takiej pochwały tego wiersza! Cieszę się, że podobają Ci się moje wiersze i że je czytasz czasami. Bardzo to miłe. Pozdrawiam Cię serdecznie. @zyzy52 Właśnie w tym jest szkopuł cały, żeby spełniać się zechciały. :) Bardzo dziękuję, taka pochwała to miód na moją duszę! :)
Oxyvia Opublikowano 19 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2021 @Agrafka Tutaj wyraz "leci" jest użyty żargonowo: potocznie często mówi się, że coś "leci" w sensie, że szybko się porusza do przodu, np.: pociąg leci na Gdańsk; tata poleciał na zebranie; lecę na taksówkę; no to leć, ale uważaj na druty telefoniczne. ;)
Gość Franek K Opublikowano 19 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2021 Pociąg może jest faktycznie ciut oklepany, ale ten motor mi tu jakoś nie sztymuje :) A płynie jak potok by nie było? Albo jak spiritus movens ;)
Rekomendowane odpowiedzi