anna_rebajn Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2019 Mój pies ma proste życie psa nie wie że biała sierść i rasowe uszy stawiają go w alfabecie pod konkretną nazwą nie pyszni się ogonem nie rozumie programu dodatkowych świadczeń nie oddaje głosu jeśli nie chce nie rzuca się do gardeł innym psom pozwala im chodzić własnymi ścieżkami na zimne spojrzenie reaguje szczerze otwartym zdziwieniem nie planuje zemsty jeśli go zawiodę zawartością miski chwali dach nad głową uśmiechem przez sen na twardej podłodze o miłości wie tyle ile trzeba żeby ją okazać 6
Marek.zak1 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2019 To do mojej Sowy nie pasuje, ale są różne osobniki i sytuacje. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Luule Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2019 Witaj. Przyznam, że weszłam z ciekawości nie spodziewając się niczego specjalnego i przyznaję, że się myliłam:) chociaż to o czym piszesz, niby nie jest nowe, to i tak mnie na swój sposób ujęło. szczególnie ta cała końcówka z twardą podłogą na czele:) choć jak 'pany' z domu wyjdą, to pewno bywa im bardziej miękko hehe Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2019 O taaak, psy górą, nie wiem czy jestem obiektywny, bo jestem psychofanem psów, ale wiersz do mnie trafia, w zasadzie to wiersz o człowieku. Pozdrawiam. 1
Deonix_ Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2019 Dobry wiersz, wywołuje refleksję. Ale z przekazem mi nie po drodze, tak do końca. Uważam, że zwierzęta czy małe dzieci, które tak często idealizujemy wcale nie są takie super. Potrafią być wredne. Ale i kochane :))) Wszystko jest kwestią osobniczą. A ten człowiek, co to do niego Peelka pije w tekście, hmmm... pomimo "skażenia" świadomością pojmowaną bardzo szeroko, to... nie jest aż taki zły. Dla mnie osobiście. I jakoś zawsze mam potrzebę bronić go przy okazji tego typu tekstów. Mimo że z wszystkimi Stworzeniami, jakimi się opiekowałam łączyły (i łączą) mnie silne relacje. Pozdrawiam, D.
Nata_Kruk Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... z tego wersu, wycięłabym drugiego psa. Poza tym... bardzo dobrze prowadzisz słowa. Zakończenie piękne i wymowne. Pozdrawiam i... wracaj tu ze swoimi rymowanymi. Nieraz w domu czytam, skopiowałam, kieeedyś. ... no to jest nas dwie... :) Edytowane 9 Grudnia 2019 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2019 @Deonix_ Nieprawda, dzieci owszem, mogą być wredne w późniejszym wieku, ale zwierzęta? Nigdy. Mówienie o nich, że są wredne to rzutowanie na nie naszych własnych cech, podejście antropocentryczne.
Deonix_ Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W 100%-ach obiektywna pewnie nie jestem, więc może jakaś "projekcja humanistyczna" ma swój udział w moim postrzeganiu. Ale zwierzęta mają osobowości. Istnieją między nimi różnice wewnątrzgatunkowe, skłonności do różnych zachowań. I nie muszą to być różnice zdeterminowane przez środowisko, choć jeszcze niedawno tak sądzono i odrzucano możliwość istnienia określonych tendencji bez źródeł środowiskowych.
Czarek Płatak Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jest was dwie plus jeden. Świetny wiersz!
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2019 @Deonix_ Też nie jestem w 100% obiektywny, ale wydaje mi się, że mówienie o zwierzętach że są wredne to nadużycie, mi się one wydają zawsze czyste, nawet kiedy są okrutne. Wredni jesteśmy my. Sądzę że trzeba przekroczyć pewien próg aby być wrednym, zwierzęta jakkolwiek posiadają różne osobowości (wie o tym niemal każdy opiekun psa), tego progu nie przekraczają
Rekomendowane odpowiedzi