Ten utwór został doceniony przez użytkowników. WarszawiAnka Opublikowano 26 Września 2019 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 (edytowane) Idąc przed siebie, nie myśląc wiele wkroczyłam w zieleń, zapadłam w zieleń; płaszcz rozpostarła otchłań zielona i otoczyły mnie jej ramiona. U stóp mych – wody ciemnozielone, pęki zieleni w nich zanurzone; zielona cisza uszy uzdrawia, w zieloną ramę myśli oprawia. Sama już nie wiem, ile to trwało; w oczach mi całkiem pozieleniało. Nagle gdzieś z głębi w niebo się wzbiła skrzydlata zieleń – i mnie zbudziła. Edytowane 26 Września 2019 przez WarszawiAnka interpunkcja (wyświetl historię edycji) 13
Wędrowiec.1984 Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 (edytowane) ...do tego nasze forum także jest zielone. ;-) Powiadasz, że to był tylko sen? A już zacząłem się w zieloności zapadać. Zastanawiam się jeszcze, skąd tyle zielonego. Co było inspiracją dla tego utworu? Bardzo sympatycznego zresztą. ;-)) Edit: wiem! Śniło Ci się to dzisiaj! :-) Edytowane 26 Września 2019 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji) 1
WarszawiAnka Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 @Wędrowiec.1984 : Dziękuję za Twój głos. :)
złote serduszko Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 Ładny utwór Pozdrawiam zk
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 Witam - ładna ta zieleń. Uśmiechu życzę i zieleni.
WarszawiAnka Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "To nie jest sen, rzeczy naprawdę dzieją sięStoisz czy biegniesz dotykają cię..." Inspiracją był sierpniowy spacer w powodzi zieleni - musiałam o tym napisać. Kręciło mi się w głowie od zielonych odcieni. Szłam i układałam.... :) A to końcowe "zbudzenie się" jest podobne do "przebudzenia" Hrabiego: "Tak ów młyn (...)Zaraz miłośną stawów rozmowę zagłuszyłI zbudził Hrabię." Chciałabym jednak miewać takie zielone sny! :))) Bardzo dziękuję i pozdrawiam! P.S. Wierszem tym mogę też promować nasze zielone Forum. :))) Edytowane 26 Września 2019 przez WarszawiAnka (wyświetl historię edycji) 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niedługo przyjdzie pora na pomarańczową poezyję. ;-) ...i ten Hrabia, tak się dać wkręcić staremu Klucznikowi. No ale chłopina jednak trochę roztargniony był. ;-)) Z Hrabią podoba mi się ten cytat: "Czy są tu ciemnice W tym zamku? Są — rzekł Klucznik — ogromne piwnice, Ale puste! bo wino wypili Soplice." Od razu mi się przypomniało. ;-)) Edytowane 26 Września 2019 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji)
WarszawiAnka Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję i pozdrawiam.
WarszawiAnka Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 @zuzia : Dziękuję za Twój głos. :)
WarszawiAnka Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 @Waldemar_Talar_Talar : Dziękuję za Twój głos. :)
WarszawiAnka Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo Ci dziękuję, szczególnie za tak pochlebne skojarzenie. :) Nie znałam tego utworu Leśmiana i nie sądziłam, że to cały poemat! Jednak miło mi było się z nim zapoznać - szczególnie teraz u progu jesieni, zapachniało mi łąką! Akcja "Warszawa dla zieleni" jest mi znana, ale i tak w Warszawie i wokół niej zieleni nie brak. To właśnie okolice Warszawy stały się inspiracją dla tego wiersza.... :))) Pozdrawiam :) Edytowane 26 Września 2019 przez WarszawiAnka formatowanie (wyświetl historię edycji)
WarszawiAnka Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 (edytowane) @Waldemar_Talar_Talar : Dziękuję za pozytywny odbiór. Edytowane 26 Września 2019 przez WarszawiAnka korekta (wyświetl historię edycji)
WarszawiAnka Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 @Silver : Dziękuję za Twój głos. :) 1
WarszawiAnka Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 @Marek.zak1 : Dziękuję za Twój głos. :)
WarszawiAnka Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pomarańczowa poezja jest już dla innych. W moim wydaniu ten kolor może dotyczyć wyłącznie pomarańczy. :) A z rozmowy Hrabiego z Gerwazym najlepiej pamiętam ten fragment: "Szkoda, że ten Soplica stary nie ma żony,Lub córki pięknej, której ubóstwiałbym wdzięki,Kochając i nie mogąc otrzymać jej ręki;Nowa by się w powieści zrobiła zawiłość:Tu serce, tam powinność! tu zemsta, tam miłość!" To takie "moje" klimaty... :) 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pamiętam ;-) Pan Tadeusz w ogóle to świetna książka, pełna perełek. Edytowane 26 Września 2019 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji)
Gość Franek K Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 Wóz nurza się i ten tego :) Pięknie, zgrabnie i soczyście. Pozdrawiam.FK.
Sylwester_Lasota Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 Prosty, ale kojący utwór. Pozdrawiam :)
WarszawiAnka Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 @Natuskaa : Dziękuję za Twój głos. :)
Rekomendowane odpowiedzi