Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Malutkie dziewczę pośród pustyni
irydowe brudne ostrze
brutalne cięcie zbrodnicze
w imię chorej religii
kradzież ludzkiej godności

przybyły sępy pożreć
symbol natury kobiety
a wszystko tylko dlatego
że dziwkarsko nazwane tradycje
okrucieństwa w imię moralność

A teraz przychodzą po Ciebie
maczetą ścinają głowy
głaszcz ich tolerancję
oddawaj im swoje życie
to poznasz prawdziwe oblicze!

*Tytuł odnosi się do filmu o tym samym tytule

Opublikowano

filmu nie widziałem, ale czytałem książkę pod takim tytułem. opowiadała w niej swoje losy modelka pochodząca z Somalii, a wątkiem przewodnim było bezsensowne obrzezywanie kobiet, praktykowane w Afryce Środkowej i wielu innych regionach świata. W Somalii dominujący jest oczywiście islam, jednak nie wydaje się słuszne łączenie tego prymitywnego rytuału z jakąkolwiek religią. nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że w islamie nie ma nawet przesłanek do tak okrutnego okaleczania kobiet.
hasło w wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obrzezanie_kobiet
pozdrawiam i do poczytania.

Opublikowano

Znam doskonale temat. Przesłanki są nie z Koranu a z Sunny. I to też jakieś takie palcem po wodzie pisane. Fakt jest faktem że cały świat muzułmański to popiera za coś dobrego. Film jest na podstawie książki.

Opublikowano

Dobra, temat trudny i ważny, ale wiersz po prostu kiepski.

Kuleje forma. W niektórych miejscach używasz dziwnej składni np. "brutalne cęcie zbrodnicze", "przybyły sepy pożreć". Brakuje zdecydowania w kwestii interpunkcji. Wykrzynik na samym końcu miał wzmacniać przekaz, ale wygląda groteskowo. Rozumiem, że "Ciebie" jest z dużej litery, ale dlaczego duża litera jest na początku pierwszej i trzeciej strody, a drugiej już nie?

Potknięcia logiczne - z tego co wiem, sępy żywią się głównie padliną, a przynajmniej taki pogląd funkcjonuje w świadomości społecznej. Czy więc ten "symbol natury kobiety" jest padliną, skoro pojawiają się sępy?

Nie wydaje mi się, żebyś spędził nad tym tekstem zbyt wiele czasu, bo chyba wyłapałbyś jego słabe strony i poprawił. Samo poruszenie danego tematu nie wystarcza, żeby powstał wartościowy wiersz.

Arek

Opublikowano

W tym przypadku forma wiersza jest mniej ważna niż przekaz. Mnie zaś przekaz uderzył. Nie pierwszy raz zresztą zdenerwowały mnie przesądy, tradycje i zabobony. Nie potępiam ale tylko tych nieszkodliwych.

pozdrawiam

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Simon Tracy   Ciekawa jestem Twojego bohatera, właśnie czytam książkę o rosyjskiej mentalności. Jest zupełnie inna od europejskiej. I ona właściwie się nie zmienia -  od carów, przez sowieckie państwo do dzisiejszej putinowskiej Rosji.  
    • @Waldemar_Talar_Talar   Bardzo dziękuję!  Jak pięknie to wytłumaczyłeś - bardzo mi się podoba takie podejście do bezsenności. :))) Serdecznie pozdrawiam. :)  @Nata_Kruk   Bardzo dziękuję!  Też staram się tego nie robić (nie zarywać nocy), ale był taki czas, że dopadła mnie totalna bezsenność, niechciana wredota. Herbatki nie pomagały, a leków nie mogłam przyjmować.  Zostały mi wiersze na pocieszenie. :)    Serdecznie pozdrawiam. :)  @Annna2   Bardzo dziękuję! Cieszę się, że spodobały Ci się metafory. Świt jest uroczy sam w sobie - może coś w tym jest, że łączymy go często z wierszami. :)    Serdecznie pozdrawiam. :) @Gra-Budzi-ka @Rafael Marius @Natuskaa @Marcin Tarnowski   Bardzo dziękuję! Serdecznie pozdrawiam. :) 
    • Stanęliśmy obok siebie. Dzień dobry, skarbie. Piękny dzień od rana w naszych sercach. Słońce na niebie też już jest. Idziemy na spacer, trzymając się za ręce. Romantyczny to będzie dzień. Wiele dróg przed nami, kolorami ozdobionych. W parku kawa i natura z nami. Rozmawiamy, patrzymy sobie prosto w oczy. Kochamy poetyckie spacery. Słuchamy śpiewu ptaków i wiatru świszczącego obok nas. Niech gra muzyka naszych serc. Miłość jest w nas samych. Trzymamy się za ręce, spacerując z miłością. Tam, gdzie miłość, tam jest pokój w ludziach. Pójdźmy prostą drogą do miłości. Dom może być daleko, lecz miłość go przybliża                                                                                                                           Lovej . 2026-04-29                  Inspiracje . Co przybliża do miłości                                                                                                                                          Lovej . 2026 -04-29                        Inspiracje . Co przybliża Nas do miłości 
    • Mucha ten bzyk zderzenia  pędem bez kasku  tak mi oko podbiła  Mu cha ty gruba armato  pocisk trzydzieści na godzinę poleciałaś odbita  gdzieś rikoszetem   ten siniak plujko  mnie ominie
    • "jej kot leży na parapecie jak rozlany naleśnik po rozwodzie z grawitacją" Tu jest sedno kota, w jego gracji spoczynku.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...