adam_bubak Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2013 cokolwiek zamiast amen zasłania nam usta a kropka dusi zdanie bez ważnego końca. Paweł Podlipniak, Tenebrarum nie ma w tym żadnej tajemnicy co było rozwiane wygładzamy w nikczemną całość pocałunkiem o lekkich konturach już nas nie dosięga widok z okna na opuszczony ogród po zmarłych resztki płótna resztki pamięci nieodległy szczyt światła - szczelnie zapięte w ślepousty dialog nieodmiennie coś nas przesłania upycha ciasno w znikomą przestrzeń pomiędzy pejzażem a martwym z natury potem wciąga pod siebie i gwałci najgroźniej - najczulej popatrz sobie proszę aż poczujesz *Rene Magritte
adam_bubak Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2013 w tej wersji jest nawet ładniej i znacznie krócej
andrzej_barycz Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2013 "nie ma w tym żadnej tajemnicy ... popatrz sobie proszę aż poczujesz" Ślepousta ekfraza zakładająca chustę również czytelnikowi, sprowadzająca/ redukująca go do stanu przedziwnej, pełzającej implozji uczuć, o ambiwalentnych (groźno - czułych) przyczynach i skutkach. "nieodmiennie coś nas przesłania upycha ciasno w znikomą przestrzeń" To "duszny" wiersz, w którym rozumienie łączy się z brakiem oddechu...
paper_doll Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2013 Adame, to świetny tekst, którego swoista "symbioza" z obrazem Magritte, wywołuje uczucie ogromnej tęsknoty, smutku i niemocy. Kawał dobrej poezji. P.
Bachencja_S. Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2013 Jakby tu powiedzieć.... Brak słów... Rozpłakałam się... Sorry, wiem, że to nie miejsce na takie cuda. Lecz uznałam, że powinienieś się o tym dowiedzieć. Pozdrawiam.
Magdalena_Blu Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2013 Koniecznie z obrazem - faktycznie jest duszno, tak jak i podczas oglądania.popatrz sobie proszę aż poczujesz
Konrad_Redus_Olszewski Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 sensu nabrało dopiero w zetknięciu z obrazem i tylko jako takie powinno być traktowane, niestety wiersz jako sam tekst wydał mi się przegadany, zbyt opisowy jak na śladowe ilości treści, a autor wydaje się ratować sytuację ostatnimi dwoma wersami - niestety nie jest to tekst który żyje i tylko pomaga zrozumieć obraz, a zwykły opis obrazu
adam_bubak Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. duszny obraz, duszny wiersz;) dzięki pzdr
adam_bubak Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no weeeź ;)
adam_bubak Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hmm, nie bardzo wiem, co na to odpisać... może wybiorę najbezpieczniejszą opcję: wielkie dzięki
adam_bubak Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no, koniecznie, koniecznie :) dzięki za komentarz pozdrawiam
adam_bubak Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. co więcej jest nawet nazwa na takie coś: ekfraza dziwne, prawda?
Rekomendowane odpowiedzi