Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Charismafilos

"Mów do" mnie jeszcze... Ludzie nas nie słyszą,
słowa twe dziwnie poją i kołyszą,
jak kwiatem, każdem słowem twem się pieszczę -
mów do mnie jeszcze..."(K. Przerwa Tetmajer)

Przyjaciele są po to, by przypomnieć jak skrzydeł znów używać.

Nie trzeba mieć wielu- wystarczy jeden

Opublikowano

No i pięknie. Widzę, że tutaj posiłowałeś się nie tylko z Kartezjuszem, ale i samym sobą: tzn z podmiotem lirycznym :) Bardzo do mnie gada cząstka poniżej, bardzo. 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Znów będę po swojemu dotykać sedna. Wiersz jest bardzo głęboki, a ja lubię zapuszczać się w takie rejestry. W tym wierszu drugi człowiek — co bardzo mnie przekonuje i dotyka jest sensem istnienia podmiotu lirycznego. Pod lir czuje się wyodrębnionym z nicości przez bycie dostrzeżonym. Przezroczystość to pustka. Zrobiłeś coś innego niż Kartezjusz. 

On szukał siły i sensu wewnątrz, Twój podmiot, by istnieć szuka go w drugim człowieku. Jestem pod ogromnym wrażeniem nie tylko wrażliwości, ale też rozumowania. Prawdziwy i wzruszający wiersz. Gratuluję! Miłej niedzieli.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ten wiersz może być też do siebie - tak go odbieram. 
Może być także do przyjaciela, który nie układa się pod tym, co lubisz - tylko szczerze 

mówi prawdę, za którą nie należy się obrażać ani jej umniejszać.

Opublikowano (edytowane)

@violetta każdy widzi to, co chce widzieć :) ale oczywiście można i tak na ten wiersz popatrzeć

@Poet Ka ciekawe spostrzeżenie...za każdym razem daję 100% z podmiotu lirycznego ;)

@tetu ufff ;) cieszę się, że nie zmałpowałem pana Kartezjusza ;) Zostawiam Cię z Twoją interpretacją - bardzo mi się podoba, sam bym na nią nie wpadł. Dziękuję za ciepłe słowa. Pozdrawiam! :)

@.KOBIETA. tak, komunikacja to podstawa relacji! :) Dziękuję! Słyszę! tzn. czytam :) 

@Lenore Grey dziękuję za Twoje słowo :)

@Alicja_Wysocka  z tym przyjacielem...szczerością i prawdą to bardzo dobry trop :) Dziękuję za odwiedziny.

Edytowane przez Charismafilos (wyświetl historię edycji)