M._Krzywak Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 pamiętasz jak piliśmy w parku i te dziewczęta i ten salicylowy na bloku przegryzany kiełbasą karty na klatce i jeszcze wtedy jak mnie kopali a ty wróciłeś szkoda że teraz w nowych czasach ty jesteś Cygan a ja rasista pamiętasz te knajpy i blaty zastawione kto ile stawiał tego już nie pamiętam gadki na Plantach i pały na plecach gdy psy ściągały haracze za wolność fakt że ty z chłopcem ale kogo to wtedy teraz ty pedał a ja homofob pamiętasz jak człowiek wadził się z Bogiem szczeniackie figle i szczanie po murach lało się chłopców i nas też lali jakoś spokojniej się wtedy żyło w zaciszu fajek i wojen domowych a teraz ty Żyd a ja faszysta pamiętasz jak nic się nie liczyło w bramie schowani z butelką i z czasem twe włosy płonęły jak w żyłach wino tak biegły noce jak sąsiedzi z donosem ech, żeby to chociaż na chwilę wróciło i nikt nie nazywał mnie szowinistą
Sylwester_Lasota Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 a przed wojną cukier był słodszy i sól bardziej słona :))). to chyba taka faza... wieka (?) :). przeczytałem z zainteresowaniem. pozdrawiam i do poczytania :)
Sokratex Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ciekawy wiersz, a to co zostawiłem cymesik sytuacyjny. Pozdrawiam.
M._Krzywak Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Sylwester Lasota - panie Sylwestrze, toż to jest jak najbardziej o tym co tu i teraz! Sokratex - a w dodatku wszystko wydarzyło się naprawdę :) Dziękuje
Baba_Izba Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 I tak kumpel do kumpla, czasami sam do siebie, smutno, ale bardzo prawdziwie! Specjalnie nie użyłam "człowiek do człowieka", bo to pojęcie się bardzo zdewaluowalo. Z dużą uwagą i zainteresowaniem przeczytałam, pozdrawiam - baba
Sylwester_Lasota Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no przecież piszę, że cukier jest niesłodki i sól niesłona :). gdyby jeszcze coś nie było jasne, to wiem, że tu i teraz, też wiele rzeczy tak widzę i wiersz doskonale rozumiem :)
maria_bard Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Bardzo dobre. Nie nudziłam się, a nawety przeczytałam trzy razy:-) To dzisiejsza prawda. Jakby świat cofnął się o wiele lat niespodzianie. Pozdrawiam. E.
PaULA-nowa Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Bardzo prawdziwie, to fakt - podzielili nas - a może to my daliśmy się podzielić? Ciekawie u Ciebie. Pozdrawiam:)
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Co przeszkadza: te,ten,te - w dwóch początkowych strofach. Do kompletu dochodzi jeszcze: ty,ty- w pierwszej strofie. Wykluczam z poprawek ostatnie wersy ,w których zaimki rzeczowne mają swoje uzasadnienie. To ( chyba) niepierwsza "garść retrospekcji" ,którą "rzuca" pan na papier.Czemu użyłem słowa: garść? W każdej zwrotce "bania u Cygana". Owa "bania" podparta jest rzeczywistymi realiami ,ale wygląda tak, jakby opisywane postaci rozdzielił "abstynentyzm" albo marskość wątroby ,a nie różnice "wyłuszczone" w wersach zamykających każdy "akapit". Trochę to wszystko zawężone ,ale skoro miało tak wyglądać ,jakby życie "męczyło się" na kilku m/2, trudno - jest to jakaś spójność i konsekwencja.Mimo to temat rozległy , drażni (pewnie tylko mnie) mnie pryzmat. pozdr
Malarz_ Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Ja rozumiem, że było ciężko, ale żeby salicylowy?:-)
Sylwester_Lasota Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 a ja, w wojsku, myślałem, że kolega żartuje kiedy powiedział, że wypije perfumy. wypił :)
M._Krzywak Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 W wojsku to był spirytus w słoiku i jeszcze mi łeb rozbili :) Ale wracając do tematu - tak sobie ostatnio kombinowałem, jak nawrzucali mi od "faszystów i nazistów", że tak naprawdę nigdy nie patrzyłem na człowieka kategoriami - czarny, gej, biały, żółty itp. Nowa (faryzejska) tolerancja właściwie dzieli ludzi na kategorie i to zaczyna troszeczkę bolec.
Emanuel_Wójcik Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 kurwa mać! (czyt. kurde mol) sorry za język, ale pamiętam!!! Czytając nasuwa się tyle pięknych wspomnień.. naprawdę świetne! prosto i dobitnie, tak jak lubie. chapeau bas!
Sylwester_Lasota Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 niestety racja. społeczeństwo dzieli nam się w poziomie, tak jak w wierszu, ale jeszcze wyraźniej w pionie, a taki stan, moim zdaniem, rodzi nieprzyjemne skojarzenia z zaszłościami z przeszłości. o ile zbiorowa amnezja 'dołów' może nie być niczym dziwnym, to dziwi brak reakcji na pogłębiające się różnice, naszych 'szczytów'. właściwie jedyną reakcją jest serwowanie nam co jakiś czas tematów zastępczych, które dla pogarszającej się sytuacji większości z nas nie mają żadnego znaczenia. ostatnio, przy okazji debaty na temat związków partnerskich mój brat powiedział: "ciekawe o jakiej aferze dowiemy się za kilka lat?" :)
M._Krzywak Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Emanuel Wójcik - no wie Pan, teraz to mi się oberwie :) Sylwester Lasota - ale w czym jest problem? Widzi Pan, kto to nakręca - żeby tak podać jeden przykład - za wiersz gdzie padło słowo: "ciota" oburzyła się KOBIETA, żądając sądów, masakry, wyrzucenia autora i takich tam przyjemności. Żaden tzw. "pedał" tym się nie przejmuje, bo go tyle to obchodzi co mnie słowo "białas", czy Murzyna (przepraszam, Afroamerykanina) "czarnuch". Dla mnie to jest nakręcanie właśnie nietolerancji i nazizmu. A swoją drogą, gdzie byli ci piewcy tolerancji w latach 30-tych, kiedy Hitler nakręcał swoją propagandę? Klaskali w rączki, bo się po prostu bali, albo wojna im się nie opłacała ekonomicznie. Stalinowcom wybaczano, a nawet przyznaje się im Noble. I o czym my mamy tutaj pisać?
Malarz_ Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Każdy musiałby być Jezusem Chrystusem, żeby świat był idealny. Głęboką myślą i przekazem jest to, że jakbyśmy nie wybrali, to i tak będziemy oponentami w jakiejś sprawie czy nawet myśli. Tak odczytuję całą treść.
Sylwester_Lasota Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. może właśnie o tym też?
M._Krzywak Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Malarz - a to jest święta prawda Sylwester Lasota - jak pozwolą. Za Lecha i Kwacha wolno było mówić, za drugiego Lecha też. Teraz nie wolno.
Ewa_Krzywka Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Obrazy w wyśmienitym rytmie, budowane chropowatością fraz. Zero przegadania, multum artystycznej treści, uzyskanej poetycką narracją. Całość idealnie trafiona w punkt. Pozdrawiam
Waldemar Talar Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 Witaj - wiersz bardzo prawdziwy . Wszystko to o czym mowa wierszu budzi strach i uśmiech zarazem. Lepiej nie można było Michale napisać . Szacunek za takie pisanie od Waldemara. Przeczytałem kilka razy by poczuć mądrość wiersza . Z poważaniem Waldemar
Rekomendowane odpowiedzi