Lilka_Laszczyk Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Drzewiaste miejsce pod balkonem wybrały sroki na mieszkanie wszczynają kłótnie już od rana i robią straszne zamieszanie biel cudnie łączy się w kontrastach z czernią co stwarza elegancję a hałas ptasi wciąż narasta fruwają piórka czarno-białe nieszczęsny wróbel w nikłych barwach ze wstydu chowa się po krzakach stopiony skromnie z obłokami bo szarość jego byle jaka
Rihtik Stempelek Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Ślicznie zarysowałaś nie tylko srocze kontrasty... - jak najbardziej na plus.
Roklin Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Coraz mniej ptaków w mieście... a szkoda... Lubię sroki, obserwuję je często na własnym ogródku... Ładnie odmalowany krajobrazik, podoba mi się. Ciepło pozdrawiam :)
Magdalena_Blu Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Fajny obrazek, przyczepię się jedynie (nie złośliwie:)) do "mikre barwy" jako mało logiczny zwrot i do słowa "cudnie", a to dlatego, że wprowadza ocenę autora - narzuca ją w pewien sposób - lepszy efekt jest, gdy czytelnik sam dojdzie do takich wniosków. Pozdrawiam:)
Lilka_Laszczyk Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Sroki są uroczymi ptaszkami i zabawnymi, zadekowały się pod moim oknem i tak z obserwacji powstał wierszyk. Dziękuję Stempelku za komentarz i za to sliczne! Lilka
Lilka_Laszczyk Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo się cieszę ,że się podoba. Ot taki sobie letni, sroczy wierszyk. Obserwacja ptaków i ich zwyczajów to niesamowita sprawa Dzięki za odwiedziny Roklinie Lilka
Lilka_Laszczyk Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ale sroki są cudne Magdo! Gdybyś je poobserwowała, to pewnie doszłabyś do podobnych wniosków... Bardzo mi miło, że zajrzałaś do mnie. Pozdrawiam Lilka
Waldemar Talar Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przeczytałem z usmiechem - biedny szary wróbel - sopdobał mi się twój wierszyk - taki lekki i zarazem smutnowesoły . pozd .
Kaliope_X. Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Lilko, bardzo ładny wiersz, rytmiczny i przyjemny w odbiorze. Jeśli pozwolisz, "dośpiewam" kawałeczek od siebie... bo szarość jego taka skromna jednym kolorem smutki kryje gdy sroka z biało-czerni dumna on w barwach ciszy tylko żyjąc co rano damę podpatruje trelem ją wita wciąż głośniejszym niech sroka z pieśni tej zgaduje kto z nich i w czym jest najpiękniejszy :)) Pozdrawiam serdecznie, Lilko! in-h. (P.S. w ostatniej zwrotce, podwójne "się" w dwóch środkowych wersach, może warto coś zmienić?)
Lilka_Laszczyk Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przeczytałem z usmiechem - biedny szary wróbel - sopdobał mi się twój wierszyk - taki lekki i zarazem smutnowesoły . pozd . Małoeleganckich wróbli również coraz mniej na naszych skwerkach i w parkach. Niestety. Dziekuję bardzo Waldemarze za komentarz i pozdrawiam nocnie już Lilka
Lilka_Laszczyk Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kaliope, wytrwała czytelniczko większości wierszy. Na twoją obecność i komentarz zawsze można liczyć. To bardzo miłe. Dzięki za zwrócenie uwagi w sprawie "się". Poprawiłam. Bardzo zabawnie i w ptasim tonie dopowiedziałaś ciąg dalszy do mojego wierszyka. Wiersz prosty i taki miał być w założeniu. Nie zawsze musimy się zajmować sprawami miłości i egzystencjalizmu, nieraz fajnie jest popatrzeć i spróbowac skomentowac to co najbliższe za własnym oknem. Dziękuję bardzo Kaliope i miłych snów Lilka
Nata_Kruk Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Lilko, wdzięczna ta opowiastka. Widzę, że dokonałaś zmian, z korzyścią dla wiersza i dobrze. Ja bardzo lubię wróble, za ich szarość właśnie, ale sroki też ładne, prawie we frakach.. ;) Fajny, dla mnie mimo wszystko, radosny wiersz. Pozdrawiam... :)
Kaliope_X. Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Prosty, ale bardzo udany. zmiana jak najbardziej ok! :) Masz rację, Lilko, lżejszy temat również może przynieść ważne refleksje. A piękno znajdzie się wszędzie wkoło, według własnej wrażliwości. dziękuję i również życzę spokojnej nocy, :)
Lilka_Laszczyk Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Sroki są bardzo zadziorne i straszne z nich awanturnice. Jeśli napadają na innego ptaka to nigdy osobno, a zawsze w parze albo nawet trójkami. Są inteligentne i mają piękny wygląd. Ale wróble też mają coś w sobie. Może własnie tę skromna szarość... Dziekuję Nato za wizytę. Miło Cię znów widzieć. Pozdrawiam serdecznie Lilka
Oxyvia Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Ładny obrazek z podtekstem. :-) Ptaki jak ludzie: jedni są wystrojeni, kontrastowi i krzykliwi, a inni są szarzy, skromni i niewidoczni, wstydliwi i kryjący się w cieniu... Na duży plus. :-)
Lilka_Laszczyk Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oksywio, Faktycznie wiersz jest z podtekstem. Chociaż niekoniecznie trzeba go w ten sposób odczytywać. Zwykle zwracamy uwagę na ludzi krzykliwych i głośnych. Przyciaga nas również inność, barwność. A takie cechy jak skromność, "szarość" zaczyna się doceniać dopiero po jakimś czasie. Dzięki za komentarz i plusika. Pozdrawiam burzowo (tak u nas na Pomorzu grzmi, że aż strach pisać) Lilka
Sylwester_Lasota Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 o!!! tak, jak lubię :). prosto, ciekawie i bez zadęcia :), a można się czegoś więcej doczytać :) i tak trzymaj :). K. I. Gałczyński O wróbelku Wróbelek jest małą ptaszyną, Wróbelek istotka niewielka, On brzydką stonogę pochłania, Lecz nikt nie popiera wróbelka. Więc Wołam: Czyż nikt nie pamięta, że wróbelek jest druh nasz szczery?! Kochajcie wróbelka, dziewczęta, kochajcie, do jasnej cholery! :))) pozdrawiam i do poczytania :)
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 do ŚWIERSZCZYKA czy podobnych publikacji dla dzieci całkiem godny i dobry tekst - niestety, dorosłym czytelnikom tekst siłą nrzeczy wydaje się naiwny i infantylny; J.S
cezary_dacyszyn Opublikowano 7 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2012 Passer domesticus contra Pica pica ... Szans nie ma ... Chyba , że ktoś ma zmysł ornitologiczny , to i w wróblu dostrzeże piękno . Ale moja dobra rada od faceta : Ty się tak ptakami nie interesuj !!! ;-) Serdecznie , Czarek :-)
teresa943 Opublikowano 9 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2012 uśmiecham się...sroki kojarzą mi się z "jazgotem" niektórych pań, którego nie znoszę ;) natomiast kocham szarość wróbelków...one, takie skromne a tak pięknie ćwierkają od rana :) serdecznie pozdrawiam Lilko :)) Krysia
Rekomendowane odpowiedzi