Hanna_Werdenowska Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 22.12.2011 A kiedy odejdę daleko, daleko gdzie rozum nie sięga I bliscy przestaną być bliscy Czy będę chciała pamiętać Skrzyp żwiru, chłód wody Szum liścia na wietrze o świcie. A jeśli już będę pamiętać, to wszystko co dzisiaj coś znaczy Czy będę tego żałować Gdy będą mnie kochać inaczej. A kiedy już zasnę głęboko, głęboko jak w studni najgłębszej I nikt mnie już nie obudzi Czy będę chciała pamiętać Szept lasu, śpiew ptaka I zapach pościeli suszonej w ogrodzie. A jeśli już będę pamiętać, to wszystko co dzisiaj coś znaczy Czy będę tego żałować Gdy będą mnie kochać inaczej. A kiedy odejdę i zasnę, odejdę i zasnę w niebycie Nie będę już chciała powracać Przestanie bawić mnie życie Twój śmiech, twój płacz I odgłos kroków na schodach. I jeśli będę pamiętać, to wszystko co dzisiaj coś znaczy Nie będę żałować tego Że kochać cię będę inaczej.
marta_sawicka Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 Bardzo mi sie podoba ,pozdrawiam:)
adam_bubak Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 kolejny wiersz sponsorowany przez wielokropek. można już zacząć układać antologię.
Alicja_Wysocka Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Droga Autorko, można wejść w "edycja" i usunąć kropki. Niczego przecież nie wnoszą, wyglądają tylko jak obcięte kocie wąsy z jednej strony. Pozdrawiam życzliwie :)
giga darejko Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Owszem, wnoszą. Np luki w pamięci "bohatera" danego wiersza. Luki,które wynikają z "akcji" utworu. Wielokropek – znak interpunkcyjny w postaci trzech umieszczonych obok siebie kropek (…) używany przeważnie na końcu zdania, dla zaznaczenia fragmentów pominiętych: Dawno, dawno temu… Zaczął recytować: „Ruszyła maszyna…”, ale dziecko mu przerwało. Jest używany także przed nieoczekiwanymi słowami. Konsument wysłał list wprost do… prezydenta. Wielokropek w nawiasie kwadratowym oznacza pominiętą część cytatu. Który skrzywdziłeś człowieka prostego […] Nie bądź bezpieczny. Poeta pamięta (Czesław Miłosz Który skrzywdziłeś...) Należy wielokropek odróżniać od wykropkowania, gdzie każda z kropek odpowiada pominiętej literze: — K.... — zaklął chuligan. Może autorka chciała pominąć coś co podmiot napaplał ;P
Alicja_Wysocka Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Ups. Wielokropki nic nie wnosiły w powyższym wierszu, to chciałam powieddzieć :)
giga darejko Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Domyślałam się, ale moja wredna osobowość "ścisłowca" musiała wtrącić swoje trzy grosze, pozdro ;)
Rekomendowane odpowiedzi