Biała Lokomotywa Opublikowano 10 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 niektóre kamienne tablice są jak pamiętniki grzbiety odległych dachów giną w zmierzchu białych wersów wczoraj mówiłeś do widzenia słodkie śliwki wytarte w obrus na trzy krzyże po Chrystusie tracą gładkośćnie gniewaj się każda droga ma swój koniec wypukłymi kropkami pytam jak daleko sięgać w skrzynię gdzie buty szukają roz-wiązania i słychać muzykę Ravela
Ela_Ale Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Narysowałaś wyrafinowaną wizję arki przymierza. Oby tylko za wiele nie zakazywała...Wrażenia z życia zapisują się w drodze, potem w pamiętnikach. Nie trzeba rozgrzeszenia. Takie mi poprzychodziło coś... A teraz specjalnie dla Twoich wierszy, po podejrzeniu o rywalizację (okazało się nieporozumieniem): :))))))))))))))))))))))))))))) wyścig z lokomotywą po Himalajach po morzu martwym czerwonym i żywym zdyszana gonię rozpędzoną zaglądam w klatki okien słucham gwizdu stukotu kół przed tunelami chowam głowę pod którymś czeka gilotyna nie wiem pod którym Pozdrawiam. Elka.
Anna_Para Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Niejednoznaczny ten obraz: Znalazłam się na chwilę nad wiekiem Arki Przymierza, zaraz - na małym cmentarzu za miastem, nad epitafiami, rytymi w kamieniu. Refleksyjnie i pięknie, Biała Lo. Gratuluję, Para:)
Gość Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. owszem klimat, taką swoistą tajemniczość i treść ten utwór ma. ale mnie na przykład przeszkadza zbyt irracjonalne potraktowanie kamiennych tablic. bo stwierdzenie, ze "wydają na świat pamiętniki" jest zanadto bajkowe. lepiej byłoby: "niektóre kamienne tablice są jak pamiętniki świata" i dalej jak jest. pozdrawiam Lokomotywo :)
Biała Lokomotywa Opublikowano 11 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ha, ha - super:) Cięcie wersów mam już we krwi - fakt, podobnie jak Himalaje:) Bardzo mnie za to cieszy zaglądanie w okna i słuchanie stukotu:) Dzięki:) Pozdrawiam również.
Biała Lokomotywa Opublikowano 11 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Aniu, dziękuję - cieszę się, że tak odczytałaś wiersz i że "refleksyjnie":) Pozdrawiam.
Biała Lokomotywa Opublikowano 11 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Muszę pomyśleć, nad "irracjonalnością" i Twoimi sugestiami - dziękuję:) A, że tajemniczy - trudno mi pozbyć się maniery hermetyczności - chyba to jest silniejsze ode mnie - pewnie z czasem może uda mi się to przekuwać w coś bardziej jednoznacznego:) Będę kombinować z tablicami:) Pozdrawiam.
Grażyna_Kudła Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Bywa, że pamiętniki, których się nawet nie pisze- stają się jak kamienne tablice... Tak misię podumało pod Twoim wierszem, Lo. Pozdrawiam, Grażyna. :)
Gość Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Muszę pomyśleć, nad "irracjonalnością" i Twoimi sugestiami - dziękuję:) A, że tajemniczy - trudno mi pozbyć się maniery hermetyczności - chyba to jest silniejsze ode mnie - pewnie z czasem może uda mi się to przekuwać w coś bardziej jednoznacznego:) Będę kombinować z tablicami:) Pozdrawiam. ja myślę ze to nie jest "maniera" bo to słowo kojarzy mi się z negatywnym odczuciem - z takim trochę pójściem na łatwiznę. a Twoje teksty są przemyślane i w sumie w odbiorze znaczenie ma "poziom fal" :) pozdrawiam równiez Lokomotywo :)
Emmka_Szlajfka Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 ciężko i duszno aż mnie rozbolały ręce..., wiersz każe myśleć. grzebie w duszy i zmusza do refleksji. na szczęście muzyka złagodziła ból. i żeby było jasne: na bardzo:)), pozdrawiam:)
adam hoff Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 To zbiór ładnych (poza banalną kursywą) wersów, układających się w sens dowolny i niezobowiązujący... Wiersz nie tyle hermetyczny, ile niedopracowany... Szkoda.
Ran_Gis Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 -z wyciągniętymi rękoma wypukłymi kropkami pytam.. wszystko (jasne !) ciemne.. poz Ran
Biała Lokomotywa Opublikowano 12 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Muszę pomyśleć, nad "irracjonalnością" i Twoimi sugestiami - dziękuję:) A, że tajemniczy - trudno mi pozbyć się maniery hermetyczności - chyba to jest silniejsze ode mnie - pewnie z czasem może uda mi się to przekuwać w coś bardziej jednoznacznego:) Będę kombinować z tablicami:) Pozdrawiam. ja myślę ze to nie jest "maniera" bo to słowo kojarzy mi się z negatywnym odczuciem - z takim trochę pójściem na łatwiznę. a Twoje teksty są przemyślane i w sumie w odbiorze znaczenie ma "poziom fal" :) pozdrawiam równiez Lokomotywo :) Jak zwał tak zwał, nie będę się zapierać kopytami - miło, że tak uważasz:) Pozdrawiam oczywiście:)
Biała Lokomotywa Opublikowano 12 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za grzebanie w wierszu i że gdzieś tam trafia:) Pozdrawiam:)
Biała Lokomotywa Opublikowano 12 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Trudno mi powiedzieć, że niedopracowany, bo każdy wers ma swoje znaczenie i jest przemyślany. Bardzo możliwe, że poziom pisania można nazwać jako "niedopracowany" - jak na razie, po prostu taki jest:) Banalna kursywa jest banalna - z pełną świadomością, trudno ją zmienić bez zmiany całego wiersza. A czy szkoda? - mnie jakoś nie bardzo, choć jak najbardziej będę miała to na uwadze:) Miło było gościć:)
Biała Lokomotywa Opublikowano 12 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jasne, że ciemne:) Hej Ranie.
Biała Lokomotywa Opublikowano 12 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nawet niepisane pamiętniki istnieją. Kamienne tablice, mają taką właściwość, że przywołują w pamięci splot zdarzeń, jakby je pisały. Pozdrawiam również:)
teresa943 Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2011 czytam z zadumą - "kamienne tablice" w tym wierszu kojarzą mi się bardziej z nagrobkami, każdy z nich jest niepowtarzalnym "pamiętnikiem" (historią) czyjegoś życia. jeśli jednak czytać pod kątem biblijnych tablic (dekalog), wtedy zgadzam się z sugestią Popsutego ;) podziwiam Twoje wiersze Lo, zawsze budzą osobiste refleksje, tzn. przemawiają do Czytelnika a o to przecież Autorowi chodzi. cieplutko pozdrawiam :)) Krysia
Nata_Kruk Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2011 Biała, w mojej sieci nieźle grzebią... mieliło mi "wejście" postu tak długo, że zapobiegawczo skopiowałam... po chwili zniknęłam z "horyzontu"... ale już nie muszę drugi raz myśleć..;) "z wyciągniętymi rękoma"... tytuł spinam bezpośrednio z ostatnią strofką, co potęguje nie tyle samo.. pytam.., ale chyba bardziej chęć uzyskania konkretnej odpowiedzi, jak daleko sięgać, by szukać rozwiązania... dobrze, że w tle jest muzyka, to pomaga szukać, chyba.. ;) Klimatycznie jest w całej treści. Pozdrawiam... :)
Marek_Dziekan Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2011 To się nie uda, buty niczego raczej nie załatwią i rozwiązania nie odnajdą, poprowadzą wprawdzie w oczywistość świata, szarą rzeczywistość z muzyką Ravela w tle ale taki już nas los. Te krzyże nigdy nie obiecywały drogi prostej i równej słodkości jesiennych śliwek, które z reguły nie bywają robaczywe, w życiu niekoniecznie to się sprawdza. A w skrzynię zawsze sięgać będziemy najczęściej dzieje się to bezwiednie. Wówczas te wyciągnięte ręce pochwycą nie dłońmi lecz sercem… To dobry wiersz.
Rekomendowane odpowiedzi