JacekSojan Opublikowano 21 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 gdybym umiał napisałbym ten wiersz w twoim języku ale że tak nieziemski musiałbym urodzić się gdzieś w gwiazdozbiorze Perseusza Pegaza czy Rzeźbiarza albo choćby w Peczu nie wiem jak jest po węgiersku słodycz mam ją na podniebieniu bezustannie a język otulony wokół ciebie pragnie trwać na zawsze w tym jednym jedynym powtarzając w pragnieniu słodycz słodyczy o śliweczko-węgierko
dawniejbezet Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Przeczytane! Żart oparty na Wielkiej Literze w tytule? A gdyby zachować tylko małe litery w całym wierszyku? Tuż przed pointą myślałem, że jednak chodzić będzie o "węgrzyna". Podziwiam sprawność języka (taką trąbkę rzadko kto...). Perseusz, Pegaz, Rzeźbiarz - retoryczna triada, chyba zbyt 'pusta' (podejrzewam konteksty sytuacyjno-personalne, ale to nie ma znaczenia dla czytelnika). "pragnie trwać na zawsze w tym jednym jedynym powtarzając w pragnieniu słodycz słodyczy" - to powinieneś (może? chyba?) podwiesić jako motto-sygnaturkę dla Jacka Sojana (nie tylko na poezja.org). Pozdrawiam
dzie_wuszka Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ładnie :)
Dorota_Jabłońska Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Soczysty kondensat wzmaga apetyt! Sugestywne! Wyrafinowane! Smaczne! Pozdr.
H.Lecter Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Gdy pojawił się Perseusz, Pegaz i Rzeźbiarz - zadrżałem ;) Na szczęście wykręciłeś się lirycznym sianem, dowartościowując Pecz... :) Lekkie, smaczne, podniebienne.
Ran_Gis Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 ...niewiem jak to się skończy , aby giwecz nie zamienił się w niwecz - powodzenia Ran
JacekSojan Opublikowano 21 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 dawniejbezet.; :)! nazwy własne konsekwentnie piszę zawsze z dużej, bo popatrz: co by niby znaczyło pecz? albo myślenice? co to niby byłoby takiego? albo choćby gwiazdozbiory: rzeźbiarz, perseusz? co do gwiazdozbiorów: te wymienione istnieją na północnym i tylko jesiennym niebie, a jak wiesz śliweczki wtedy właśnie uwodzą, kuszą... :))! J.S ------------------------------------------------------------------------------ dzie wuszka.; :))! J.S ------------------------------------------------------------------------------ H.Lecter.; mój skrzydlaty osiołek (we mnie) bardzo lubi "liryczne siano"; skoro tak smakuje Smacznego! :)! J.S
JacekSojan Opublikowano 21 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :)! co bardziej wyrafinowani amatorzy wolą Węgierkę w płynie, jako śliwowicę, ale tą można spotkać tylko w okolicach Nowego Sącza... :)! J.S
JacekSojan Opublikowano 21 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Ran Gis.; odpowiem, jak mię objaśnisz, co to takiego giwecz? ...?! J.S
Leokadia_Koryncka Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. słów kunsztownych kolia. z dużej w tytule, erotykiem powiało:) pozdrawiam...
Franka Zet Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Słodko się czyta. Najlepsze są przymrożone węgierki - te ostatnie, teraz w końcu października. Mam uwagę co do tytułu - Węgierka z dużej, żeby sprowadzić myśl na manowce, ale bez 'pewnej', bo 'pewna Węgierka' wskazuje zbyt mocno na kobietę, której ojczyzną są Węgry. Wprowadzenie Peczu między gwiazdozbiory - świetne. Pozdrawiam.
Ran_Gis Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 ...potrawa węgierska. pozdr. Ran
Monika_Gromala Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 [quote]a język otulony wokół ciebie tylko nie to!
Boskie Kalosze Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ładne :-) Choć Węgierki też bywają różniaste ;-) Tolar Tolar słodka Tolar odkąd poznałem Tolar twoja zwyczajna śliwka stała się dzika z hektara wieczorów płodzę więcej wierszy Tolar oddaje czego żałowałaś latami Tolar Tolar słodka Tolar cały rok nosi za mną imiona Ogrodników i moje w ogrodniczkach
JacekSojan Opublikowano 21 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Ran Gis.; no to odetchnąłem, bo pozostajemy w temacie! :) J.S Leokadia Koryncka.; erotykiem musiało powiać, bo ja gdy piszę nawet o spuście surówki w hucie też mam erotyczne skojarzenia! :) J.S Franka Zet.; zgoda - przemrożone są nie tylko naj-słodsze, ale także już z procentami, bo sfermentowane! :)) J.S Monika Gromala.; no wiesz? bez tego wiersz traci sens! ! J.S Boskie Kalosze.; bosko korensponduje - słodki wiersz! J.S
Fanaberka Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Wolę go w pierwszych trzech zwrotkach - w czwartej robi się strasznie namolny, aż trudno to zjeść. Znaczy się: znieść. ;)
Stefan_Rewiński Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Czytałem już, teraz też dobry, szczególnie, że od śliwki do śliwowicy jeden krok, jak do zakochania. Pozdrawiam Jacku.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Fajny wiersz przeczytałem kilka razy i jakbyś tak bez ostatniego wersu to puścił czy nie byłoby ciekawiej Czytelnik pozostawiony w niepewności o jaką Węgierkę tu idzie? pozdrawiam Jacek
Jolanta_S. Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Jacku, śliweczka-węgiereczka - na zewnątrz słodycz - dlatego otulona językiem - środek robaczy i jeszcze pestka - biedula peel, narobił sobie apetytu, a zjeść nie może...nic dalej nie powiem!
JacekSojan Opublikowano 22 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bez czwartej i pointy nie byłoby wiersza! ? ps.; ta "namolność" jest świadomą organizacją tekstu... pozdrawiam :)! J.S
Rekomendowane odpowiedzi