Almare Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 DO MIŁOŚCI przypłyń do nas choć na krótko przypłyń nawet małą łódką albo brzegi niech połączy mostek jakiś może kładka albo lina nawet cienka byle tylko my oboje małą tratwą pod żaglami w ciepłe morza z marzeniami na golasa pod palmami byle razem byle sami to nie ważne że listopad że już zimno i ponuro z wiatrem jakimś z byle chmurą w ciepłe morza z marzeniami latać razem z motylami my wszyscy my zakochani LOT i co się stanie co się stanie jak odlecimy jak dwie kolorowe banie do nieba do nieba w tęczę i co się stanie co się stanie gdy zjemy kawałek chmury na śniadanie a tańczyć będziemy cały dzień nic będzie pięknie zamknij oczy dotknij mnie dotknij mnie wyjątkowo nie chcę zwykłego przyziemienia chcę odlecieć w błękit zbełtany poetycką frazą w żadnym razie sam z tobą pełnym gazem POEZJA piszcie poezje nie musi być wielka wystarczy szepnąć dwa słowa kocham cię tak cicho że słychać jak pęka mała mydlana bąbelka albo spacer we dwoje nastroju kropelka niewielka tak krucha jak mała mydlana bąbelka piszcie poezje panowie nie jest to trudne, wcale poezją może być wszystko spojrzenie głos diament piszcie poezje dla kobiet
Marcin B Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Przez chwilę byłem przerażony, że to na serio :O. No ale tak to ok, też jestem wrogiem tego całego banału, chociaż wiersz z okazji dzisiejszego dnia napisałem (nie ma tam na szczęście bąbelek ani zbełtanego błękitu :D). Pozdrawiam.
Almare Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to może nam pokażesz to dziełko :))) przerażonko?! :)) takie sympatyczności w błękitach, bąbelkach, na tratwach, chmurach. Walentynki to Walentynki, rządzą się swoimi prawami i wierszyki dla Walentynian też. :)))
HAYQ Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 to ja tradycyjnie i tanio ♥ walę tynki ♥ ((¨ `v´¨ )) ..`-.¸.-` ;)
Almare Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mam Twoje "walę tynki" w zbiorach. :))))))))
Dorota_Jabłońska Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Almare, bardzo podoba się Twój wiersz. Mówcie co chcecie - baba jezdem i już! Zamieniłabym tylko "będzie pięknie" na "pięknie będzie", ponieważ takie przestawienie wg. mnie dodaje obrazkowi więcej entuzjazmu. Bąbelki są świetne, jednak niepotrzebnie dwa razy - wg. mnie. Reszta fruwa!!! Pozdrawiam :)))))
Fly Elika Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Takie twoje 'odchmurnione' wierszysko, samo lata i się wzlata :). Początkowo miałam wrażenie, że się jąkasz przez to samopowtarzanie. Ludzkie to przecież i nawet dobrym oratorom się zdarza. Pisanie podobno bardzo pomaga w przypadku, gdy komuś to wymyka się więcej niż zgłoskowo, czyli i frazowo :)). Rozbuchany, chwilami tylko śmiesznie nastrojowy wierszyk. Pasuje na dzisiejszy valentititinkowy dzień :). Serdecznie pozdrawiam
Marcin B Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to może nam pokażesz to dziełko :))) przerażonko?! :)) takie sympatyczności w błękitach, bąbelkach, na tratwach, chmurach. Walentynki to Walentynki, rządzą się swoimi prawami i wierszyki dla Walentynian też. :))) To taka okolicznościowa rymowanka, także proszę nie patrzeć surowym okiem ;) Czasami myślę, że jesteś drzewem, Zielonym jak cichy most do wczoraj. Piszę ten wiersz, bo może nie wiesz, Jak lubię tam chodzić co wieczora. Czasami myślę, że jesteś zmierzchem, Preludium przed każdym kamieniem snu. Pojawiasz się i zabarwiasz przestrzeń, Kwitnącym od dawna kwiatem bzu. Czasami myślę, że jesteś mną, Bo umiesz smutnieć o czwartej nad ranem. Policzki miasta spływają mgłą, Znam je, jak Twoje już, na pamięć.
Baba_Izba Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Każda miłość jest piękna, każdy wiersz o miłości cenny, Almare, pięknie piszesz, ludzie: kochajmy się, miejmy trochę dystansu do siebie i świata, bierzmy co można na wesoło! Miłości i czułości życzę Gospodarzowi i Jego Gościom - baba
Almare Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to może nam pokażesz to dziełko :))) przerażonko?! :)) takie sympatyczności w błękitach, bąbelkach, na tratwach, chmurach. Walentynki to Walentynki, rządzą się swoimi prawami i wierszyki dla Walentynian też. :))) To taka okolicznościowa rymowanka, także proszę nie patrzeć surowym okiem ;) Czasami myślę, że jesteś drzewem, Zielonym jak cichy most do wczoraj. Piszę ten wiersz, bo może nie wiesz, Jak lubię tam chodzić co wieczora. Czasami myślę, że jesteś zmierzchem, Preludium przed każdym kamieniem snu. Pojawiasz się i zabarwiasz przestrzeń, Kwitnącym od dawna kwiatem bzu. Czasami myślę, że jesteś mną, Bo umiesz smutnieć o czwartej nad ranem. Policzki miasta spływają mgłą, Znam je, jak Twoje już, na pamięć. Marcinie, to jest super! i bardzo inspirująco:jesteś moim zmierzchem wschodem gorącym wiatrem haustem zimnym wody zapachem jak wszystkie świata kwiaty zmysłów chętnych burzą gromem rajem pozdrawiam :))))))))
Almare Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. miłość jest piękna niech nas kołysze śląc zmysłów burzę spojrzeń ciszę dzięki za czułość
Almare Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki. już tłumaczę niedoskonałości warsztatowe. Wierszyki powstawały w różnym czasie ale zawsze od jednego kopa i w tych drobnych potknięciach jest zapisana ta chwila, są przez to, dla autora, bardziej autentyczne i cenne. Co do " będzie pięknie" - przeczytaj to z pauzą akcentując pytająco "będzie" - jak będzie? Czyli: "będzie ?" ... pięknie. W końcu chodzi o to, by ukochana zapamiętała słowo "pięknie" . Zostawienie "będzie" na końcu niweczy przekaz dla ukochanej - wiemy przecież, że "będzie", będzie. Chodzi o podkreślenie, mocniejszy akcent, dla "pęknie". I tu został odkryty chytry plan peela. Bąbelki są tak wesołe, że autor postanowił uwiecznić je dwa razy. Wierszyk mógłby obyć się bez zwrotki trzeciej, ale dajmy istnieć bąbelce o jedną zwrotkę dłużej. :)))) pozdrawiam.
Almare Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiersze walentynkowe muszą mieć taką właściwość, że dadzą się wyrecytować, dajmy na to, na kolanach. A to sytuacja skomplikowana: kolana, kwiaty, recytacja. Każdy kto próbował zagrać taką scenę wie, jak trudno być przekonywującym. Tekst z założenia musi być prosty, zrozumiały dla mówiącego i dla obdarowywanej. Powtórzenia: fraza - i co się stanie/ przeczytaj tak: akcentujesz "i " ... reszta wyzywająco, mocno. fraza - co się stanie/ zapytaj cicho, łagodnie. te same słowa ale inne akcenty emocjonalne - inne znaczenia. jąkanie to zupełnie co innego. :)))) Pozdrawiam.
teresa943 Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Almare, jak ja lubię te Twoje spontaniczne i proste wyrażanie uczuć :) przecież tak się mówi (szepcze) ukochanej (ukochanemu) słowa od wieków znane wszystkim zakochanym w niecodziennych sytuacjach np. z bukietem róż ...na kolanach czy z naręczem bzu...dobrze, gdy się je słyszy tak zwyczajnie na co dzień, nie tylko od święta, jednym słowem...wiersze naturalne, czułe, piękne i radosne :):) w podzięce życzę Ci z całego serca miłości, radości i poczucia humoru dziś i jutro i pojutrze...zawsze :))))) serdecznie pozdrawiam - Krysia
Almare Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, tak, Krysiu. Bądźmy lirycznie szaleni przez chwil kilka lub jeszcze lepiej - nieustannie. :)))))))) Pozdrawiam, ściskam.
Fly Elika Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiersze walentynkowe muszą mieć taką właściwość, że dadzą się wyrecytować, dajmy na to, na kolanach. A to sytuacja skomplikowana: kolana, kwiaty, recytacja. Każdy kto próbował zagrać taką scenę wie, jak trudno być przekonywującym. Tekst z założenia musi być prosty, zrozumiały dla mówiącego i dla obdarowywanej. Powtórzenia: fraza - i co się stanie/ przeczytaj tak: akcentujesz "i " ... reszta wyzywająco, mocno. fraza - co się stanie/ zapytaj cicho, łagodnie. te same słowa ale inne akcenty emocjonalne - inne znaczenia. jąkanie to zupełnie co innego. :)))) Pozdrawiam. Tak więc :)) Almare w całości śmiesznie i z nastrojem Walętynowy zespół wiersza, ale mnie rozbawił teraz twój komentarz i inne :)))) w odniesiesieniu do twojego wiersza. Mam noska, i lubię kiedy tak komentujesz. Ważny wg mnie, jest tutaj taki od autorski komentarz dla czytelnika i również piszących, zwłaszcza tych czasem słuchowców w rymowanych (np. ja :)). Przecież wiersz powinien być przede wszystkim w miarę, jak najlepiej odczytany. Dzięki za to wyjaśnienie i pisz tu tak do mnie jeszcze :)). Swoją drogą to dobry współczesny, okazjonalnie akcentujący utwór. Współczesna dobra poezja nie jest łatwa. I to tyle, jak na razie ode mnie. Serdecznie ;-)
Almare Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiersze "współczesne", lub inaczej, forma, w której są tworzone uniemożliwia ich recytację. To jest poezja do odbioru bardzo osobistego, intymnego: autor i czytelnik. Można to sprawdzić - ja sprawdzałem, dając do recytacji fachowcom wiersze( z naszej stronki) dobrych autorów: polegli - czytając najbliższym. Ciekawe jest to, że w wierszach rymowanych występuje czasem podobny problem - sylaby, ok; rymy, ok - ale do głośnego czytania, tak by zainteresować słuchacza, wiersz się nie nadaje. Wielu czytelników przenosi sposób czytania wierszy współczesnych na wiersze rymowane - a to jest błąd. Tych wierszy tak czytać nie wolno. Tak samo, jak nie wolno czytać wierszy współczesnych, przykładając do nich miary z wierszy rymowanych. To zupełnie oddzielne światy. Pozdrawiam.
kuba skawa Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 piszcie poezje panowie ... piszcie poezje dla kobiet Jeżeli nie dla kobiet, to nie warto :))
Almare Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :))))))))))))))))
zak stanisława Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Almare, potrafisz doskonałym tłumaczeniem w komentarzach nauczyć conieco i za to jestem ci wdzięczna, za wiersz dziękuję, i szkoda, że dziś nie bąbelkuję.. cmook
Rekomendowane odpowiedzi