Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

niby nic ale jednak takie jakieś zgrabne, trudno ocenić mi ten eksperyment i tym samym trudno też pochwalić. Można następnym razem pokazać coś znacznie bardziej klasycznego i udowodnić, że to nie jakiś przypadkowy wymysł. Oglądać się jeszcze da, ale jak przeczytać...interpretacja jest, ale ona jest też w grafice, filmie, muzyce, więc co to jest...banał to na pewno nie jest
pozdrawiam

Opublikowano

niby nic ale jednak takie jakieś zgrabne, trudno ocenić mi ten eksperyment i tym samym trudno też pochwalić. Można następnym razem pokazać coś znacznie bardziej klasycznego i udowodnić, że to nie jakiś przypadkowy wymysł. Oglądać się jeszcze da, ale jak przeczytać...interpretacja jest, ale ona jest też w grafice, filmie, muzyce, więc co to jest...banał to na pewno nie jest
pozdrawiam

• 8 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

W jaki sposób?
    • A co z owocami? Kwiaty nie zakwitają na próżno.

Najlepsze.
    • Mało tu elementów lirycznych. Czy naprawdę da się całe życie streścić w 14 linijkach - od poznania ukochanej osoby aż do szczęścia z rodziną? Siłą rzeczy nie ma tu nic ciekawego, bo jak się za dużo rzeczy robi na raz, to nic nie wychodzi dobrze. Wątek imienia jako coś,co spaja treść i różne wątki - to akurat dobry pomysł, gorzej z realizacją.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

A gdzie indziej zapamiętać cokolwiek?   Straszliwie oklepane.     Pędzisz jak pendolino, tylko liryka została zapomniana na pierwszej stacji.     To znaczy co konkretnie?     Jak wyżej. Zamiast odwoływać się do  nudnych, wtórnych ogólników pokaż, że to co mówisz, jest prawdą.     Schematyczne pustosłowie. Wyrzucić, zapomnieć, i nigdy więcej nie dać się skusić na takie kaznodziejstwo. Oczywiście nie neguję, że to słuszne stwierdzenia. Wiersz jednak wcale nie musi mieć racji, nie powinien pouczać, powtarzać dobrych rad ciotki Klotki rzucać pseudofilozoficznych mądrości tzw. życiowych, niczym pereł przed wieprze. Nie dawaj czytelnikowi usmażonej ryby na tacy, daj mu wędkę, żeby sam odkrył dla siebie jakieś przesłanie. Większość dojrzałych odbiorców może poczuć się jak dzieci w podstawówce, bo to mniej więcej przekaz na tym poziomie, a chyba aspirujesz znacznie wyżej.

Czy przedświat może być młody? Jest przecież przestrzenią, która istniała zanim słowo stało się światem.     To jest jedna z tego rodzaju metafor dopełniaczowych, od których trzeba się trzymać z daleka, bo zionie na kilometr grafomanią.     Puenta ambiwalentna, z jednej strony - do bani, z takim banałem i to na samym końcu, z drugiej - przecież o to w wierszu chodzi, do tego zmierza cały przekaz. Nie wiem, czy np. nie przeniósłbym tego na początek utworu - punktem wyjścia może być coś oklepanego, bo można się spodziewać, że w dalszych częściach zostanie to pokazane od niebanalnej strony.     Wiersz dla mnie tu się kończy - a w rzeczy samej wcale nie, bo przecież zaczyna od nowa - jak Uroboros. A w ogóle o tej porze słabo już widzę, więc przeczytałem 'pomagiczny deszcz' i nie potrafię sobie tego wytłuc z głowy. Ze wszystkim znaczeniami, które znajdują w tekście punkty zaczepienia.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...