Who Knows Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Po co więc narzekać, że lata biegną jak szalone? Czy nie prościej było zostać przy teorii, że ziemia jest płaska?!
zak stanisława Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 mozna nie narzekam, :) życzę! dużo zdrowia.....etcetera! Niech Swiatło i Ciepło Wieczerzy Wigilijnej będzie z Tobą przez cały następny Rok. niech drogi się nie zwężają a lata tak nie gnają :P Cmoook
Vera_Ikon Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Ludowość nie miała czasowi za złe, że biegł. Zresztą on nie biegł, bo nie był linearny, a kolisty :) Tytuł mnie zwabił - bardzo magnetyczny. Ale troszkę się rozczarowałam. Miniaturka zgrabna - tylko założenia błędne. pozdr serdecznie weronika
a._mrozinski Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Niezłe, choć tytuł wprowadza trochę w błąd. Myślałem, że będzie inspiracja piosenkami ludowymi. Arek
Who Knows Opublikowano 20 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Ludowy wiersz o przemijaniu - tytuł to jes klucz. Łatwo się zgubić - wiem. Trzymajmy się więc klucza. Vera Ikon, ludowość za złe nie miała - to jasne. Ludowość zatem zawsze (odkąd pamiętam) nie rozumiała wielkomieszczańskiej cywilizacji. A cywilizacja równa się postęp, postęp równa się pęd, prędkość, czas, przestrzeń. Przyszłość... Tak więc, wiersz o przemijaniu to obserwacja ludowości tego właśnie pędu. I krytyka wobec niego... Reszty nie chcę dopowiadać, zostawiam dla potomnych... Zak stanisława, dziękuję za życzenia, również życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia. Arek, dzięki bardzo za czas poświęcony na przeczytanie i pochlebny komentarz. Pozdrawiam serdecznie, ludowo serdecznie!
Who Knows Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a co to zmienia? Czasoprzestrzeń.
lubię latawce Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 wow! a może tak: ludowy wiersz o przemijaniunarzekać, że lata biegną jak szalone; co to zmienia? czasoprzestrzeń no, do takiej dzie wuszańskiej wersji (;*) to ja bym się nawet uśmiechła :D zdrówko! andżela
Vera_Ikon Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Piszesz, że czas i przestrzeń to cywilizacja? Chyba nie o to Ci chodziło, choć tak wynika ze zdania :) Moim zdaniem w wierszu jest zawarte mniej niż chciałaś. Wiadomo, że interpretuje się zawsze po swojemu i zawsze można coś dodać lub ująć, ale Twój wiersz nie zawiera w sobie wszystkiego o czym teraz piszesz. I pozostaję przy swoim: tradycyjna kultura ludowa nie narzeka, że lata biegną jak szalone, bo dla jej przedstawicieli (czy bardziej: nośników) czas nie biegnie jak szalony. I nie potępia postępu, pędu, cywilizacji, miasta... bo żyje sama sobą i w sobie, a przynajmniej się stara. Dlatego właśnie uważam, że w samym założeniu wiersza jest błąd. Pozdrawiam serdecznie i świątecznie weronika
Ewa_K. Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 a przy płaskiej ziemi nie odczuwa się przemijania?
Rekomendowane odpowiedzi