Wiechu J. K. Opublikowano 10 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Czy opisanie rożnych aspektów życia z sensem w kilku, kilkunastu czy też w kilkudziesięciu słowach jest naprawdę takie proste? Niedawno znalazłem na forum prozy wypowiedz jednego z czytelników: „Tylko u poetów ruch, bo co to za problem nawalić parę linijek beleczego i vice versa przeczytać je?” www.poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=70009#dol
Filantropia fal Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Pisanie poezji potrafi nieźle zszargać nerwy. Mistrzem jest ten, który się nie poddał.
a._mrozinski Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Nie zgadzam się, że to parę wersów byleczego. Ale fakt, że piszę wiersze, a za prozę się zabrać nie mogę, bo brakuje mi czasu. Z drugiej strony trzeba pamiętać, że pisanie poezji i prozy to dwa różne talenty. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 10 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przekształcić myśl w słowo zrozumiałe dotknąć serce wrażliwością poruszyć umysł nową ideą spojrzeć na byt z innej perspektywy zapisać parę linijek przeczytać je zapamiętać nauczyć się zapomnieć dalej żyć pozdrawiam 2
Wiechu J. K. Opublikowano 10 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a. mrozinski: Niewątpliwie, pisanie prozy wymaga talentu i czasu. Poezja wymaga więcej intensywnego przemyślenia aby opisać coś w skrócie i dobitnie. Tak myślę! Pozdrawiam!
M._Krzywak Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Grunt to pisać, a czy łatwo, czy trudno - to najlepiej wie ten, co pisze :) 1
Wiechu J. K. Opublikowano 11 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nic dodać nic ująć, po prostu pisać :)
Wiechu J. K. Opublikowano 11 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. marianna ja: problemy spoleczne, problemy zewnętrzne, problemy osobiste, problemy wewnętrzne - prowokowane czy nie, wszystkie są tą poetyką. ;-)
Piotr_Płoszaj Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Proza rządzi się swoimi prawami- nie da się przekazać nią tego, co można przekazać poezją. I na odwrót. Poezja ma też swoje prawa, zasady, które różnią się stanowczo od prozy. Ot, tyle mogę powiedzieć... Pozdrawiam pszeserdecznie :) 1
Mr._Żubr Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Pisać poezję jest bardzo łatwo. Pisać dobrą poezję jest bardzo trudno. Choćby dlatego, że nie wiadomo tak naprawdę, czym ta dobra poezja jest. Pozdrawiam 1
Bea.2u Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. marianna ja: problemy spoleczne, problemy zewnętrzne, problemy osobiste, problemy wewnętrzne - prowokowane czy nie, wszystkie są tą poetyką. ;-) "Wszystko jest poezją"... muzyk powie, świat jest muzyką malarz, że składa się z obrazów itd. a co z prozą poetycką?? hmm...??
Wiechu J. K. Opublikowano 11 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "Wszystko jest poezją"... muzyk powie, świat jest muzyką malarz, że składa się z obrazów itd. a co z prozą poetycką?? hmm...?? proza poetycka albo poetycka proza...nie unikniemy filozofii :)
Wiechu J. K. Opublikowano 11 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobrze powiedziane :) pozdrawiam
Wiechu J. K. Opublikowano 11 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak naprawdę, czym ta dobra poezja jest......może to sprawa gustu, odczucia... dziękuję i pozdrawiam
Wiechu J. K. Opublikowano 11 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. marianna ja: problemy spoleczne, problemy zewnętrzne, problemy osobiste, problemy wewnętrzne - prowokowane czy nie, wszystkie są tą poetyką. ;-) "Wszystko jest poezją"... „Wszystko jest poezją, każdy jest poetą” ...
Hania K. Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Ja mam czas na poezje tylko wieczorem, ale gdy piszę, staram się przelać jak najpiękniejsze uczucia, dać czytelnikowi odpocząć od brudów tego zawistnego świata. Czy mi się to udaję? Do kilku osób trafia i dla nich pisać będę. I przy okazji pozdrawiam życzliwych !!!
Mr._Żubr Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Pozdrów też normalnych i do nich również spróbuj trafić.
Wiechu J. K. Opublikowano 11 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hania K: nawet jeśli wiersz trafi do jednej osoby to jego cel jest wykonany, tak myślę :) Pozdrawiam!
Wiechu J. K. Opublikowano 15 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 „Wiersz powinien przemawiać nie tylko do serca i umysłu, lecz i do pamięci”. Bolesław Leśmian To forum jak i wiele innych są dobrym terenem do sprawdzenia powyższej maksymy czy nasze wiersze (tych co piszą) zdadzą ten egzamin.
Espena_Sway Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 pisać i to ciągle. przerwy jak już naprawdę muszą być [jak w moim przypadku] to niech nie są dŁugie, bo się wypadnie z rytmu.
Rekomendowane odpowiedzi