Beenie M Opublikowano 24 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 jeszcze nie tak dawno czarowało brzmieniem ruczaju by spłynąć niczym kłoda rzucona z impetem w wodospad raz wypuszczone nie wróci jak synogarlica nie usiądzie na brzegu okna w oczekiwaniu na złote ziarno złamane jak drzazga wbita w skórę boli nawet podczas snu zgrzyta w zębach ziarnkiem piasku czy jeszcze zalśni szczerością czy blask słomy wystającej z buta nie przyćmi piękna jakie można z niego wydobyć
Judyt Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 mądre słowo a wydobywanie piękna no skarb :)ciepłoniaście
kasiaballou Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Słowo posiada magiczną moc; jest nośnikiem siły, słabosci, emocji - wyraża nas i otaczajacą rzeczywistość, chociaż bywa też i nierzeczywiste, a Tobie udało się to uchwycić. Pozdrawiam :) kasia.
HAYQ Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 miejmy nadzieję Beenie, że nie przyćmi... nowomową w zachłyście pariasowych zachłannych wiecznie ustach jak brud za paznokciami jak narośl torbiel guz by szerzyć się odkładać zamieniać w śluz lub złuszczać zachwaszczać wykoślawiać się w tępych wżarłszy mózg ;) Pozdrawiam h ttp://pl.youtube.com/watch?v=--1ycAifHYo&NR=1
Piast Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Dzisiejsze słowa wylewają się z mediów i znaczą tyle, co ble,ble, ble, albo jeszcze gorzej. I właśnie te "gorzej" coraz częściej i donioślej brzmią w ustach "żałosnych " autorytetów. A najgorsze to, że im "nie zgrzytają w zębach jak ziarnka piasku", tylko płyna jak kłoda przez wodospad. I z siłą wodospadu wbijają się ludziom w tępe mózgowia pozbawiajac ich tego, co posiadać powinna istota rozumna - zdolności samodzielnego myślenia. A nade wszystko myślenia dalej, niż do wieczora... A "blask słomy" idzie najczęsciej w parze z nadętymi ustami, z których co chwila pierdnie słowo "JA"... Ale jestem pewny, że "jeszcze zabłyszczy szczerością" i ukołysze muzyką ruczaju... Pozdrawiam Beenie serdecznie, Piast
Ewa_Kos Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 chętnie poczytałam o słowach i podoba mi się takie ich zebranie w powyższym wierszu:)) W moim życiu jednak, nie wierzę w "anijedno". Serdecznie pozdrawiam :)) EK
egzegeta Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Beenie wg mnie ciut za dużo porównań, druga strofa mi nie leży - przede wszystkim nie jestem pewny czy synogarlica nie wróci; w ostatniej strofie pytania retoryczne zmieniłbym. To tak po wstępnym odbiorze.:) Temat "słowo"wydaje mi się bardzo trudny, bo ileż o tym słowie, - przecież na początku było słowo:) a jednak Twoje ujęcie ciekawe, przystające do teraźniejszości - jak to ładnie ujął Piast. Pozdrówka
Alicja_Wysocka Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Do Ciebie zawsze warto zajrzeć :)
a._mrozinski Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Trafiony zatopiony... jest jasny, przejrzysty, a jednocześnie dojrzały i po prostu mądry. Nawet nic bym nie zmieniał, wszystko jest takie, jakie być powinno. Arek
egzegeta Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 no i zapomniałem, tytuł należałoby zmienić - skoro wiersz o słowie. Pozdrawiam PS. To wszystko wg mojego widztwa:)
Zbyszek_Dwa Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 Odczucia mam dokładnie takie same jak Piast. Nic tu dodać... Forma, bardzo mi się podoba lekka Pozdrawiam Beenie :)
Nikodem_Ópatowski Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 ciekawy tekst, plus za pomysł(nie czytałem nigdy nic nawet choć troche podobnego) i ostatnia zwrotkę "czy jeszcze zabłyszczy szczerością czy blask słomy wystającej z buta nie przyćmi piękna jakie można z niego wydobyć" pozdrawaim Łukasz
Beenie M Opublikowano 26 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i oby tych skarbów nie zabrakło pozdrawiam Judyt :) ładnie to ujęłaś, Kasiu, a jeszcze dodam od siebie - czasami nosidło się przegina w nieodpowiednią stronę pozdrawiam :) Bardzo lubię “Dzień świra”. Skąd to wiedziałeś, HAYQ ;) Wiele mądrych słów można w tym na pozór głupim filmie usłyszeć, niektóre sekwencje znam niemalże na pamięć. Pozdrawiam :) jeno z boldowanym mam problem -zbyt duże nagromadzenie polskich głosek ale może tylko ja tak mam ładne :) Dobra uwaga, Pchełko, dziękuję. Jak przeczytałam głośno, zaszeleściło mi jak jesienne liście w parkowej alei. Coś trzeba z tym zrobić. Pomyślę. Pozdrowionka :) Wszystko co napisałeś, to jedna z prawd odnośnie wypuszczanego słowa. Myślę, że nam ludziom (załóżmy, że nie wszystkim) brakuje najzwyklejszego panowania nad emocjami. Wystarczy posłuchać pierwszej lepszej polemiki polityków. Oni nie potrafią rozmawiać, oni się przekrzykują, i tylko jedno im w głowie – ‘jak by tu powiedzieć coś tak, żeby mu w pięty poszło’. Najczęściej przełączam wtedy na inny program. Wierzę, Piaściku, że Twoja pewność nie jest pozbawiona sensu i to pociesza. Pozdrawiam serdecznie :) Trzeba wierzyć, bo bez tego, to już tylko żegnać się ze światem nam przyjdzie. Serdecznie i ja pozdrawiam, Kosiaku :) Beenie wg mnie ciut za dużo porównań, druga strofa mi nie leży - przede wszystkim nie jestem pewny czy synogarlica nie wróci; w ostatniej strofie pytania retoryczne zmieniłbym. To tak po wstępnym odbiorze.:) Temat "słowo"wydaje mi się bardzo trudny, bo ileż o tym słowie, - przecież na początku było słowo:) a jednak Twoje ujęcie ciekawe, przystające do teraźniejszości - jak to ładnie ujął Piast. Pozdrówka Dobrze prawisz, Egze. To stado jaków zauważyłam i ja, ale po czasie, jak już pognały. Teraz zaczynam na nie polować i może parę ustrzelę. Już zaczęłam celować, może się uda ;) Odnośnie zaś synogarlicy, masz rację, ona wróci, nawet na pewno, ale słowo, już niestety nie. A dlaczego zmieniać? Skąd będzie wiadomo, że to o słowie? Wszak ono tylko w tytule. Pozdrawiam :) I cieszę się jak zaglądasz, Czarodziejko :) Cieszę się, że zrozumiały, ale muszę go trochę dokręcić. Nie odbierze mu to jasności, a może usunie niezamierzone zgrzytanie. Pozdrawiam Arku :) Jak coś trafia, to już to dla mnie pociecha. Pozdrawiam Zbyszku :) dziękuję za dobre słowo pozdrawiam Łukaszu :)
Tomasz_Biela Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 jak dla mnie wiersz w formie niedokończonych bez konkretnej puenty ale poprowadziłaś go sprawnie nożyce może i byłyby potrzebne ale nie dotykam go / uszanowanie /
Beenie M Opublikowano 26 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. myślę, Tomaszu, że życie go dokończy, że dopisze bardziej wyrazistą puentę, ja pozostawiam tylko utrwaloną w słowach przemyślankę cieszę się że zajrzałeś, pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi