Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Często wypływa na wierzch temat publikowania w dziale 'poezja współczesna'. Co zrobić, żeby nie było tam gniotów? Moderować?

Ja osobiście proponuję jako podstawowe kryterium publikowania w zetce przyjąć kryterium drukowalności naszych utworów. Definicja tutaj:

www.poewiki.org/index.php/Drukowalno%C5%9B%C4%87

Przyznaję, że nie jest to zbyt wysoko postawiona poprzeczka, ale przynajmniej jakaś w miarę namacalna granica.

Apeluję, żeby przed zamieszczeniem wiersza w dziale Z., rozważyć, czy nasze dziełko jest drukowalne.

Pozdrawiam

Opublikowano

bez szans

choćby z powodu założenia, które przyjęto w definicji

ta umiejętność konfrontacji niekoniecznie pojawia się u każdego, kto ukończył kurs języka polskiego na poziomie szkoły średniej

niestety

mówiąc krótko: można mieć maturę i mimo wszystko być idiotą:)

Opublikowano

znam "idiotów" namaszczonych tytułem magistra filologii polskiej;
tacy każdą brednię wydrukują sądząc że za tytuł mgr automatycznie należą się honory wieszcza...I prawo do druku mają od urodzenia;
beznadziejne założenie, niestety...
J.S

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

buhahaha. czy szanowny kolega, za kryterium chce brać "drukowalność". to tak ja mówienie o muzyce, że jest dobra tylko wtedy kiedy ma swój label.
Przeczytaj, proszę, definicję drukowalności, do której link podałem.
Opublikowano

A czy nie można zastosować jakich procedur, żeby blokować możliwość wklejania w Z fatalnych gniotów, osobom takie piszącym, do których w dodatku nie dociera żadne tłumaczenie?
Nie koniecznie dożywotnio, ale np. kiepski wiersz byłby przenoszony do warsztatu obligatoryjnie, a następnego wiersza autor nie mógłby zamieść w Z przez 1-2-3 tygodnie.
I niech nikt mi nie mówi, że nie wiadomo co tym mianem powinno się określać, bo najczęściej tylko sam autor (nie wiedzieć czemu) nie wie, że gniot napisał.

Opublikowano

Sztuka to nie sztuka demokracji.
Zetka powinna być moderowana (usuwanie złych tekstów do P lub W, z komentarzami lub bez).
Przez kogo? To jest własciwe pytanie do rozważań.
Wszelklie kombinacje z głosowaniem, limitami opublikowanych wierszy itp. to zawracanie głowy.
pzdr. b

Opublikowano

myślę, że nie ma dobrego sposobu, poza zdrowym rozsądkiem czytelników-komentatorów

przynajmniej w tym kształcie tego forum

moderacja taka, jaka była, jest bez sensu: owszem, jakieś ciało, gremium, którego autorytet czytelnicy godzą się uznać - ale to jest w tym kształcie nierealne

Opublikowano

bójka?...:)
ładna wizja świata, był moderator - nie ma moderatora, taki jest efekt tej "bójki", ale czy to była strata? (pomimo całej sympatii do kolegi P. :)
Wiersze były przenoszone do góry i do dołu, sam robiłem to ze sto razy (przed stu laty, gdy byłem młodym i pięknym moderatorem ;)
pzdr. b
Opublikowano

bójka?...:)
ładna wizja świata, był moderator - nie ma moderatora, taki jest efekt tej "bójki", ale czy to była strata? (pomimo całej sympatii do kolegi P. :)
Wiersze były przenoszone do góry i do dołu, sam robiłem to ze sto razy (przed stu laty, gdy byłem młodym i pięknym moderatorem ;)
pzdr. b

wiec należałoby ewentualnie przyzwrócić formułe i poinformować, że regulamin się zmienił. ot cała filozja. :)
Regulamin się nie zmienił - cytowałem: stoi w nim jak byk
(byc może miałaś zakodowane jakeiś błedne pojęcie)
pzdr. b
ps. a słówko bójka się przyczepiło do ciebie, bo już po raz wtóry je wsadzasz - przypadek?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zawsze uważałem, że największe szanse inwestycyjne czają się nie tam, gdzie wszyscy patrzą, ale właśnie na obrzeżach uwagi. Tak było też z Wiedniem. Podczas jednego z wyjazdów do Austrii, gdzie odwiedzałem znajomych z czasów studiów, jeden z nich – analityk finansowy – pokazał mi swój portfel. Co mnie zaskoczyło? Znaczna jego część opierała się o spółki z wiedeńskiej giełdy. Zaintrygowany, wróciłem do Polski i zacząłem zgłębiać temat. Przez platformę broker resourceinvestag.com, z której już wcześniej korzystałem do handlu na rynkach niemieckich, szybko uzyskałem dostęp do austriackich instrumentów. Resource Invest AG, z licencją UE i pozytywnymi opinie Resource Invest AG, udostępnia inwestorom również mniej oczywiste rynki, jak Wiedeń. Zacząłem od spółki Erste Group Bank – stabilnego gracza o umiarkowanej, ale konsekwentnej polityce dywidendowej. Potem doszły Vienna Insurance Group i kilka REIT-ów powiązanych z rynkiem nieruchomości komercyjnych. Efekty? Średni wzrost wartości portfela o 9,3% w ciągu roku. Dla rynku uznawanego za „niszowy” – bardzo przyzwoity wynik. Nie brakuje jednak w sieci pytań typu „oszustwo resourceinvestag.com” czy „sciema resourceinvestag.com”. Ja sam miałem wątpliwości, zanim zacząłem – ale 18 miesięcy aktywnego handlu przez ich platformę przekonało mnie, że firma działa rzetelnie. Szczególnie przy inwestycjach w mniejsze rynki, takich jak Austria, pomocna okazuje się ich obsługa klienta – szybka i kompetentna. Wiedeński sektor finansowy to nie tylko banki. To także fintechy, fundusze i segment ubezpieczeniowy. Co ciekawe, austriackie spółki finansowe są bardziej konserwatywne w podejściu do ryzyka niż ich niemieckie odpowiedniki – co w warunkach gospodarczej niepewności działa na ich korzyść. Dzięki opcji forex resourceinvestag.com, mogłem także zabezpieczyć część pozycji w euro, co przy zmienności kursu PLN/EUR miało znaczenie dla końcowego wyniku. A ponieważ inwestowałem w dłuższym horyzoncie, ten detal okazał się istotny. Zalety Resource Invest AG: - pełna licencja UE - dostęp do niszowych rynków, jak Austria - solidna platforma i intuicyjny interfejs - szybka obsługa i dostępność po polsku Wadą może być brak szerokiej oferty edukacyjnej dla początkujących inwestorów – choć osoby z doświadczeniem odnajdą się tu bez problemu. Dziś regularnie śledzę wiedeńską giełdę. Nie ma tu szalonych wzrostów jak na Nasdaq, ale jest coś ważniejszego: stabilność, rozsądna wycena i dobre dywidendy. A z narzędziami oferowanymi przez

, ten rynek jest na wyciągnięcie ręki – i to bezpiecznie, z pełną kontrolą.
    • Nie musisz się starać być kumplem ich wszystkich  Nie musisz rozumieć myśli każdego kto Cię krzywdził Antycypować każdy ruch by być krok przed nimi  Wiedz, że Twoje dzieciństwo to nie turniej szachisty    Nie bądź jak myśliwy i nie traktuj myśli byleby niszczyć  I bezmyślnie nie wyceluj w kilka punktów newralgicznych  bo to również możesz być ty w akcie samobójczym  Nie daj się im, zaakceptuj, bo skaleczysz cały świat swój    Patrząc w lustro myśl o genach bo to kawał historii  Możesz z dumą przyznać że Twój wygląd to Ty  Porównując się do innych tracisz z oczu kilka cech tych  których byt definiuje Twą tożsamość. Jesteś wyjątkowy    Wrażliwość, empatia to para pasażerów, nie bój się ich  Nie raz da Ci w kość, poniży, potarga jak ręcznik  Ale to ta grupa cech co odróżnia Cię od reszty  Będziesz wiedział o kimś więcej niż przeciętny typ
    • @Leszczym @Leszczym @Leszczym wymień chociaż 10
    • @Migrena …poważne zaburzenie… ):
    • @pasa_i_doble … naturalnie i refleksyjnie, to niełatwe do osiągnięcia razem, a tutaj się udało :) ( wkradło się parę rymów wewnętrznych, ale i tak wiersz nie traci), pozdr.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...