Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Jestem przerażona

Rekomendowane odpowiedzi

Świat poezji powinien być czysty i delikatny, a tutaj obserwują tekstową wulgarność, przemoc słowną, a nawet wzorce poetów, ktorzy mają na koncie 10 tomików - a pytam się za co? Za to przeklinanie? To ma być wzór dla młodych ludzi? "Serdecznym fuckiem"?
Brawo, niech żyje promowana przemoc, niech poezja będzie obok wiadomości o katowanych dzieciach, bo to przecież emocje.

Pozdrawiam przy okazji tych "inaczej" piszących - Panią Mariannę, Pana Benedykta, szkoda, że ktoś marnuje opieniądze na "fucki" a nie na poezje Ducha.

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

DOSYĆ. Ja mówię: pluralizm poezyjny. Niech każdy pisze jak chce!!!! Byle nie był wórny, byle był ciekawy.

a może by tak po porstu zezwolić na pluralizm poezyjny, a nie dyktaturę jakiegoś trendu. Jak ktoś chce pisać archicznie,częstochową, romantycznie, współcześnie, wulgranie, modernistycznie.. czy inaczej niech pisze, byleby nie był wtorny śmieszny, nudny .. itp. Koniec tych bzdur: "a taka powinna byc.. ataka nie"

PLURALIZM POEZYJNY ;P

pozdr.

ps. świat staje na głowie- ja bronię poezji współczesnej ;p

a pisałem o tym wiersz:

www.poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=76258#dol

kto powiedział jaki świat poezji ma być a jaki nie?
kto stworzył jakieś reguły? wyznaczył granice?

głównym wyznacznikiem wiersza jest podział na wersy.
na przestrzeni wieków uformowało się wiele typów wierszy o swoistym metrum, była moda na wiersze białe, wolne, toniczne, sylabotoniczne; była nawet moda co do tematyki. zakazy, nakazy - owszem, była cenzura, był też socrealizm.
ale niech mi Hania powie, kto kiedykolwiek zabronił używać w wierszach słowa "kurwa"?

A ja się boje tego współczesnego świata, własnie za przemoc, agresje, nienawiśc, zawiść, chciwość. Myślałam, że tutaj będzie oaza pokoju, ale trochę się myliłam. Nie chce więcej krwii, a krew się promuje, bo się dobrze sprzedaje. Może i źle pisze, ale pisze dla tych, którzy też nie chcą tej przemocy. I niech tak zosatnie.

niech się pani uda do psychologa.
jest tu pani gościem, tak samo jak ja i inni. z tą różnicą, że ja siedzę tu od 3 lat, pani - kilku dni, tygodni?
kontynuując, jest pani gościem i nikt pani nie wygania - usilnie jednak prosimy, ba, błagamy - niech pani na siłę nie wciska nam swoich zabawek. żeby coś zmieniać, trzeba to najpierw poznać itd.
a pani przyszła i od razu foch: liczyłam, że tu będzie inaczej, miało być lepiej, ale się myliłam i inne pierdy.
zawsze może pani odejść. nikt pani nie zatrzymuje.
a już porównanie portalu poetyckiego do współczesnego świata pełnego agresji, przemocy, krwi, wymiocin i litrów spermy - to drobna przesada.

Dobre.

A jak na przykład napisze się coś bardziej optymistycznego (nie mówię tu o kpiarstwie i żarcikach poetyckich), to to coś jest od razu naiwne i ble ble ble. No cóż, zgodzę się, że ohydztwa, okropieństwa i takie tam istnieją w rzeczywistości. W niektórych miejscach nawet dość intensywnie. Ale bez przesady. Ludzie się emo robią.

Ja tam lubię i brutalne wiersze i takie miłe bardziej. A ograniczanie się do jednej z tych opcji traktuję jak krok do tyłu.

oj to i tak nie źle, niektórzy bieliznę muszą prać, fotel czyścić ;p ;p

Święte słowa. ALe strzeż się panie ;p a jak rzad powoła Poezyjnego Inkwizytora ? ;p To tylko takie będzie można pisać:\

Leci pszczółka,
koło murka
Świeci Słońce
biedronce
..

;p
;pp

Więć cieszmy się tym co mamy ;p

pozdr.

oazę pokoju najlepiej się odnajduje w modlitwie, kontemplacji, medytacji

a ty jesteś kolejną osobą, która "piękną poezją" nazywa banialuki, oczywistości i powierzchowność ubraną w wersy

to pomyłka

to że ktoś opisuje coś, co jest ładne, ładnie nam się kojarzy, nie świadczy o pięknie tego opisu

taka pomyłka przypomina skuteczne działanie reklamy: asocjujemy sielską atmosferę, ładną panią i zdrowe dziecko z jogurtem, i już wiemy, że jest pyszny

a świat był zawsze brutalny, tyle że dzisiaj mamy media masowe, które lubią nam o tym przypominać, a lubią, bo w gruncie rzeczy ludzie lubią mięso i flaki

i nie stawiajmy poezji w obliczu jedynej alternatywy: poezja przemocy i poezja bez przemocy

zdecydowana większość wierszy nie zawiera wulgaryzmów, co nie znaczy, że są śliczne, z drzewkiem i słoneczkiem