Stefan_Rewiński Opublikowano 23 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 w demokratycznym głosowaniu przez aklamację przy oklaskach krainę biedy dołączono do unijnego gospodarstwa drinkom dopłaty uchwalono zrerukowano vat na seks pensje vipowcom podniesiono awansowano wszystkich eks otwarto rynek na uciechy fundusz na szczęście utworzono no i szaremu człowieczkowi podatkiem michę obłożono
kasiaballou Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 jaki z tego morał? ostatni wers? mnie moralnie znaczy normalnie pointy adekwatnej i bardziej wyrazistej coś brak ;) pozdrawiam :)
Drax Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Święte słowa. A i dobrze napisane. Brawo :D (Swoją drogą, nie wiedziałem, że mamy tu twórców "politycznych" ;p)
Tova_Brink Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 "przez aklamację przy oklaskach" ??? propaganda, ach propaganda brrr, nie znoszę:| :-]
Mr.Suicide Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 podmiot liryczny nie ujawnia się bezpośrednio w tekście, jest on obserwatorem. porusza się on na płaszczyźnie politycznej, konkretyzując - przedmiotem jego wypowiedzi są wszelkie kwestie dotyczące WE. nieco abstrahując od wiersza - niestety byłem jeszcze za młody, by móc brać udział w referendum dotyczącym przystąpienia Polski do WE, ale zdecydowanie opowiedziałbym się przeciw. dlaczego zatem /np. mój ojciec był na nie/ skoro jestem przeciwko temu przedsięwzięciu również muszę się doń dokładać ?!? wracając do utworu - podmiot liryczny mówi, jak to rosną ceny na towary użytku codziennego, normalnym obywatelom nie żyje się lepiej, natomiast elity /ale chyba tylko polityczne, w dodatku te przy korycie/ mają się wspaniale. zrobiono tyle dla nas, szarych. och. to nic, że podatek wzrósł, przecież będziemy mieć Irlandię. jeżeli czas dla krajów Europy Zachodniej się zatrzyma, a my będziemy się rozwijać, to może za 20 lat uda nam się. świetny tekst. przyzwyczaiłem się do Twojego lekkiego stylu, Stefanie i zdecydowanie mnie on przekonuje, bo udaje Ci się tak ładnie ubrać poważne sprawy w słowa, że za każdym razem jestem pod wrażeniem. poza tym zgadzam się z postawą podmiotu lirycznego, który śmieje się z WE. ode mnie mocny plus. pozdrawiam.
Drax Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na tym polega demokracja. Skoro nie ma jednego władcy, który by o wszystkim sam decydował, a zasada jednomyślności - już dawno przerobiona - nie sprawdziła się, trzeba było znaleźć inne rozwiązanie. Przyjmuje się więc fikcję, że najlepsze jest to, co wybierze większość... Nie jest to dobry system, ale lepszego nie wymyślono. Chyba, że ktoś, jak ja, jest zwolennikiem dyktatury ;> Propaganda to coś dzięki czemu demokracja w ogóle jest w stanie jako tako funkcjonować ;p A wracając do wiersza, jak jeszcze raz na niego spojrzałem, to odwróciłbym kolejność słów w ostatnim wersie: "michę podatkiem obłożono". Taki szyk jest chyba bardziej polski... ;)
Mr.Suicide Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na tym polega demokracja. Skoro nie ma jednego władcy, który by o wszystkim sam decydował, a zasada jednomyślności - już dawno przerobiona - nie sprawdziła się, trzeba było znaleźć inne rozwiązanie. Przyjmuje się więc fikcję, że najlepsze jest to, co wybierze większość... Nie jest to dobry system, ale lepszego nie wymyślono. Chyba, że ktoś, jak ja, jest zwolennikiem dyktatury ;> wiem na czym demokracja polega /z której prawdę powiedziawszy ateńczycy nie do końca byli zadowoleni, np. taki Platon/. ech, to było raczej pytanie retoryczne. co do dyktatury, autokracji, a szczególnie monarchii - jestem absolutnie za.
Marlett_oraz_Sosna Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 młody bóbr do starego mówi bobrze tak źle jest tak niedobrze :):) ++
Jacek_Suchowicz Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ponieważ micha bardzo droga socjalu nie ma - no bo skąd aby nie spadła żadna trwoga igrzyska nam wymyślił rząd masom potrzebny jest bohater już nie wystarczy suchy chleb na obietnice byle jakie nabrano już a teraz w łeb
Marusia aganiok Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ponieważ micha bardzo droga socjalu nie ma - no bo skąd aby nie spadła żadna trwoga igrzyska nam wymyślił rząd masom potrzebny jest bohater już nie wystarczy suchy chleb na obietnice byle jakie nabrano już a teraz w łeb no ale jeszcze jest irlandia kiedyś japonia wiodła prym a stary polak jeszcze trochę nie będzie wiedział co jest czym Ech!!! pozdrawiam:)))
teresa943 Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 los kołem się toczy raz świeci słońce raz wieje w oczy kij ma dwa końce nic nie zaskoczy? Pogody ducha -teresa
Stefan_Rewiński Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Coś w tym rodzaju, dz.
Stefan_Rewiński Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Morału poszukaj Kasiu.
Stefan_Rewiński Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki, czasem polityka jest nie do ominięcia, dz,pzdr.
Stefan_Rewiński Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za wizytę.
Stefan_Rewiński Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Stefan_Rewiński Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dz, pozdrawiam zbiorowo.
Stefan_Rewiński Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ponieważ micha bardzo droga socjalu nie ma - no bo skąd aby nie spadła żadna trwoga igrzyska nam wymyślił rząd Dzięki Jacku, pozdrawiam. masom potrzebny jest bohater już nie wystarczy suchy chleb na obietnice byle jakie nabrano już a teraz w łeb
Stefan_Rewiński Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ponieważ micha bardzo droga socjalu nie ma - no bo skąd aby nie spadła żadna trwoga igrzyska nam wymyślił rząd masom potrzebny jest bohater już nie wystarczy suchy chleb na obietnice byle jakie nabrano już a teraz w łeb no ale jeszcze jest irlandia kiedyś japonia wiodła prym a stary polak jeszcze trochę nie będzie wiedział co jest czym Ech!!! pozdrawiam:))) Dzięki Marusia, pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi