Sebastian_Pietrzak Opublikowano 8 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Kamilka w końcu zmarła tak jakby na złość a może ze zmęczenia które przepołowiło jej serducho zanim jeszcze dojrzało w tym ciasnym chorym miejscu gdzie zawieszona dłoń porannym słońcem a strach graniczył z każdym przebudzeniem z kolei niedaleko bo drzwi obok wigilia zaczęła przybierać na gałązkach i grono ciepłych szeptów układa prezenty zaraz potem Zofia zainicjowała swój taniec w kuchni między daniami przystawkami a smutną rybą i tak oto w zmysłowym kroku chwyciła toporek trzy razy trzy zamachnięcia sprawiły że wszyscy zamarli we śnie jeszcze przed kolacją a teraz proszę pani hop siup na bujany fotel i rozpal w kominku poczuj mnie wewnątrz wśród świeżych wypieków cień małych paluszków odgarnia włosy z brudnej i lepkiej twarzy ten wieczór wcale nie musi się tak kończyć chodź pociągnę cię ostatni raz za rękaw w stronę okna na świat tam gdzie ludzie rozdają uśmiechy bez unoszenia brwi
Aneta Paradysz Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Wzruszająca, nostalgiczna opowieść. Cudowna metaforyka tworzącą napięcie, ale i zmuszająca do refleksji. Jedynie niespójność czasowa nieco wybija z rytmu – co pozwoliłam sobie nieco zretuszować – proszę o wybaczenie autora, jeśli naruszyłam tym jego zamysł twórczy. Kamilka w końcu zmarła jakby na złość a może ze zmęczenia przepołowiło jej małe serce nim jeszcze dojrzało w tym ciasnym chorym miejscu gdzie zawieszona dłoń porannym słońcem a strach graniczy z przebudzeniem z kolei niedaleko bo drzwi obok wigilia zaczęła przybierać na gałązkach i grono ciepłych szeptów układa prezenty Zofia inicjuje swój taniec w kuchni między daniami przystawkami a smutną rybą i tak oto w zmysłowym kroku chwyta toporek trzy razy trzy zamachnięcia sprawiają że wszyscy stygną we śnie jeszcze przed kolacją a teraz proszę pani hop siup na bujany fotel rozpalić w kominkupoczuj mnie wewnątrz wśród świeżych wypieków cień małych paluszków odgarnia włosy z brudnej i lepkiej twarzy ten wieczór wcale nie musi się tak kończyćchodź pociągnę cię ostatni raz za rękaw w stronę okna na świat tam gdzie ludzie rozdają uśmiechy bez unoszenia brwi Pozdrawiam serdecznie Aneta
Rafał_Leniar Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Zazwyczaj nie przepadam za wierszami-historiami. Ale ten mnie poruszył. Jakkolwiek to świadczy o tekście. Nie mam żadnych zarzutów co do technicznej strony wiersza, a ewentualne zmiany wydają mi się niekonieczne. Tyle mojego skromnego wypowiadania się. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi