Piotr_Jasiński Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Ewelinka Meier Najprawdopodobniej pierwsza pozostanie ale mocno ją przytnę. Dzięki za wizytę Pozdrawiam
Jaro Sław Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 późnym wieczorem czy może wczesnym rankiem przemierzam puste korytarze własnej świadomości czasem mignie cień za rogiem zapatrzony ścigam go od miesięcy bezustannie wracając do punktu wyjścia gdy znów znika o określonej porze lub sam nie nadążając cofam się oczy wlepione w nasycone barwą obrazy odrywam od punktu zaczepienia by znaleźć pretekst do poszerzenia palety o kolory lata dotychczas w odcieniach szarości przebieram źdźbła trawy smętnie kołysane wiatrem w popołudniowym słońcu rozgrzewam skostniałe palce gotując się do zadośćuczynienia bliskiemu ciału i duszy zastanawiając się z uporem czy to gra złudzenie czy rzeczywistość Po pierwsze:po co pytajnik, szukasz jakiegoś potwierdzenia, czy to raczej ty jako poeta chcesz coś powiedzieć. Ja bym tam wola, abyś miał coś do powiedzenia - więc po co pytajnik :o)czasem mignie cień za rogiem zapatrzony - jeśli cień jest zapatrzony, to można napisać w co, czy na co jest zapatrzony, albo sobie darować, bo nie jest jasne czy cień, czy podmiot liryczny jest zapatrzony - i wychodzi niezręcznie by znaleźć pretekst do poszerzenia palety o kolory lata dotychczas w odcieniach szarości Za dużo do powiedzenia, klinicznie schizofrenicy tak mówią, ale cały wiersz raczej nie jest utrzymany w manierze stylizacji na mowę psychicznie zaburzoną, więc znowu raczej wgląda na niezręczność. Trzeba się zastanowić co właściwie chce się powiedzieć, i zrezygnować z powtórzeń i uzupełnień logicznych. jeśli chcesz poszerzyć paletę, to wiadomo, ze pierwotnie była uboższa, a że aż do szarości - to mało istotne. a jak już to "poszerzyć... poza odcienie szarości, np.... Poza tym wierszyk ciekawy, bo inaczej bym się nie rozpisywał. a czy ciąć czy pisać szeroko - to zależy od stylu, jakiś sobie znajdziesz... własny... pozdrawiam
Piotr_Jasiński Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pytajnik może być do wycięcia. Choć to peel sam siebie pyta. Zapatrzony -> miała być przerzutnia -> zapatrzony ścigam w domyśle w cień A co do palety to zgadzam się z Tobą - też mi tu coś nie bardzo grało Dzięki za wizytę i pozdrawiam serdecznie Ps. W trakcie gdy pisałeś swój komentarz ja nieco odchudziłem utwór.
Jaro Sław Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Tak jeszcze drobiazg ostatnia zwrotka - albo można by zrezygnować z formy trwającej na rzecz pierwszej osoby, albo potraktować jako zdanie i połączyć z orzeczeniem poprzedniego wersu. Jest to problem techniczny, przy takiej refleksyjnej formie.
Piotr_Jasiński Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 I niech mi ktoś powie że nie ma czegoś takego jak konstruktywny komantarz :))) Dzięki wielkie już zmienione. Pozdrawiam raz jeszcze
IN Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 coś bym jeszcze zrobiła z tymi pustymi korytarzami - jakby bezludne (?) hej, :)))
Piotr_Jasiński Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zostaną same korytarze. Hej :)))
Judyt Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Salony? Gratulacje! pozdrawiam :))))))))))) wolę malutki pokój:) pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi