Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

poeta ma trzymać się z dala od publicystyki
tam: zabił, ukradł, wygrał wybory
szkoda lasów
poeta ma się odsunąć
od człowieka: kocha, nie kocha, szanuje
urodziło mu się dziecko
poeta ma być z boku
nie przyjmować świecidełek za połacie ziemi
nie grzebać w zębach
od sławy odgrodzić
grobową deską

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Bardzo dobry wiersz. Świetny.
Zwłaszcza początek: "poeta ma trzymać się z dala od publicystyki" i koniec: "od sławy odgrodzić [się] / grobową deską". Doskonała, ledwo widoczna klamra (bo to publicyści robią poetom sławę za życia - lub jej nie robią).
Pozdrowienia i podziwienia. :-)

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

porażka Panie Włodzimierzu
kij z formą i treścią
ale koncept ogólny
przerający

jeżeli miałbym napisać co należy do obowiązków poety
miałbym spory problem
asekuracyjnie stwierdziłbym, że z pewnością
istotnym poety obowiązkiem jest
nie pisać takich wierszy

ehhh
Opublikowano

A tak?

co poecie ma

poecie ma
sprzyjać każda pora roku fronty tyły niże
kawa z cukrem bez obiad i głód
wojna i pokój zbrodnia kara każdy tytuł
nieutytułowanie
wszystkie rodzaje papieru długopisów
ołów w sercu cera ze śrutem
trzeźwość i przeciwnie
poecie ma sprzyjać
samotność żona brak dziecka dziecko
wyprowadzanie psa uśpienie kota myszy pod boazerią
poecie nie wolno popuścić paska
ani w spodnie
poecie ma stać od rana do wieczora

• 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Achilles_Rasti uwielbiam takie dywagacje;   myślisz że skaczesz za kimś w ogień ale uważaj byś nie wpadł do kibla   żar czy smród i tak niczego nie zmienią   pozdrawiam
    • Kolega jak zwykle miesza :) żartuję, ale chyba różnicą jest celowość czyli zamierzenie, a samym celem czyli wyznacznikiem. Strzelam bo podoba mi się ta tarcza, której podsumowanie jest jak jest; jest celne :) Więcej powiem jak było tak będzie, a będzie jak wszędzie. Wybacz na poważnie nie rozbiorę tej myśli z wygodą, czyli zamierzam usiąść, każę pupie się oprzeć na fotelu, a on fotel się przesuwa? możliwe miałem tak na plaży, i usiadłem na piasku, bardziej o sporadyczność tego twierdzenia o nieprzewidywalności. Wiem teraz można odpowiedzieć, niespodziewany komentarz i nieprzewidywalny :) Lubię to Twoje pisanie lekko nawet na trudne sprawy. pozdr.  
    • @Poet Ka dla Ciebie tez? Dzięki @Marek.zak1 od tego się zaczęło... Dzięki! @Jacek_Suchowicz dziękuję za piękne pocieszenie! Doceniam bardzo!  Zostawiam Ci Twoją interpretację, pewnie nie jedyną ;)
    • @Waldemar_Talar_Talar jak mówi psalmista:   Uznaję bowiem moją nieprawość, a grzech mój jest zawsze przede mną. [Ps51.5]   Skrucha i pokuta - otwierają na miłosierdzie... najpierw dla siebie, aby potem je można było przyjąć.
    • @Charismafilos pomysłowe: strumień zwątpienia , deszcz zniewolenia   a duszy we krwi opłukać nie można bo zaraz zakrzyczą zbrodnia zbrodnia zbrodnia więc lepiej wykąpać w nadziei obłokach z ranną mgiełką spełnień w cichym szczęściu opaść ;)))
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...